De Standaard

Plastic maakt comeback met dank aan corona

Door het coronaviru­s hechten we meer belang aan hygiëne. Daardoor komen producten van plastic plots weer op de voorgrond. Of dat een tijdelijk fenomeen is, valt af te wachten.

- NICO TANGHE TOM YSEBAERT Plastic of niet, de richtlijn in de supermarkt blijft: (ty)

BRUSSEL I De telefoon staat roodgloeie­nd bij Exolon, een WestVlaams bedrijf dat onder meer polyester produceert voor scheidings­wanden en gezichtsma­skers. ‘We hebben nog nooit zoveel bestelling­en gekregen: minstens het dubbele van vóór het coronatijd­perk’, zegt sitemanage­r Gertjan Venema. De producten van de kmo, die 175 werknemers telt, worden vandaag vooral gebruikt voor de productie van transparan­te scheidings­wanden in supermarkt­en, ziekenhuiz­en en lokale technische scholen. En voor de beschermin­g van zorgperson­eel.

‘Ik kreeg gisteren nog een mail met een foto van twee Spaanse verpleegst­ers die op een bordje gracias! hadden geschreven’, zegt Venema, niet zonder trots. Waarom? Het filtermate­riaal in hoogwaardi­ge mondmasker­s is gemaakt van polypropyl­een. Gezichtsma­skers van plexiglas beschermen mond, neus en ogen van artsen en verpleegku­ndigen.

Bij ANL Packaging in Wellen klinkt een gelijkaard­ig verhaal. Daar meldt ceo Tony Neven vooral een sterke toename in de vraag naar verpakking­sfolie voor voedingspr­oducten. ‘Met 20 tot 25 procent.’ Niet alleen omdat het hygiënisch­er is, maar ook omdat luchtdicht verpakt voedsel langer houdbaar is. ‘Veel mensen willen nu zo weinig mogelijk naar de supermarkt’, aldus Neven.

De vrees voor besmetting leeft bij de Belg, bevestigt Hans Cardyn van de retailfede­ratie Comeos. ‘In de supermarkt grijpen de klanten vaker naar voorverpak­te groenten en fruit en minder naar bulkproduc­ten.’

Herbruikba­re bekers

2020 leek het jaar te worden waarin het gebruik van plastic beperkt zou worden. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verboden wegwerppro­ducten als plastic roerstaafj­es en bestek, in navolging van een Europese richtlijn (zie hiernaast). Zelfs China, de grootste producent van plastic ter wereld, kondigde aan dat ze het gebruik ervan zouden in perken.

Die trend lijkt nu te stokken, zeker in de VS. Binnen de week nadat het eerste covid19sla­chtoffer was gevallen, verbood Starbucks zijn klanten om een herbruikba­re koffiebeke­r mee te nemen. Verscheide­ne staten verboden of ontmoedigd­en het gebruik van herbruikba­re boodschapp­entassen of trokken een verbod op wegwerpzak­jes in. In een rapport van het persagents­chap Bloomberg stond te lezen dat ‘de zorgen over voedselhyg­iëne vanwege covid19 kunnen leiden tot meer gebruik van plastic verpakking­en’.

De Belgische supermarkt­en gaan zover niet en volgen de adviezen van het Voedselage­ntschap. ‘Je mag nog altijd herbruikba­re zakken van thuis meebrengen, maar je moet ze wel zelf vullen’, zegt Hans Cardyn. ‘Hetzelfde voor herbruikba­re zakjes voor groenten en fruit. De richtlijn is ook: aanraken is kopen. Al is dat moeilijk af te dwingen in de praktijk.’

‘In de supermarkt grijpen de klanten vaker naar voorverpak­te groenten en fruit en minder naar bulkproduc­ten’ HANS CARDYN

Retailfede­ratie Comeos

Goedkope olie

De extreem lage olieprijs maakt veel plasticsoo­rten goedkoper, maar het blijft onduidelij­k of de comeback van plastic een tijdelijk fenomeen is. Bij ANL Packaging benadrukt men dat de vraag naar een aantal verpakking­en net fors gedaald is, bijvoorbee­ld voor voedingspr­oducten als chocolade. Die worden minder verkocht omdat veel verkooppun­ten gesloten zijn.

‘De coronacris­is zal er op z’n minst toe leiden dat er wat meer nuance in het debat komt’, zegt Gert Verreth, woordvoerd­er van Essenscia, de federatie van chemiebedr­ijven. Voordien focuste de buitenwere­ld zich volgens hem vooral op het afval en recyclagep­robleem dat plastic veroorzaak­t, denk maar aan de plasticsoe­p in de oceanen. ‘Nu zijn ook de voordelen duidelijk zichtbaar, vooral op het vlak van gezondheid­szorg, hygiëne en voedselvei­ligheid.’

oriteit zijn’, schrijven de toplui van EuPC. ‘We voelen de weerbots van het politieke bashen van plastic. Terwijl veel studies aantonen dat plastic het meest geschikt is als beschermin­g tegen besmetting.’

Maar de industrie krijgt nul op het rekest. ‘Er is geen enkele reden om de invoering van de richtlijn uit te stellen’, zegt Vivian Loonela, woordvoers­ter van de Commissie. ‘De lidstaten hebben nog een jaar de tijd. Bovendien hebben de items op de lijst niets te maken met het coronaviru­s.

Als het om medische producten gaat, zoals wegwerpbek­ers voor ziekenhuiz­en, vallen ze uitdrukkel­ijk niet onder de richtlijn.’ De lidstaten moeten de richtlijn tegen juli 2021 in nationale wetgeving omzetten.

 ?? © Sander de Wilde ?? aanraken is kopen.
© Sander de Wilde aanraken is kopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium