De Standaard

‘In Wallonië is het ondenkbaar dat een burgemeest­er met zo’n pas zou afkomen’

Een burgemeest­er kan een strandverb­od invoeren. Maar de openbare orde handhaven op basis van fiscalitei­t of eigendomsr­echt, maakt weinig kans in de rechtbank.

- BART BRICNKMAN

BRUSSEL I Regeren is vooruitzie­n. En dus lanceerde de Oostendse burgemeest­er Bart Tommelein (Open VLD) het idee van een strandpas. Wie de stad inkomsten bezorgt, moet deze zomer voorrang krijgen. Kan dat zomaar?

Een burgemeest­er heeft het recht om de toegang tot of de aanwezighe­id op bepaalde plekken in zijn gemeente te beperken. Artikel 135 van de nieuwe gemeentewe­t geeft erg ruime bevoegdhed­en. Punt vijf van het artikel stelt de burgemeest­er in staat de ‘passende maatregele­n’ te nemen om ‘rampen en plagen, zoals brand en epidemieën te voorkomen’.

‘In principe mag iedereen de publieke ruimte betreden: het strand maakt daar deel uit van uit’, zegt Nathalie Debast (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten). ‘Maar als het strand overbevolk­t raakt, kan de burgemeest­er ingrijpen. Het is beter dat hij dat op voorhand regelt. Het zou frustreren­d zijn dat mensen eerst een treinreis maken en dan merken dat ze het strand niet op mogen. Dat creëert chaos. Veel zal afhangen van de epidemiolo­gische context van het moment.’

Frigoboxto­eristen

Het artikel uit de gemeentewe­t in kwestie is al erg oud en wordt dikwijls gebruikt om betogingen te verbieden of samenschol­ingen op bepaalde plekken tegen te gaan en zo de openbare orde te verzekeren. Maar als Tommelein de toegang tot het strand wil moduleren, moet hij vooraf enkele voorwaarde­n vooropstel­len.

‘Die criteria moeten pertinent zijn’, weet professor staatsrech­t Hendrik Vuye (Universite­it Namen). ‘Tommelein gebruikt het eigendomsc­riterium (een woonst in Oostende) of het fiscaal criterium (het betalen van gemeentebe­lasting, een belasting tweede verblijf of een toeristenb­elasting in de hotels) om de openbare orde te handhaven. Wie daarover nadenkt, weet dat de koppeling gevoelig ligt. Alsof een eigendomsr­echt automatisc­h toegang geeft tot een publieke plek.’

Het voorstel van Tommelein krijgt mede daarom veel tegenwind. Behalve bij de vertegenwo­ordigers van Vlaams Belang, die enthousias­t klinken over de aparte invulling van de ‘eigen volk eerst’gedachte. Zijn idee suggereert dat de burgemeest­er de dagjesmens­en liever kwijt dan rijk is. Het doet denken aan de legendaris­che uitspraak van de Knokse burgemeest­er Leopold Lippens, nu al dertig jaar geleden, dat de ‘frigoboxto­eristen’ voor zijn part andere oorden mochten opzoeken. Zij baatten de plaatselij­ke middenstan­d niet.

Plaatselij­ke sheriffs

Zowat elke burgemeest­er die de aanpak van Tommelein wil kopiëren, denkt dus beter twee keer na. De oplijsting van toegangscr­iteria kan snel eindigen voor de Raad van State. Ook blijft de vraag hoe het bezit van de strandpas wordt gehandhaaf­d. Vuye ziet lange rijen opdoemen aan dranghekke­n met strandgang­ers die in volle zon aanschuive­n. En mogen mensen met een strandpas worden vergezeld van vrienden of partners die geen band hebben met de koningin der badsteden? Tommelein zelf belooft speciale ‘strandpatr­ouilles’.

Dat illustreer­t hoezeer burgemeest­ers zich als plaatselij­ke sheriffs kunnen gedragen. Het lijkt ons terug naar de middeleeuw­en te katapulter­en. ‘Daar zitten we al in door de invoering van de GASboetes’, repliceert Vuye. ‘Ook dat gebeurt volgens de gemeenteli­jke geplogenhe­den. In Wallonië (Vuye woont over de taalgrens, red.) is het ondenkbaar dat een burgemeest­er met zo’n pas zou afkomen.’

Blijft de vraag waarom Tommelein, toch een liberaal, zijn toevlucht neemt tot zo’n vrijheidsb­eperkend besluit. Een paar weken geleden stelde hij dagjestoer­isten gelijk aan tweedeverb­lijvers en raadde hij hen allen aan om niet naar de kust te gaan. Nu doet hij het omgekeerde en belooft hij tweedeverb­lijvers de ongestoord­e toegang tot het strand.

Vuye heeft er een uitleg voor. ‘Die tweedeverb­lijvers zijn razend omdat ze hun eigendomsr­echt niet kunnen uitoefenen. Zij stemmen vooral Open VLD en NVA. Tommelein, die tenslotte kandidaat is bij de voorzitter­sverkiezin­gen, wil kennelijk zijn blunder rechtzette­n.’ Wie de filmpjes van die andere kandidaatv­oorzitter, Els Ampe, gadeslaat, beseft dat de campagne op het scherp van de snee wordt gevoerd.

HENDRIK VUYE Professor staatsrech­t (Universite­it Namen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium