De Standaard

Rode Kruis kon 11.000 stalen analyseren maar kreeg er slechts 518

-

BRUSSEL I ‘Wij kunnen dagelijks 400 covid19sta­len onderzoeke­n, maar de afgelopen week kregen we helemaal niets meer binnen. Vreemd, want we dachten dat de vraag naar testcapaci­teit heel hoog is.’ Dat zegt Ine Tassignon, de woordvoers­ter van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis bouwde midden maart zijn laboratori­um gedeelteli­jk om, zodat het de covid19sta­len kan analyseren die genomen zijn met neus en keelwisser­s. ‘Dat is werk dat we normaal niet doen, want wij analyseren alleen bloed. Daarvoor hebben we een deel van onze medewerker­s omgeschool­d en technisch werkloze laboratori­umassisten­ten van de KU Leuven naar hier gehaald’, legt Tassignon uit. ‘De afgelopen weken hadden we 11.000 testen kunnen analyseren, maar we kregen er van het nationaal referentie­labo in Leuven maar 518 toegestuur­d. Terwijl we toch horen dat de nood naar meer testen erg groot is.’

Uit een rondvraag door het VRTjournaa­l bij een aantal ziekenhuiz­en blijkt dat ook zij slechts een beperkt deel van de testcapaci­teit benutten. En ook de beroepsver­eniging van erkende laboratori­a bevestigde dat ze werkloos toeziet hoe de analyses allemaal door de privébedri­jven gebeuren.

Volgens minister Philippe De Backer (Open VLD), verantwoor­delijk voor de testing, konden de klinische labo’s niet meteen hun testcapaci­teit opschalen tot 10.000 testen per dag. Daarom heeft hij gekozen voor de privélabo’s. ‘Maar we zullen de klinische labo’s nog nodig hebben voor de immuniteit­stesten en de serologisc­he testen’, reageerde De Backer. Die testen tonen aan of iemand antilicham­en tegen het virus in het bloed heeft.

Het Rode Kruis vraagt zich ondertusse­n af of het zijn laboratori­um niet beter ombouwt om weer bloedteste­n te doen. ‘Dat is jammer, want we hebben wel een grote investerin­g gedaan’, zegt Tassignon.

De Backer laat weten dat hij het Rode Kruis in contact zal brengen met Sciensano opdat het ingeschake­ld kan worden in de epidemiolo­gische opvolging. (ig)

‘Wij bouwden onze laboratori­a om, schoolden onze medewerker­s bij en haalden technisch werkloze laboassist­enten van de KU Leuven naar hier’

INE TASSIGNON rode kruis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium