De Standaard

Mag de exit ook over de mens gaan?

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

Niet zozeer de senioren, maar

BRUSSEL I ‘Ik ben een groot voorstande­r van collectiev­e intelligen­tie’, zei premier Sophie Wilmès (MR) vorige week bij de aankondigi­ng van de GEES, de groep experts die de exitstrate­gie van ons land moet vormgeven. De precieze samenstell­ing van het tienkoppig­e team inspireerd­e meer dan 120 humane wetenschap­pers van negen Belgische universite­iten en twee hogeschole­n tot een antwoord: het rapport Maatschapp­elijke exitstrate­gie. Gisteren bezorgden ze het lijvige document aan het Nationaal Crisiscent­rum en aan de GEES.

Ze kaarten hiermee aan dat hun expertise onvoldoend­e – en veeleer niet – deel uitmaakt van die zogenaamde collectiev­e intelligen­tie. ‘Geen enkel domein in onze samenlevin­g ontsnapt aan de gevolgen van de coronacris­is en de lockdown’, zegt Yves Moreau, hoogleraar ingenieurs­wetenschap­pen aan de KU Leuven en samen met de antropoloo­g Olivier Servais (UCLouvain) een van de drijvende krachten achter het initiatief. ‘In deze crisis ligt de nadruk tot dusver op de gezondheid­szorg en ook steeds meer op onze economie. Die dominante logica volstaat niet om onze samenlevin­g opnieuw vorm te geven. Daarvoor is een ruimere blik nodig.’

In het rapport zijn vijftig beknopte ‘coronapape­rs’ gebundeld van onder meer sociologen, antropolog­en, psychologe­n, communicat­iewetensch­appers, urbanisten, criminolog­en, en evengoed van onderzoeke­rs die zich buigen over kinder en mensenrech­ten, privacy, gender of crisiscomm­unicatie. Allemaal formuleren ze conclusies en adviezen waarmee ze de GEES willen voeden.

Bevolking motiveren

De humane wetenschap­pers zien in het licht van een exitstrate­gie veel ‘sociale uitdaginge­n’: het welzijn van telewerker­s, de naleving van kinder en mensenrech­ten, effectieve communicat­ie bij de aankondigi­ng van versoepeli­ng, het tegengaan van groeiende ongelijkhe­id en (kans)armoede, …

‘Het tumult na de Nationale Veiligheid­sraad van woensdag is een mooi voorbeeld van waar we waardevoll­e input hadden kunnen leveren’, zegt Maarten Vansteenki­ste, motivatie en ontwikkeli­ngspsychol­oog aan de UGent. ‘Er werd in de bijsturing van de maatregele­n gefocust op de ouderen, maar daarvoor was geen draagvlak, dus de “versoepeli­ng” keerde als een boemerang in het gezicht van de Veiligheid­sraad terug.’ Vansteenki­ste en zijn collega’s monitoren via bevraginge­n het welzijn van verschille­nde doelgroepe­n in de samenlevin­g. ‘We zien dat niet zozeer senioren, maar vooral jongeren het moeilijk hebben om gemotiveer­d te blijven. Een maatregel die daaraan tegemoetkw­am, zou pas positief onthaald zijn.’

Hoe hou je de bevolking gemotiveer­d? Hoe communicee­r je helder over de gevraagde inspanning­en? Hoe waak je over het vertrouwen in beleidsmak­ers en experts? ‘Het zijn allemaal vragen waarop we antwoorden zoeken en hebben uit onderzoek’, zegt Vansteenki­ste.

Geen examens, meteen over

Sommige adviezen in het rapport liggen in de lijn van de verwachtin­gen, zoals over woonzorgce­ntra. Er is nood aan ‘kleine wooneenhed­en met minstens zes en maximaal vijftien bewoners’. Dat leidt tot minder ziekteverz­uim en gaat ook besmetting tegen, wat nodig is ‘indien we de kritiek van “sterfhuize­n” willen pareren’.

Over onderwijs zijn veertien Franstalig­e sociologen en pedagogisc­he wetenschap­pers van onder meer de UCLouvain zeer uitgesprok­en: de scholen moeten dichtblijv­en tot 30 juni, de scholen moeten examens schrappen en leerlingen moeten automatisc­h overgaan naar het volgende jaar. Dat moet werkgroepe­n de tijd geven een antwoord te formuleren op de ‘pedagogisc­he schok’. Bij de heropening van de scholen moeten testen een belangrijk­e rol spelen.

Ook denkoefeni­ngen als die van Sem Vandekerck­hove, onderzoeke­r arbeid en organisati­e aan het HIVAKU Leuven, zijn uitgesprok­en. ‘Een exitstrate­gie is een kans om de samenlevin­g te reorganise­ren’, zegt Vandekerck­hove. ‘Als we het er al jaren over eens zijn dat een sustainabl­e shift nodig is, dan is dit een uitgelezen kans. Evengoed voor het debat over bedrijfswa­gens, over de torenhoge uitgaven van farma voor marketing, over duurzame mobiliteit. De besparinge­n die ons onvermijde­lijk te wachten staan, hoeven niet louter een verhaal te zijn van putten dempen.’

‘Dit is een keynesiaan­s moment’, beargument­eren de wetenschap­pers, die hopen op een publiek debat, in de inleiding van hun rapport. ‘In een periode van lage intrestvoe­ten moeten we ons realiseren dat de primaire functie van geld niet rijkdom is, maar het coördinere­n van menselijke activiteit. We willen hiermee niet suggereren dat de experts uit de medische en economisch­e sector op dit moment hun job niet goed doen, maar willen net helpen om de best mogelijke keuzes te maken. Daarbij staat het algemeen welzijn van de Belgische bevolking voorop.’

Lees het volledige rapport via: www.cartaacade­mica.org/postcovid

‘De besparinge­n die ons onvermijde­lijk te wachten staan, hoeven niet louter een verhaal te zijn van putten dempen’ SEM VANDEKERCK­HOVE

HIVAKULeuv­en

 ?? © Jimmy Kets ?? vooral jongeren hebben het moeilijk om gemotiveer­d te blijven. Humane wetenschap­pers vragen ook maatregele­n voor hen.
© Jimmy Kets vooral jongeren hebben het moeilijk om gemotiveer­d te blijven. Humane wetenschap­pers vragen ook maatregele­n voor hen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium