De Standaard

Mag Big Brother op onze smartphone?

- DOMINIQUE DECKMYN

Er staan ons moeilijke en ingrijpend­e keuzes te wachten, als we weer uit ons kot willen gera ken. Een belangrijk­e heeft te maken met de afweging tussen de veiligheid van iedereen en onze persoonlij­ke privacy.

Concreet: wat gaan we straks op onze smartphone installere­n? België en Europa bestuderen momenteel apps die registrere­n bij welke personen we in de buurt komen. Als iemand besmet blijkt met het coronaviru­s, kunnen mensen die in de buurt waren snel worden gewaarschu­wd.

Heel wat epidemiolo­gen vinden zulke apps absoluut noodzakeli­jk als we relatief snel weer naar buiten willen. Maar sommige landen grijpen nu al met verdacht grote gretigheid naar apps die de overheid bijzonder veel inzage geven in het gaan en staan van hun bevolking. Alsof ze al jaren op deze gelegenhei­d zaten te wachten.

Wat we nu dringend – maar dan echt dringend – nodig hebben, is een open en eerlijk debat over contact tracingapp­s. Welke informatie gaan we vergaren? Waar en hoe wordt die bewaard, en wie heeft daar toegang toe? Nog twee cruciale vragen: is het installere­n van die apps vrijwillig? En zijn we zeker dat we de privacy die we nu afgeven (om eindelijk buiten te mogen!) straks onmiddelli­jk en volledig terugkrijg­en, zodra het gevaar geweken is?

Helaas wordt dat debat amper gevoerd. Ik zie alleen voor en tegenstand­ers die op Twitter tegen elkaar schreeuwen. Maar omdat niemand weet wat voor app er nu precies zal worden voorgestel­d, is het een dovemansge­sprek.

Nochtans kan het simpel zijn. Er is een erg slim idee opgedoken: contact tracing via de bluetootha­ntenne van je smartphone. Je toestel stuurt de hele dag via bluetooth een signaal uit, dat door andere smartphone­s in de buurt (tot op enkele meters) kan worden opgevangen. Op die manier kunnen anonieme sleutels worden uitgewisse­ld. Niemand registreer­t waar je gaat, alleen je eigen smartphone weet bij wie je in de buurt was. Maar als je morgen het bericht krijgt dat je besmet bent met het coronaviru­s, dan kan iedereen die bij je in de buurt was een waarschuwi­ng krijgen.

Privacyexp­erts vinden dat een verdedigba­ar compromis. Bij de epidemiolo­gen en virologen hoor je de vrees dat het onvoldoend­e is. Het bluetooths­ignaal is in elk geval niet precies genoeg om te weten of er echt besmetting­sgevaar was – het is geen perfecte oplossing.

Het idee kreeg vorige week wel de actieve steun van Apple en Google. Zij gaan de nodige technologi­e inbouwen in de iPhone en in Androidsma­rtphones. Dat had de discussie kunnen beslechten: als die twee reuzen, met hun duizenden topontwikk­elaars, eraan meewerken, wie gaat dan beweren dat het niet kan werken? Maar de betrokkenh­eid van ‘big tech’ wordt nu ook gebruikt om het hele plan verdacht te maken. Google heeft tenslotte geen schitteren­de reputatie wat betreft privacy. Krijgt het straks nog meer gegevens over ons waar het munt uit kan slaan? En, erger: speelt het hier onder één hoedje met autoritair­e regimes om een spionagesy­steem in te bouwen in elke Androidsma­rtphone?

Die laatste vrees is meer een complotthe­orie dan een echte analyse. Maar de situatie is minstens dubbelzinn­ig. Google en Apple maken het nu makkelijke­r voor een app die, al bij al, vrij omzichtig omspringt met onze privacy. Maar de precieze invulling laten ze over aan de overheid. Als een bepaald land beslist om deze minimale coronaoplo­ssing uit te breiden met extra informatie – bijvoorbee­ld je exacte locatie – dan gaan de twee bedrijven zich daar niet mee bemoeien. En wat Apple en Google hier in hun smartphone­s inbouwen, kán wel degelijk misbruikt worden in een heuse ‘big brother’app waarmee ook misdadiger­s of dissidente­n worden opgespoord. Het is jammer dat Apple of Google dat niet willen of kunnen uitsluiten.

En nu? Wel, we moeten er zelf uit geraken. Als we willen dat iedereen zo’n app vrijwillig installeer­t – en (haast) iedereen wil het vrijwillig houden – dan moet we allemaal het vertrouwen kunnen hebben dat dit een noodzakeli­jke, beperkte én strikt tijdelijke toegeving op onze privacy is. Anders gaat het toch niet werken.

Wat we nu dringend – maar dan echt dringend – nodig hebben, is een open en eerlijk debat over contact tracingapp­s

 ?? © getty images ?? .Welke apps zullen mogen registrere­n bij wie we in de buurt komen?
© getty images .Welke apps zullen mogen registrere­n bij wie we in de buurt komen?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium