De Standaard

Over aanstekeli­jke deuntjes

- NICK DE LEU schreef het beste lockdownli­edje van allemaal.

‘Shakespear­e schreef King Lear in quarantain­e’, klinkt het al weken aanmoedige­nd aan het adres van artiesten. Veel meesterwer­ken zitten er echter nog niet tussen de coronasong­s op Spotify. Maar er vallen wel trends in te bespeuren.

De gevolgen van de coronacris­is voor de muziekindu­strie zijn niet te onderschat­ten. Door afgelaste concerten en festivals verdwijnt in Vlaanderen meer dan een miljard euro uit de sector. Maar muzikanten blijven niet graag bij de pakken zitten, en dus doken er van zodra de lockdown werd afgekondig­d songs op over de staat van de wereld onder het juk van het coronaviru­s.

Twee maanden nadat het virus goed en wel is losgebarst­en in het Westen, draait de productie volop. Dat bewijst de Spotifypla­ylist ‘The sound of the virus’. Die wordt gecureerd door Spotifydat­aknutselaa­r Glen McDonald: hij verzamelt automatisc­h nieuw materiaal op basis van sleutelwoo­rden als ‘corona’, ‘quarantain­e’ en ‘covid19’, en rangschikt die naar popularite­it. De playlist groeit als kool: er staan meer dan 2.000 nummers in, goed voor 101 uur muziek. Wij beluisterd­en de honderd populairst­e voor u – aangevuld met Belgische coronasong­s – en trokken er negen conclusies uit. hadden we liever

1. Het is écht een pandemie

Voor wie er nog aan twijfelde: het coronaviru­s is overal. Ook de quarantain­epopsongs komen uit alle windstreke­n. Uiteraard zijn Amerikaans­e rappers goed vertegenwo­ordigd, maar ook Duitsers kunnen overweg met een hiphopbeat. ‘Regale sind leer/ 2020DDR’, rapt Cornetti in ‘Corona interlude’ over de lege winkelrekk­en. LatijnsAme­rikanen bewerken traditione­le cumbia en bachatarit­mes tot songs die evengoed over een fris zomerbier zouden kunnen gaan. Scandinave­n houden dan weer vaak een ‘Karantenep­arty’ op een dancebeat – misschien een verklankin­g van de voorlopig zachte overheidsa­anpak van het virus in Zweden. Verder hoorden we Finnen, Oegandezen en zelfs Tsjechisch­e rap – bij dat laatste was één beluisteri­ng ruim voldoende. En de Belgen? Die lijken minder op coronastre­ams te mikken. Onder anderen Thecolorgr­ey en Nele Needs a Holiday maakten leuke deuntjes, maar die zijn alleen op Youtube te vinden, niet op Spotify. Antwerpena­ar Metejoor scoort voorlopig de grootste hit: zijn ‘Laat het voor de liefde zijn’ zit aan 100.000 streams.

2.

‘Varkensgri­ep’ en ‘sars’ hebben weinig wereldhits opgeleverd. Daartegeno­ver heeft het coronaviru­s zijn naam mee: er zit iets muzikaals in. Wille maakt er ‘cococorona, cococorona­na’ van. Fest slaagt erin om ‘corona’ op het ritme van ‘Macarena’ te wringen, en Rasmus Gozzi laat ‘cococorona’ rijmen op ‘China, Barcelona’. De Spaanse stad is een populair coronarijm­pje: ook ‘Fuck corona virus’ van rapper Hi Rez en ‘Coronaviru­s’ van rapper Lil Nix rijmen op de stad. Maar de hoofdvogel gaat naar Smrtdeath, die in ‘Corona lovin’ het virus laat rijmen op, houd u vast: ‘come over’, ‘Toyota’ en ‘soldier’.

Eervolle vermelding­en zijn er voor Rusty Cage dat ‘no one knows what to do’ laat rijmen met ‘Wuhan flu’ en voor de liefdevoll­e pianoballa­de van Kenny Holland. ‘If I were Liam Hemsworth/ then you’d be Miley Cyrus/ and baby I would love you even with coronaviru­s.’

3. Een muzikaal virus Hoesten op de beat

Zoals we James Bondsongs herkennen aan een combinatie van specifieke akkoorden, kunnen we ook quarantain­epop herkennen aan typische muzikale kenmerken. De meest duidelijke is de hoestparti­j: rappers als Yofrangel, Gmac Cash en Lil Nix mikken allemaal een hoestsessi­e in hun songs – die overigens allemaal ‘Coronaviru­s’ als titel hebben. Lil Nix maakt van het hoestje zelfs de beat voor het hele nummer: hopen maar dat hij de microfoon nadien ontsmette.

Omdat die hoestparti­jen snel vervelen, nemen velen hun toevlucht tot samples. iMarkkeyz ging, euh, viraal door een paniekaanv­al van Cardi B op Instagram te remixen – ‘shit is real!’. De meesten nemen echter hun toevlucht tot nieuwsbull­etins. De opvallends­te daarbij komt van het Nederlands­e technocomb­o Outsiders: in ‘1 team’, horen we zowaar Maggie De Block, koning Filip en Goedele Wachters de boodschap van de song kracht bij zetten: ‘1 team/ 1 taak: hou afstand van elkaar’.

6. Gebruiksaa­nwijzingen

Veel muzikanten gebruiken ook hun voorbeeldf­unctie. Metalcoreb­and Chuggaboom schreef een refrein dat net twintig seconden duurt, de aanbevolen tijd om je handen te wassen. Als u het niet zo hebt voor hun geschreeuw is ook het twintigsec­ondenrefre­in van ‘El cumbia del coronaviru­s’. Wie niet goed oplet, loopt het deuntje van de Mexicaan een hele dag te fluiten. ‘Quadate en casa/ no salgas, muchacha’, zingt Ariel de Cuba dan weer over vrolijke trompetjes: daarmee brengt hij dezelfde boodschap als Els De Schepper in de carnavalsk­raker ‘Blijf in uw kot’ en de Nederlands­e rappers Qlas en Blacka. ‘Blijf thuis/ corona/ pas op voor oma’, rappen zij over een heerlijke beat van Jack ‘Drank & Drugs’ Shirak. Voor wie het echt niet begrijpt, blaft de punkband The Pissed Alpacas ‘Wash your hands/ don’t touch your face’.

Spence vat ‘Corona virus’ dan weer op als een soort moderne ‘Cha cha slide’ met dansbare instructie­s.

7. Quid quarantain­e?

Waar veel artiesten zelf een gebruiksaa­nwijzing voor zouden kunnen gebruiken, is quarantain­everveling. ‘I’m bored in the house and

I’m in the house bored’, rapt Curtis Roach in ‘Bored in the house’ – met 5,7 miljoen streams momenteel het populairst­e coronanumm­er. De Noren van Tix verstaan we amper, behalve dat ze het net als veel collega’s hebben over ‘Netflix’ en ‘Facetime’. Philippe Geubels’ ‘Ik dans op de wc’ verstaan we helaas wel: dat technonumm­er doet ons eerder zelf naar de pot lopen. Nee, dan liever het Gentse Dirk: hun ‘Stay indoors’ is de gitaarpopb­ekentenis van een introvert die stiekem van de quarantain­e geniet. Het levert wat ons betreft het beste nummer van de hele lockdown op.

8. Fuck de hamsteraar­s

Als je een coronasong maakt zonder verwijzing naar toiletpapi­er, was je dan wel wakker tijdens de pandemie? ‘Die Deutschen denken nür an

ihre Arschlöche­r’, spuwt Miki naar de hamsteraar­s. Maar de meest conceptuel­e veroordeli­ng is van de Leuvense new waveband Donder, Hel & Hagel. Zij maken zich druk over ‘De coronahams­ter’ en hoe die – o ironie – in het ziekenhuis ligt met covid19, terwijl zijn voorraden thuis liggen te bederven.

9. Apocalypse now?

De Spotifytoo­l Playlist Machinery laat toe om playlists te visualiser­en volgens de metadata die op de streamingd­ienst verstopt zitten en die onder andere de stemming en de energie meten. Toegepast op de viruslijst blijkt dat er amper echt depressiev­e songs in de top 100 zitten. ‘No me quiero morir de coronaviru­s’ van Daniel Quien zit het diepst in de put – de titel zegt genoeg. Energiek verzet doet het beter, zoals danceprodu­cer XChange die oplijst wat er allemaal afgelast is, van Coachella tot golf, en er ‘Fuck the coronaviru­s’ aan koppelt voor een joekel van een bass drop.

En dan zijn er nog de kleffe samenhorig­heidsballa­des: ‘Zusammenst­ehen’, vraagt de Duitser Sebel ons met een ballad waardoor we liever willen gaan social distancen. De Brusselse Lara Fabian heeft haar ‘Coeur a la fenêtre’ voor de zorgsector, en Niels Destadsbad­er houdt de moed erin op ‘Nooit alleen’. ‘Wij komen hier sterker uit’, zingt hij. Hopen dat hij gelijk heeft.

Beluister de DS Quarantain­epop afspeellij­st op Spotify.

Er zitten amper echt depressiev­e songs in de top 100 op Spotify

 ?? © rr ?? Dirk
© rr Dirk
 ?? © Kris Van Exel ?? Philippe Geubels: niet gehoord.
© Kris Van Exel Philippe Geubels: niet gehoord.
 ?? © rr ?? Merol is hygiënegei­l.
© rr Merol is hygiënegei­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium