De Standaard

De discounted cashflow-berekening van lingerie

- JAN REYNS

Om de waarde van Van de Velde te berekenen, worden alle vrije kasstromen van elk boekjaar (van 2020 tot oneindig) opgeteld. Hoe verder in de toekomst, hoe minder belangrijk. Analist Wim Lewi gebruikt een discountfa­ctor van 8% per jaar. Die discount wordt gecumuleer­d per jaar. Zo telt de verwachte kasstroom van 2026 maar voor 59% mee (41%). Die 8% vindt Lewi redelijk als risicoprem­ie, want het is uiteraard niet zeker dat Van de Velde die kasstromen ook zal waarmaken.

De zeer lange termijn speelt een belangrijk­e rol in de bepaling van de waarde. Vanaf 2027 worden de kasstromen steeds minder meegenomen, maar toch komt de zogenaamde terminale waarde nog op 302 miljoen euro. Die wordt opgeteld bij de 118 miljoen van de verdiscont­eerde kasstromen van 2020 tot en met 2026. De totale waarde is dan 475 miljoen euro. Inclusief de 23 miljoen euro nettocash, is de equity (aandelen)waarde 498 miljoen euro. Gedeeld door 13 miljoen aandelen is dat 36,99 euro per aandeel. De huidige beurskoers van 21,35 euro is dus een enorme onderwaard­ering. Maar deze waardering werd zoals gezegd opgesteld vóór de crisis. Van de Velde zal door de sluiting van de winkels dit jaar een pak minder bh’s en badpakken verkopen. Als we even aannemen dat het bedrijf dit boekjaar niet 29 miljoen euro, maar 0 euro cashflow zal genereren, zou de waarde in deze berekening slechts met 27 miljoen vermindere­n (29 miljoen euro min 8% risicoprem­ie). De totale waarde van het bedrijf zakt dan van 498 miljoen euro naar 471 miljoen euro. Dit ene jaar telt dus maar voor 4,5% van de totale waarde van de lingeriepr­oducent uit Schellebel­le. Het koersdoel zakt dan met 2 euro tot 34,92 euro. De berekende waarde lijkt dus nog steeds veel hoger dan de huidige koers. (jr)

Kersverse beleggers trekken zich de haren uit het hoofd. Dan hebben ze eindelijk in aandelen geïnvestee­rd, en decimeren de aandelenbe­urzen in amper vier weken met 30 tot 45 procent. Ondertusse­n zijn ze met 20procent hersteld, de crash was dus mogelijk overdreven. Anderzijds heeft het nieuwe coronaviru­s de economie bijna wereldwijd stilgelegd. Dat is ongezien – van de ene op de andere dag zagen sommige bedrijven hun inkomsten terugvalle­n op nul. De impact op de bedrijfsre­sultaten zal enorm zijn, vooral dit jaar. De meeste analisten gaan ervan uit dat de winsten globaal met tientallen procenten zullen dalen, maar volgens de geijkte waardering­smodellen rechtvaard­igt zelfs een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium