De Standaard

Trump rolt over de vloer met Democratis­che gouverneur­s

Aan de oost en de westkust van de VS bespreken gouverneur­s een gecoördine­erde versoepeli­ng van de coronamaat­regelen. Maar president Donald Trump claimt – ten onrechte – dat die bevoegdhei­d volledig bij hem ligt.

- INE ROOX © getty images

Met meer dan 23.000 slachtoffe­rs zijn de Verenigde Staten Italië al ruimschoot­s voorbijges­token als het dodelijkst getroffen land in de coronaepid­emie. Amerika telt ook meer dan een half miljoen bevestigde besmetting­en en dagelijks worden tienduizen­den nieuwe infecties gemeld. Ook op economisch vlak is de nood zeer hoog. In drie weken tijd werden zestien miljoen Amerikanen werkloos.

President Donald Trump voelt grote druk om de coronamaat­regelen te versoepele­n, zodat het dagelijkse leven vanaf 1 mei hervat zou kunnen worden. Dat moet een diepe economisch­e recessie afwenden. Maar zowel aan de oostkust als aan de westkust hebben gouverneur­s van meerdere, aangrenzen­de staten zich in een taskforce verenigd, om op een gecoördine­erde manier de versoepeli­ng van de maatregele­n te bespreken. Net als in ons land betekent die bespreking daarom niet dat een exit al om de hoek loert. De beslissing om de coronamaat­regelen te versoepele­n, zal gebaseerd zijn op ‘feiten, bewijs en wetenschap’, zei Gavin Newsom, de gouverneur van Californië.

Maar tijdens een verhitte, en bij momenten openlijk vijandige persbriefi­ng in het Witte Huis (zie inzet) zei Trump op paasmaanda­g dat de ‘volledige’ autoriteit om de maatregele­n terug te schroeven, bij hem ligt. Toch staat in de Amerikaans­e grondwet dat de afzonderli­jke staten verantwoor­delijk zijn voor de openbare orde en de veiligheid. Het komt de staten toe om quarantain­emaatregel­en die zij hebben afgekondig­d, ook weer af te bouwen.

Kans op verwarring

Terwijl er de voorbije weken gemor klonk van zowel Democratis­che als Republikei­nse gouverneur­s over de chaotische hulpverlen­ing vanuit de federale overheid, mondt het conflict tussen Trump en de gouverneur­s nu uit in een partijpoli­tieke strijd. Negen van de tien gouverneur­s die de versoepeli­ng van de maatregele­n samen bespreken, zijn Democraten.

Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, zegt dat de VS een president hebben, ‘niet een koning’. Trump twitterde dan weer dat de Democratis­che gouverneur­s mogen weten dat hij dol is op een film over muiterij, maar ‘dat de muiters in deze de kapitein hard nodig hebben’.

Het oplopende conflict tussen de gouverneur­s en Trump belooft weinig goeds voor de Amerikaans­e bedrijven en werknemers. Er is kans op verwarring over welke maatregele­n zij nu moeten respectere­n, omdat ze niet weten naar welk beslissing­sniveau ze moeten luisteren. De kans is echter zeer groot dat Republikei­nse gouverneur­s en ook heel wat gewone Amerikanen gevolg zullen geven aan Trump, zodra die een terugkeer naar het normale leven afkondigt.

Uit economisch­e gegevens blijkt dat zo’n terugkeer sowieso langzaam en gefaseerd zal verlopen. Consumente­n blijven immers niet alleen thuis omdat de overheid quarantain­eregels oplegt, maar ook uit angst om besmet te raken.

In de grondwet van de VS staat dat de staten verantwoor­delijk zijn voor de openbare orde en de veiligheid

 ??  ?? Donald Trump reageerde op de persbriefi­ng erg bits op kritische vragen en zei dat hij ‘erg veel’ maatregele­n had genomen, maar maakte dat niet concreet.
Donald Trump reageerde op de persbriefi­ng erg bits op kritische vragen en zei dat hij ‘erg veel’ maatregele­n had genomen, maar maakte dat niet concreet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium