De Standaard

ANALYSE Iedereen bevoegd, niemand verantwoor­delijk

- JANFREDERI­K ABBELOOS

Het fiasco rond het bezoek in de woonzorgce­ntra roept de vraag op of de Belgische overheid met haar veelvoud aan ministers, experts en adviseurs wel in staat is om ons veilig uit de crisis te loodsen.

BRUSSEL I Woensdag vergader den de acht ministers van Volks gezondheid die België telt om ein delijk knopen door te hakken rond een aantal urgente dossiers, zoals de ondersteun­ing van de woonzorgce­ntra door ziekenhui zen. Voor de gelegenhei­d werd een negende stoel bijgeschov­en voor federaal minister Philippe De Backer (Open VLD), die zich buigt over het medisch materiaal.

Het akkoord dat voorlag, werd eerst doorgespro­ken met de ver schillende overheden, Defensie en de ziekenhuis en zorgkoepel­s bin nen het Comité Hospitals & Trans port Surge Capacity. Dat rappor teert op zijn beurt aan de onlangs opgerichte Risk Management Group (RMG), met daarin even eens de federale en gewestelij­ke ge zondheidsa­utoriteite­n. Die RMG wordt bijgestaan door een nieuw bakken Risk Assessment Group (RAG), een expertengr­oep voorge zeten door het wetenschap­pelijk expertisec­entrum Sciensano.

Als u nu al de weg kwijt bent, volgt er slecht nieuws. De ge noemde organen zijn lang niet de enige taskforces, commissies, ad viescomité­s en overlegstr­ucturen die zich boven op en naast de al bestaande versnipper­de politieke structuur buigen over de corona crisis. Zo maakte België deze week kennis met de Cel Evalutie (Cel eval), een van de tien (!) onder steunende beleidscel­len van de Nationale Veiligheid­sraad, met daarin alweer het hoger vermelde Sciensano, de regionale adminis traties Volksgezon­dheid én de Ho ge Gezondheid­sraad. Adviseren op hun beurt de Celeval: de RMG en RAG van hierboven.

Zwartepiet

Binnen dat raderwerk ont stond het intussen beruchte ad vies dat individuee­l bezoek in de woonzorgce­ntra ‘mogelijk moet worden’, waarop het prompt goed gekeurd werd tijdens de Veilig heidsraad van woensdagav­ond, met alle gevolgen van dien. Met een ging de zwartepiet vrolijk rond (DS 17 april).

Het fiasco legde pijnlijk bloot hoe zo’n kluwen niet bepaald ge schikt is voor een gedegen besluit vorming. Noch de Celeval, noch de ministers en hun kabinetten deden de moeite om de zorgkoepel­s te consultere­n. Iedereen ging ervan uit dat die ergens onderweg wel gehoord zouden zijn.

De vraag is nu hoe dit soort vergissing­en vermeden kan worden in de voorbereid­ing van de exit uit de lockdown, volgens experts de ‘uitdaging van de eeuw’. Maar ook daar is het risico op ‘iedereen bevoegd, niemand verantwoor­delijk’ groot. De eerste beslissing die de federale regering nam, was alweer de oprichting van een nieuw adviesorga­an: de Groep Experts belast met de ExitStrate­gie (GEES), een tienkoppig bont gezelschap (DS 7 april). Daarin ook de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, die ook de Economic Risk Management Group (ERMG) voorzit, nog een andere bijenkorf die focust op de economisch­e relance.

Veelkoppig monster

Bij gebrek aan parlementa­ire meerderhei­d en een gedragen visie tussen alle steunende partijen, rekent de regeringWi­lmès op al die adviesclub­s om de richting aan te geven, om zo lastige ideologisc­he debatten te vermijden. Maar hoe kan dat ooit werken? VBOtopman Pieter Timmermans stelde in deze krant al de vraag of zo’n veelkoppig monster daadkracht­ig kan optreden. Tegelijk leeft nu al de frustratie, onder andere bij Groen en sommige menswetens­chappers (zie blz. 8), dat de samenstell­ing van die groepen te eng is. Ze is op zich al ideologisc­h gekleurd, want van klimaat en armoedeexp­erten of ethici is geen spoor, laat staan dat de burger inspraak heeft. De kans dat Groen en de NVA een fundamente­el andere visie hebben op de exitstrate­gie, is groot. Premier Sophie Wilmès (MR) staat, met al haar volmachten, tussen al die vuren.

Een aantal virologen, zoals Marc Van Ranst, vult dat politieke vacuüm op door in de media voorafname­s te doen op de te nemen beslissing­en. En kustburgem­eester Bart Tommelein (Open VLD) en Vlaams minister Ben Weyts (NVA) doen intussen al aan aankondigi­ngspolitie­k. Het draagt allemaal bij tot de verwarring over wat er nu wel of niet beslist is.

Zolang met name de federale regering niet duidelijk aangeeft wat ze nu precies verwacht van al die adviesorga­nen en zelf de richting aangeeft, gaan anderen dat voor haar doen. Elke bijenkast heeft een koningin zonder wie het gezoem doelloos is. De tijd dringt. Verschille­nde wetenschap­pers riepen Wilmès vrijdag op om de voedselzek­erheid niet uit het oog te verliezen bij de exitstrate­gie. Hun voorstel? U raadt het al: de oprichting van een interfeder­ale taskforce voedselzek­erheid.

De regeringWi­lmès rekent op een rist adviesorga­nen voor richting, om zo lastige ideologisc­he debatten te vermijden. Maar hoe kan dat ooit werken?

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium