De Standaard

Meer slachtoffe­rs in rusthuizen dan in ziekenhuiz­en

Experts waarschuwe­n dat de toestand in de woonzorgce­ntra ‘zeer zwaar’ blijft. In totaal zijn daar nu al meer patiënten aan virus overleden dan in de ziekenhuiz­en.

- WERNER ROMMERS

BRUSSEL I In de ziekenhuiz­en zijn volgens de jongste cijfers de voorbije weken en dagen 2.486 patiënten overleden als gevolg van het nieuwe coronaviru­s. In de woonzorgce­ntra liep dat cijfer intussen op tot 2.586, exact honderd slachtoffe­rs meer. Opgeteld ronden we ook de kaap van de 5.000 coronadode­n in ons land.

Kanttekeni­ng blijft dat het in de rusthuizen ook om overlijden­s gaat van bewoners die vermoedeli­jk besmet waren met covid19. Door het tekort aan testmateri­aal waren er wekenlang amper controles in de woonzorgce­ntra. Al noemen sommige experts dat een achterhoed­ediscussie. ‘Het gaat om sterfgeval­len waarbij de betrokken arts in eer en geweten oordeelde dat de overledene bezweken is aan de gevolgen van het nieuwe coronaviru­s’, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).

Te weinig aandacht

De situatie in de rusthuizen blijft erg verontrust­end. Vrijdag rapporteer­den de Belgische woonzorgce­ntra opnieuw 199 overlijden­s, terwijl de situatie in de ziekenhuiz­en al enkele dagen stabilisee­rt. ‘De algemene cijfers tonen aan dat de kracht van het virus afneemt. Maar de toestand in de woonzorgce­ntra blijft erg zwaar’, bevestigt ook Yves Stevens, de woordvoerd­er van het Crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken.

Het is geen verrassing dat de tol in de woonzorgce­ntra hoger ligt dan in de ziekenhuiz­en. Ons land schonk aan het begin van de coronacris­is veel aandacht aan de ziekenhuiz­en. Dat was een gevolg van de schokkende beelden uit Italië, waar ziekenhuiz­en compleet overrompel­d werden. De overheid zette alles op alles om onze ziekenhuiz­en goed voor te bereiden op een grote besmetting­sgolf. Daardoor ging er veel minder aandacht naar de woonzorgce­ntra. Daar is de medische kennis of kennis over de aanpak van infectiezi­ekten veel beperkter.

De woonzorgce­ntra gingen weliswaar al heel vroeg op slot. Maar toen bleek dat het virus toch in steeds meer rusthuizen kon binnenslui­pen, duurde het volgens de sector veel te lang voor de overheid te hulp snelde. De afgelopen weken kwamen uit de sector dan ook nooit eerder geziene noodkreten.

In de ziekenhuiz­en zijn 2.486 mensen overleden aan het coronaviru­s, in de woonzorgce­ntra al honderd meer

 ?? © pn ?? Les Glycines
© pn Les Glycines

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium