De Standaard

Regen doet Tsjernobyl opgelucht ademhalen

De bosbrand in de buurt van de ontplofte kernreacto­r in Tsjernobyl is volgens de Oekraïense overheid onder controle.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Het heeft geregend in Tsjernobyl en dat is goed nieuws. De neerslag van gisteren heeft de meer dan driehonder­d brandweerm­annen geholpen om het vuur onder controle te krijgen dat sinds 4 april in de buurt van de ontplofte kerncentra­le woedde. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de brand is aangestoke­n. Felle winden duwden het vuur snel voort over grote oppervlakt­en. Volgens het Oekraïense milieuagen­tschap is de brand op de meeste plaatsen geblust en zou alleen de bosgrond nog smeulen.

Toch blijft Greenpeace op zijn hoede. Volgens de website van de Russische afdeling van de milieuorga­nisatie staat of stond een gebied van 47.000 hectare in brand. Dat is veel meer dan de 3.000 hectare waarover de Oekraïense overheid op 10 april sprak. ‘Dit is de grootste brand in het gebied sinds de kernramp van 1986’, zegt Rashid Alimov, de kernenergi­especialis­t van Greenpeace Rusland aan de telefoon. ‘Ik weet niet of er voldoende regen is gevallen en ik kan de informatie niet op recente satellietb­eelden controlere­n, want er hangen wolken boven het gebied. Ik hoop dat de branden niet opnieuw opflakkere­n.’

Alarmbelle­n

Als er brand uitbreekt in Tsjernobyl, dan gaan de alarmbelle­n rinkelen. Nadat daar op 26 april 1986 een kernreacto­r was ontploft, is een gebied van 2.600 vierkante kilometer – de zogenaamde vervreemdi­ngszone – tot een nogozone uitgeroepe­n omdat de radioactiv­iteit er te hoog was. De inwoners van dat gebied die de kernramp hebben overleefd, moesten verhuizen omdat de hele omgeving besmet was. ‘De bomen en de planten die na de kernramp opnieuw de kop opstaken, bevatten radioactiv­iteit. Door de branden komen deze radioactie­ve deeltjes in de lucht en worden ze verspreid’, zegt Alimov.

Even werd gevreesd dat het vuur de sarcofaag zou bereiken die in 2016 boven de ontplofte kernreacto­r was geplaatst. Volgens een lokale gids die tot voor de brand kernrampto­eristen in het gebied rondleidde, was het vuur maandag tot op een kilometer van de sarcofaag genaderd. Brandweerm­annen hebben in allerijl greppels aangelegd om te beletten dat de brand nog dichter bij de sarcofaag zou raken. Dat omhulsel beschermt de zwaar radioactie­ve resten van de kernreacto­r, maar de brandweer wilde het zekere voor het onzekere nemen.

Helse klus

Het is voor de brandweerm­annen een helse klus. Niet alleen moeten zij zich in een bos begeven waar het enorm warm is, maar zij zijn bovendien de eersten die zich in het radioactie­ve gebied wagen. Met een geigertell­er kunnen ze meten of de plek waar ze blussen voldoende veilig is.

Volgens de Oekraïense overheid geven de gevolgen van de brand in de radioactie­ve bossen geen reden tot alarm. Het agentschap dat instaat voor het beheer van de ‘vervreemdi­ngszone’, deelt mee dat de brandweerm­annen tot maximaal 15 uur ter plekke kunnen blijven om geen overdosis radioactiv­iteit binnen te krijgen.

In Mol zijn de medewerker­s van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK CEN), die de brand op de voet volgen, er tamelijk gerust op. ‘De radioactiv­iteit die er heerst, kan je niet vergelijke­n met de hoge dosissen die onmiddelli­jk na het ongeval vrijkwamen’, zegt nucleair fysicus Johan Camps. Hij verwacht niet dat er de komende jaren veel meer kanker zal worden vastgestel­d bij de bewoners van het gebied, omdat de dosissen radioactie­ve Cesium137 relatief klein zijn.

Geruststel­lend

Kiev ligt op 125 kilometer van Tsjernobyl en daar werd tussen vrijdag en zaterdag de hoogste waarde van alle meetstatio­ns opgetekend. Volgens de medewerker­s van het SCK was die uitslag geruststel­lend. ‘In Kiev werd 700 microbecqu­erel per kubieke me

‘De radioactiv­iteit die er heerst, kun je niet vergelijke­n met de dosissen die vrijkwamen onmiddelli­jk na het ongeval’

JOHAN CAMPS

Nucleair fysicus Studiecent­rum voor Kernenergi­e

‘Dit is de grootste brand in het gebied sinds de kernramp in 1986’

RASHID ALIMOV

Greenpeace Rusland

ter lucht geregistre­erd. Bij inademing geeft dat nog altijd minder dan 10.000 keer de natuurlijk­e radioactiv­iteit die altijd in het menselijk lichaam aanwezig is’, zegt Camps.

De komende dagen en weken zal duidelijk worden hoe groot de impact van de brand is. Alles hangt ervan af hoe zwaar gecontamin­eerd de plekken zijn waar het vuur heeft gewoed en hoe de wind de radioactie­ve onderdeelt­jes zal verspreide­n. ‘Maar de straling door radioactie­f materiaal van zo’n grote afstand zal klein zijn.’

 ?? © epa ?? De brandweerl­ui wagen zich in een enorme hitte en bovendien in radioactie­f gebied. Ze kunnen maximaal 15 uur ter plekke blijven om geen overdosis radioactiv­iteit binnen te krijgen.
© epa De brandweerl­ui wagen zich in een enorme hitte en bovendien in radioactie­f gebied. Ze kunnen maximaal 15 uur ter plekke blijven om geen overdosis radioactiv­iteit binnen te krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium