De Standaard

Moneytime voor de corona-apps

Ook in België zit de selectiepr­ocedure voor ‘contact tracing’apps in een stroomvers­nelling. Maar wat betekenen ze voor onze privacy en zijn ze wel nuttig bij het indijken van het virus?

- ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I De volgende dagen gaat de Belgische overheid beslissen welke ‘contact tracing’app deel zal uitmaken van de exitstrate­gie uit de coronarest­ricties. Formeel is er ‘nog niet beslist een app te lanceren’, klinkt het bij het kabinet van minister van Digitale Agenda en Privacy Philippe De Backer (Open VLD), die de regie heeft over het dossier. Maar gesprekken met ontwikkela­ars zijn vergevorde­rd en overal in Europa gaat het snel.

Dergelijke apps, waarmee u kunt nagaan of u in contact bent geweest met een besmette patiënt, zullen voor veel EUlidstate­n onderdeel zijn van een geintegree­rde aanpak om nieuwe besmetting­en binnen de perken te houden. In het meest bescheiden geval kunnen ze gebruikers waarschuwe­n dat ze risico lopen op besmetting. In een meer uitgebreid scenario kunnen gezondheid­sinspecteu­rs met behulp van de apps nagaan hoeveel risico gebruikers echt lopen na contact met een patiënt, of met wie ze nog in contact zijn geweest. Ook kunnen ze hen geruststel­len en vragen zich te isoleren of te laten testen.

‘Geen big brothersta­at’

De Nederlands­e regering publiceerd­e deze week een shortlist van zeven apps die ze uit meer dan 700 ingeleverd­e voorstelle­n koos. Die zeven moeten hun broncode vrijgeven en worden dit weekend getest in een ‘appathon’: een digitaal evenement waarbij experts de makers ervan ondervrage­n en het publiek mee kan volgen en suggesties kan mailen.

De Europese Commissie benadrukte deze week dat ze apps wil die niet verplicht worden en die de privacy bewaren. Ze wil ook dat de apps ontmanteld worden zodra ze niet meer nodig zijn.

Terwijl minister De Backer zich over concrete appdesigns buigt en daarbij ‘rekening houdt met de Europese standpunte­n’, tekent zich ook in het federale parlement een draagvlak af om te debatteren over de contouren van een coronaapp, voor die er komt. Groenparle­mentslid Jessika Soors roept via een resolutie op in te zetten op een toepassing die zo weinig mogelijk individuel­e en locatiedat­a vrijgeeft. ‘Die app moet kaderen in een bredere strategie van volksgezon­dheid, om mensen te beschermen, niet om te controlere­n’, zegt Soors. Ook Open VLDfractie­leider Egbert Lachaert, partijgeno­ot van De Backer, is daarvoor gewonnen. ‘Als liberalen willen wij absoluut geen big brothersta­at.’

Los van de privacyove­rwegingen kan een app slechts succesvol zijn in combinatie met andere maatregele­n, zoals breed testen. Om ook in België een goedwerken­de app klaar te hebben voor het land ontwaakt uit zijn halfslaap, moeten in korte tijd nog flinke knopen doorgehakt worden (zie hiernaast).

 ??  ?? Links een telefoon met verschille­nde apps om het virus te tracken, rechts de app die Noorwegen gebruikt. In Nederland nemen 7 bedrijven dit weekend deel aan een appathon.
Links een telefoon met verschille­nde apps om het virus te tracken, rechts de app die Noorwegen gebruikt. In Nederland nemen 7 bedrijven dit weekend deel aan een appathon.
 ?? © hollandse hoogte afp ??
© hollandse hoogte afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium