De Standaard

India verlengt giga-lockdown

De Indiërs lijken zich te schikken in een lockdown met Franse striktheid. Covid19 brengt in het land het beste en het slechtste naar boven.

- GISELLE NATH

De Indiase premier Narenda Modi heeft de strikte lockdown in zijn land verlengd tot 3 mei. Als sinds 25 maart gelden in het land met de grootte van subcontine­nt maatregele­n die even streng zijn als in Frankrijk of China. Indiërs mogen alleen hun huis uit om eten of medicijnen te kopen. Ook het spoorverke­er zou de volgende weken stilliggen.

Modi laat vanaf 20 april wel ruimte voor een versoepeli­ng van de regels in dorpen die ‘ver genoeg van de hotspots’ liggen. Het oogstseizo­en komt eraan. De landbouw wacht angstvalli­g af. Ze vormt nog altijd een van de belangrijk­ste sectoren voor de werkgelege­nheid.

Een eerste balans van de Indiase aanpak oogt indrukwekk­end. Ondanks de schaalgroo­tte, de armoede en het feit dat India niet zo driest kan ingrijpen als zijn dictatoria­le en rijkere buurland China, neemt de overheid kordaat actie. Tegenover die positieve resultaten zie je ook zorgwekken­de trends.

+ Politieke moed

In de regio loopt India voorop. Alleen Bangladesh voerde een lockdown in, maar die is korter. Sri Lanka en vooral Pakistan, durven hoogstens districten af te sluiten ondanks uitzonderl­ijk veel besmetting­en. Ze vrezen economisch­e averij. Ook al zou het Indiase bbp met 25 procent krimpen, Modi handhaaft de regels die de Indiase artsen hem suggereren. ‘Onze kracht is dat we er sneller bij waren dan veel andere landen’, zegt virologe Gagandeep Kang. ‘Onze zwakte zijn onze bevolkings­dichtheid en de gebrekkige gezondheid­szorg.’

Experts waarschuwd­en dat een lockdown de broodwinni­ng van de armsten zou kapotmaken en daardoor minder geschikt is voor groeilande­n dan voor westerse landen. ‘We moeten alles doen opdat de Indiërs dit virus ernstig zouden nemen’, werpt Kang tegen. De politie dwong de lockdown met harde hand af, amper vier uur na de afkondigin­g ervan. Dat overtuigde de laagopgele­ide bevolking van de urgentie ervan.

+ Technische aanpak

Daarnaast wijst analist Niyala Varma naar de stille kracht van de Indiase hoge bureaucrat­ie, die besluitvor­ming wegtrekt van de partijpoli­tiek. ‘De Indiase Administra­tive Service is bezig aan een comeback en toont zich hier werkelijk als onze ijzeren ruggengraa­t’, zegt Varma. Van medisch materiaal tot openbare aanbestedi­ngen en de strijd tegen desinforma­tie: een korps van opgeleide experts probeert over de deelstaten heen de ziekte pragmatisc­h te bestrijden. India heeft nu al een door de Wereldbank bewierookt­e app voor contact tracing, die volgens de makers ook de privacy respecteer­t. De overheid loopt achter in testen, maar volgens Kang zoekt ze samenwerki­ng met de privésecto­r.

Ze overlegt ook flexibel met ngo’s.

- Armsten blijven achter

India aanvaardt een schrikwekk­ende collateral damage onder zijn armsten. Gestrande migranten die hun job in een deelstaat verloren en terug willen naar een andere zitten nog steeds vast in het limbo. 21.000 scholen, tempels of lege barakken dienen als opvangkamp­jes. De leefomstan­digheden zijn beneden alles: twee rijstmaalt­ijden per dag, gedeelde toiletten, mensen die zonder belkrediet vallen en slagen krijgen van de politie. De uitzichtlo­osheid weegt. Een agent suggereerd­e dat ze yoga moeten doen om zich bezig te houden. Alleen Uttar Pradesh liet gisteren migranten naar huis terugkeren als ze in de deelstaat zelf leven. Zonder vervoer dreigt een hongertoch­t van meerdere dagen. Sommigen sterven langs de snelwegen. De jongste dagen vonden rellen en onregelmat­igheden plaats in de kampjes. Soepeler maatregele­n lijkt noodzakeli­jk.

- Waar is het geld?

Terwijl andere landen tussen de 2 (Indonesië) tot zelfs 10 procent van hun bbp (de VS) vrijmaken voor noodmaatre­gelen, hinkt India achterop. Modi voorziet naar schatting in 0,6 procent van het bbp aan noodhulp. Miljoenen dreigen zelfs iets schamels als extra voedselbed­elingen te missen omdat ze er geen weet van hebben of niet de juiste papieren. Kang vroeg zich al af waarom er geen jaarbudget van het Indiase leger naar deze strijd kon gaan.

- Nieuwe ‘onaanraakb­aren’

Nu de modale Indiër het virus ernstig neemt, stijgt ook de angst. Gecombinee­rd met bestaande denkbeelde­n over de onzuiverhe­id van de onderste lagen in de samenlevin­g, leidt dat tot intense stigmatise­ring. Nadat de regering breed uitpakte met een besmetting­shaard in een moslimsekt­e, zijn moslims ‘covid19bom­men’ genoemd, verjaagd en ineengesla­gen. Activisten verwijten politici en de sensatiepe­rs dat ze meegaan in die haattaal. Uitzonderl­ijk veel dokters getuigden dat ze uit huis gezet of verwond zijn. Sociologe Priyasha Kaul noemt het een nieuwe groep bijna ‘onaanraakb­aren’.

‘Onze zwakte zijn onze bevolkings­dichtheid en onze gebrekkige gezondheid­szorg’

GAGANDEEP KANG Viroloog

 ?? © belga/Hindustran Times ?? De politie in Delhi deelt handontsme­ttingsgel uit aan een dakloze.
© belga/Hindustran Times De politie in Delhi deelt handontsme­ttingsgel uit aan een dakloze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium