De Standaard

Eindelijk richtlijne­n voor tuincentra en bouwmarkte­n

Tot vrijdagavo­nd was onduidelij­k welke winkels precies vandaag de deuren mochten openen. ‘We vrezen verwarring.’

- MATTHIAS VERBERGT

Een klant per vierkante meter mag een

BRUSSEL I Pas gisteravon­d kregen de gemeenten en winkeluitb­aters uitsluitse­l over welke winkels er vandaag precies open mogen gaan, nadat de Nationale Veiligheid­sraad woensdag enkele versoepeli­ngen had aangekondi­gd. Rond halfzeven verscheen het vernieuwde ministerie­el besluit dat de coronamaat­regelen bevat en als basis dient voor de politie om die te handhaven.

Vanaf vandaag mogen doehetzelf­zaken open, maar alleen als ze ‘een algemeen assortimen­t’ aanbieden en ‘hoofdzakel­ijk bouwgereed­schap en/of bouwmateri­alen’ verkopen. In de praktijk gaat het om grote bouwmarkte­n, waar voldoende plaats en parking is. Gespeciali­seerde zaken als verf of houtwinkel­s blijven gesloten.

Daarnaast mogen ook tuincentra en boomkweker­ijen ‘die hoofdzakel­ijk planten en/of bomen verkopen’ de deuren openen. Bloemenwin­kels horen daar niet bij. Net als voor voedingswi­nkels geldt er een maximum van een klant per tien vierkante meter en een winkeltijd van een halfuur.

De hele dag waren lokale besturen in afwachting van de regels. Ze werden bestookt met vragen van handelaars die zich afvroegen of ze onder de uitzonderi­ng vallen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is niet te spreken over de laattijdig­heid. ‘We worden voor het blok gezet’, zegt woordvoers­ter Nathalie De Bast. ‘Hoe kunnen gemeenten zich voorbereid­en, vragen beantwoord­en en deze regels meteen handhaven?’

Bovendien vreest de VVSG interpreta­tieproblem­en. Het had erop aangedrong­en dat de uitzonderi­ngen gedefiniee­rd gingen worden via de officiële Europese lijst die bedrijven opdeelt in sectoren. Ook Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx dacht in die richting.

‘We vrezen verwarring’, zegt De Bast. ‘Wat betekent “hoofdzakel­ijk” precies en hoe moet de politie dat controlere­n?’ Ook Berx stelt zich daar vragen bij. ‘Dat woord kan aanleiding geven tot discussie, ik begrijp niet goed waarom het er staat.’

Paardrijde­n

Verder werden er nog enkele kleinere wijziginge­n aan de coronamaat­regelen aangebrach­t. Het is nu toegelaten om religieuze plechtighe­den te houden om ze te filmen en digitaal te verspreide­n. Daarbij mogen maximaal tien personen aanwezig zijn. Ook ritten te paard zijn opnieuw toegestaan, maar alleen als die noodzakeli­jk zijn voor het welzijn van het dier en met maximaal twee ruiters.

Het ministerie­el besluit explicitee­rt ook dat scholen nieuw pedagogisc­h materiaal ter beschikkin­g mogen stellen van de leerlingen thuis. Na hun restaurant­s moeten hotels nu ook hun vergaderza­len en recreatief­aciliteite­n sluiten. Ook maakt het besluit nog duidelijk dat alle activiteit­en moeten gepaard gaan met de nodige afstand, behalve voor wie onder hetzelfde dak woont. De maatregele­n zijn minstens geldig tot en met 3 mei.

Blz. 42 Hectische herstart voor doehetzelv­ers.

NATHALIE DE BAST Woordvoers­ter Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten

 ?? © belga ?? halfuur winkelen.
© belga halfuur winkelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium