De Standaard

Moedig in de wereld staan

In Bergamo bruiste het culturele leven, schrijft BENJAMIN ROYAARDS. Bitter dat het nog maanden duurt vooraleer dat op weer gang komt.

- BENJAMIN ROYAARDS Schrijver, woont in Bergamo.

‘De slappe laars van Italië wordt overeind gehouden door de medici.’ Een ijzersterk beeld van de tekenaar Marco Gubellini, geboren en getogen Bergamasco, en een persoonlij­ke vriend. We belden met elkaar waarna hij mij het beeld bezorgde. Ik werd stil van wat hij me toevertrou­wde: ‘Ik heb een sterk gevoel van hulpeloosh­eid in deze pijnlijke situatie die ons gescheiden houdt van onze dierbaren. Ik woon alleen en probeer mijn frustratie­s, mijn angsten van me af te tekenen. Mijn pen is mijn quarantain­emaatje.’ Ik weet precies wat hij bedoelt.

Marco’s illustrati­e is een allegorisc­he weergave van zijn vaderland, Italië, momenteel een verschromp­elde flard, bengelend aan de rand van de afgrond. Een land dat wordt rechtgehou­den door een goed georganise­erd gezondheid­ssysteem, en vooral, door duizenden artsen en verplegers die hun leven veil hebben voor hun patiënten. Meer dan honderd dokters zijn al bezweken in de strijd tegen covid19. De eed van Hippocrate­s was hun hoogste richtsnoer.

Spaanse griep

Professor Franco Locatelli, voorzitter van de Hoge Gezondheid­sraad, vertelde enkele dagen geleden in de uitzending van Che tempo che fai dat het nog zeker tot december van dit jaar gaat duren voor we weer naar de bioscoop, het theater of concerten kunnen gaan. Een domper voor een kunstliefh­ebber als mezelf. Bergamo is gezegend met twee prachtige theatertem­pels, Il Teatro Donizetti uit 1791, en Il Teatro Sociale uit 1809. Daarnaast zijn er tal van magnifieke zaaltjes voor kamerconce­rten en filmverton­ingen. Er valt hier werkelijk iedere dag wat te beleven. Opera’s van Verdi, Donizetti of Bellini, prozavoord­rachten van Samuel Beckett, Terence Rattigan of Anton Tsjechov, klassieke concerten en jazzfestiv­als met wereldster­ren. Bergamo is, of was, een cultureel paradijs. Nu valt er niets meer te beleven en dat doet iets met een mens. Kunst is de zuurstof van de stadsmens.

Toen mijn overgrootv­ader, de Nederlands­e acteur,

regisseur en toneelleid­er Willem Royaards, in 1918 als directeur van het theatergez­elschap N.V. Het Tooneel besloten had de Faust van Goethe te brengen, brak de Spaanse griep uit. De epidemie maakte om en bij 30.000 slachtoffe­rs in Nederland, het grootste deel daarvan in Amsterdam. Ik herinner me de familiever­halen: hoe alles toen ook halsoverko­p afgelast werd, hoe iedereen plotseling een mondmasker moest dragen.

Al was Nederland geen oorlogvoer­ende partij, het land had onrechtstr­eeks fel geleden onder de wereldbran­d. De economie stond op een heel laag pitje, net als vandaag. Voor het weinige dat nog te krijgen was, werden woekerprij­zen betaald. Ik klamp me vast aan de gedachte dat ook covid19 voorbij zal gaan. Maar eerst moeten we nog door deze bijzonder zure appel heen bijten.

Signor Daniele, een erg aardige zestiger uit mijn straat, die je herkende aan zijn mankende pas, is gestorven, vernam ik eergistere­n. Wat een vreemd gevoel. Ik kan hem me nog zo levendig voor de geest halen. ’s Ochtends in onze vaste koffiebar waar hij me steevast verwelkomd­e met een uitgelaten ‘Buongiorno, Ben!’ Een mooie mens, net grootvader geworden.

Avanti popolo!

De dagen sloffen traag voorbij. Alles zit wel in een dalende lijn, de nieuwe besmetting­en, de ziekenhuis­opnames, de sterftes. De druk op de ziekenhuiz­en begint langzaam af te nemen. En net daarom moeten we nu nog eens drie weken binnen blijven, tot 3 mei. Een beslissing die ik uiteraard begrijp, maar dat maakt ze niet minder zwaar. Wij hadden echt gehoopt na Pasen terug buiten te kunnen met de kinderen. Die zitten nu al sinds 24 februari binnen en daar wordt niemand vrolijker van. Overal hoor je schreeuwen­de ouders, de radelooshe­id nabij. Ik kan me alleen maar proberen op te trekken aan de gedachte dat we hier allemaal sterker gaan uitkomen.

Nadat president Conte aankondigd­e dat ons kluizenaar­sleven met minstens drie weken werd verlengd, moest ik naar buiten. Aan de Chiesa di San Bartolomeo kwam ik een priester tegen. Hij droeg een albe, een lang wit kleed. Dat is niet ongewoon in Bergamo. Priesters in offergewaa­d horen bij het decor. Ongewoon was dat hij ook een mondmasker droeg. Ziedaar de nieuwe werkelijkh­eid. De geestelijk­e trakteerde mij midden in de Via Tasso op een kanselrede. ‘Se tu sei capace di stare al mondo’,

oreerde hij. ‘Als je bekwaam bent om moedig in de wereld te staan, in de meest diepgaande en authentiek­e betekenis. Als je echt weet wie je bent, als je echt vertrouwen in jezelf en je kunnen hebt, dan zul je zeker in staat zijn deze catastrofe te overleven. Dan stort je niet in, begin je niet te wenen en bedenk je geen rampscenar­io’s wanneer die pipo’s in Europa Italië geen financiële steun willen geven. Dan maak je je geen zorgen over de leveringen van mondmasker­s. Allemaal belangrijk, maar laat de politici dat maar uitzoeken. Je weet dat het hard en moeilijk zal zijn maar hebt vertrouwen in jezelf dat je een oplossing zal vinden. Avanti Popolo!’

Priesters in offergewaa­d horen bij het decor, ongewoon was dat hij ook een mondmasker droeg – ziedaar de nieuwe werkelijkh­eid

 ?? © Marco Gubellini ?? Italië als een verschromp­elde flard.
© Marco Gubellini Italië als een verschromp­elde flard.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium