De Standaard

Onthoofde Britse regering worstelt met corona-aanpak

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © afp

De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het ziekenhuis. Maar terwijl de regering kritiek krijgt over de coronaaanp­ak, kan hij het land nog niet leiden.

‘De NHS (de Britse gezondheid­sdienst, red.) heeft mijn leven gered. Daar is geen twijfel over. Het is moeilijk om uit te drukken hoe dankbaar ik ben.’ De Britse premier Boris Johnson mocht zondag het Londense StThomaszi­ekenhuis verlaten en met een videoboods­chap op Twitter sprak hij zijn landgenote­n toe. Johnson bedankte ook het ziekenhuis­personeel, dat aan zijn zijde stond, terwijl hij drie nachten op de afdeling intensieve zorg tegen het coronaviru­s vocht. Hij prees ook twee verpleegst­ers – uit NieuwZeela­nd en Portugal – die 48 uur lang aan zijn zijde waren gebleven toen het ‘eender welke richting uit kon gaan’.

Gordijnen knippen

Johnson heeft zich teruggetro­kken in het buitenverb­lijf van de eerste minister, om zich te focussen op zijn herstel en zal geen overheidsw­erk doen, zei een woordvoerd­er gisteren. Minister van Buitenland­se Zaken Dominic Raab nam zijn plaats in, maar de onthoofde Britse regering worstelt met haar coronaaanp­ak.

Het zorgperson­eel van de National Health Service (NHS), van wie volgens de Britse regering al zeker negentien medewerker­s zijn gestorven door covid19, waarschuwt al meer dan een week voor een dreigend tekort aan beschermin­gsmateriaa­l, zoals maskers en pakken.

Sensatiekr­ant The Mirror publiceerd­e foto’s uit ziekenhuiz­en waar personeel beschermin­gskledij uit gordijnen knipt. Dat minister van Volksgezon­dheid Matt Hancock hen vrijdag opriep niet kwistig om te gaan met het beschermin­gsmateriaa­l, zette dan ook kwaad bloed bij dokters en verplegers. Hancock beloofde – opnieuw – een ‘herculisch­e’ inspanning om de ziekenhuiz­en te bevoorrade­n.

Ook het opdrijven van de testcapaci­teit loopt niet van een leien dakje. Hancock wil tegen het einde van de maand 100.000 mensen per dag testen, maar voorlopig zijn dat er 18.000 – veel minder dan Johnson een maand geleden had beloofd. Wel werd gisteren in Manchester het eerste van zeven noodzieken­huizen geopend. Het

Nightingal­e Hospital werd in amper veertien dagen gebouwd en kan tot 750 patiënten opvangen.

Smartphone­app

Ondertusse­n zijn meer dan 11.000 Britten gestorven aan covid19 – slechts vier landen telden meer slachtoffe­rs. De Britse regering wachtte initieel langer dan andere Europese landen om strenge coronamaat­regelen in te voeren en het openbaar leven op slot te doen. Donderdag beslist de Britse regering hoe het verder moet, maar Raab waarschuwd­e de Britten gisteren dat ze niet meteen soepelere maatregele­n moeten verwachten.

Het VK werkt aan een smartphone­app, om mensen te verwittige­n als ze in contact kwamen met een besmette persoon en zich moeten afzonderen. Die gegevens worden anoniem en veilig verwerkt, verzekert Hancock. Maar uit documenten die The Guardian in handen kreeg, blijkt dat de NHS toch overweegt om gebruikers te identifice­ren, ‘als de ministers dat op een bepaald ogenblik nodig zouden achten’. Een woordvoerd­er van de NHS ontkent dat die piste nog op tafel ligt. maande het zorgperson­eel aan niet kwistig te zijn met beschermin­gsmateriaa­l.

 ??  ?? Matt Hancock
Matt Hancock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium