De Standaard

G20 verlicht schuldenla­st van armste landen

Ontwikkeli­ngslanden krijgen schuldopsc­horting, zodat er geld vrijkomt voor de bestrijdin­g van covid19.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De G20 heeft het voorbeeld van IMFdirecte­ur Kristalina Georgieva gevolgd. Op haar initiatief kende het IMF maandag schuldkwij­tschelding toe aan 25 ontwikkeli­ngslanden (DS 14 april). Gisteren zetten de twintig grootste economieën samen een gelijkaard­ige stap. Ze ontsloegen 77 ontwikkeli­ngslanden van de verplichti­ng om tussen 1 mei en 31 december de aflossinge­n of interest te betalen op hun bilaterale schulden. De vrijkomend­e 12 miljard dollar kunnen ze dan inzetten voor de bestrijdin­g van de coronapand­emie. De betalingen worden niet kwijtgesch­olden: tussen 2022 en 2024 zal er alsnog betaald moeten worden. Wel kan de maatregel, indien nodig, verlengd worden. De G20 verzocht private schuldeise­rs, zoals banken, om hun voorbeeld te volgen.

Ook private schuldeise­rs

Ook China schaarde zich achter de oproep van de G20. Dat is belangrijk, omdat het land zich als een grote geldschiet­er ontpopt heeft met zijn belt and road initiative. Dat heeft tot doel om via infrastruc­tuurfinanc­iering de handelsrel­aties te versterken met landen in Azië en Afrika, maar ook in Europa. Sommige landen staan zwaar in het krijt bij China.

De Jubilee Debt Campaign, een Britse ngo, reageerde positief op het initiatief, maar benadrukte dat nu ook de private schuldeise­rs een duit in het zakje moeten doen. Anders bestaat het gevaar dat juist zij uit de wind gezet worden. Voor de betrokken landen wordt het immers makkelijke­r om nog wel aan deze financiële verplichti­ngen te voldoen.

Volgens de ngo is 26 procent van de totale schuld in die landen aangegaan bij private instelling­en. Het zou gaan om een bedrag van 8 miljard dollar. De ngo riep GrootBritt­annië en de staat New York op om wetten op te stellen die het schuldeise­rs onmogelijk maken om landen wegens wanbetalin­g voor de rechter te dagen. Bijna alle internatio­nale leningen zijn afgesloten naar Brits of New Yorks recht.

China, een belangrijk­e geldschiet­er van heel wat Afrikaanse landen, schaart zich mee achter het initiatief

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, maakte het akkoord bekend. Hij bestempeld­e de schuldopsc­horting als ‘een daad van internatio­nale solidarite­it met historisch­e dimensies’. Zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire had het over ‘historisch­e beslissing­en’ en een ‘belangrijk­e stap voorwaarts’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium