De Standaard

Alert en doelgerich­t houdt Duitsland het virus in bedwang

Een paar topwetensc­happers. Een grote testcapaci­teit. Een sterk gezondheid­ssysteem. En een kanselier die haar vijfde adem vindt. Ook in Duitsland maakt corona slachtoffe­rs, maar dankzij al het voorgaande voorlopig toch minder dan elders.

- RUUD GOOSSENS

BRUSSEL I In de eerste week van januari waagde Christian Drosten zich tegenover zijn partner aan een boude voorspelli­ng. Een paar dagen voordien had China de wereld voor het eerst kond gedaan van een merkwaardi­g virus bin nen zijn landsgrenz­en. Dat leidde in het Westen niet meteen tot paniekaanv­allen. Maar Drosten, de leider van het Instituut voor virologie aan het Berlijnse Chari téziekenhu­is, wist meteen hoe laat het was. Dat vertelde hij onlangs aan het weekblad Stern. ‘Over drie of vier maanden spre ken we over niets anders meer, zei ik. Over niets anders!’

Met de alertheid van Drosten prijzen veel Duitsers zich dezer dagen gelukkig. De wereldverm­aarde viroloog maakte zijn agenda begin januari meteen vrij. Dat was niet onbelangri­jk. Het is ontzettend moeilijk om de inter nationale coronacijf­ers te vergelij ken, maar dat Duitsland het goed doet, lijkt niemand te betwisten. Tot nu toe stierven er daar per miljoen inwoners 49 mensen aan covid19. Dat is, zelfs wanneer je rekening houdt met heel andere telmethode­s, erg weinig. Het is in ieder geval veel minder dan in heel wat andere Europese landen, zoals Frankrijk (275), Italië (367), Zweden (132), Nederland (193), België (445), Spanje (413) of het Verenigd Koninkrijk (202).

En dat is dus ook de verdienste van Drosten. Toen de Chinezen op 10 januari voor het eerst een genoomsequ­entie van het nieuwe coronaviru­s online zetten, ging de viroloog meteen aan de slag. Hij zag dat de sequentie grote gelijkenis­sen vertoonde met het sarsvirus. Op 21 januari had hij al een wetenschap­pelijke paper klaar waarin op basis van experiment­en uitgelegd werd hoe het nieuwe virus, dat toen nog geen naam had, met een zogenaamde ‘pcrtest’ opgespoord kon worden.

Dat gebeurde in samenwerki­ng met een aantal andere virologen (onder wie ook ‘onze’ Herman Goossens), maar Drosten had de leiding van het onderzoek. De Duitse viroloog gooide alle resultaten en data ook meteen online. Dat is een van zijn vaste regels in ‘pandemisch­e tijden’. Aangezien de kennis over het virus nog beperkt is, moet iedereen kunnen meedenken. Dan is transparan­tie cruciaal.

700.000 tests per week

De resultaten van Drostens paper bleven, zeker in Duitsland, niet zonder gevolgen. Een van de coauteurs was Olfert Landt, die een biotechtbe­drijfje runt in Berlijn en vaak met Drosten samenwerkt. Hij begon massaal testkits te produceren. Duitsland profiteerd­e, in de nasleep van Drostens vondst, ook van zijn federale systeem. Er is geen centrale gezondheid­sinstellin­g die de lijnen uitzet en zijn goedkeurin­g moet verlenen aan elk regionaal initiatief. Gezondheid behoort er tot de bevoegdhei­d van de (zestien) deelstaten. Daardoor bestaat er een uitgebreid netwerk van publieke en private laboratori­a. En die toonden zich de laatste weken zeer actief.

‘Doordat Drosten de resultaten van zijn onderzoek meteen voor iedereen ter beschikkin­g stelde, gingen tal van labs ermee aan de

slag’, zegt Martin Stürmer aan de telefoon. Hij is viroloog aan de Universite­it van Frankfurt en leidt er ook een lab. ‘Zo hebben we de testcapaci­teit in Duitsland snel kunnen optrekken. Dat bleek razend belangrijk.’

De Duitsers begonnen inder daad snel en uitgebreid te testen. Op 8 maart hadden ze al bijna 125.000 onderzoeke­n uitgevoerd, en daarna stuwden ze hun capa citeit nog gevoelig de hoogte in. Sinds half maart worden er weke lijks meer dan 350.000 tests gedaan. Volgens een verslag van het Robert Koch Instituut kan men, dankzij de inspanning­en van bijna 200 labs, nu naar ruim 700.000 tests per week (of meer dan 100.000 per dag) gaan. Het is de bedoeling om dat cijfer nóg op te trekken.

Coronataxi’s

Dat zal het de Duitsers makkelijke­r maken om terug te keren naar een iets normaler leven – in de exitfase is een grote testcapaci­teit cruciaal. Maar het hielp ook nu al om het virus onder controle te houden. In The New York Times vertelde Hendrick Streeck, een viroloog uit Bonn, dat er eind februari voor het eerst een man – een 22jarige leraar – positief testte op het sarsCoV2vi­rus. Hij had nog geen symptomen, maar was naar een carnavalsf­eest geweest waar een besmette persoon was gepasseerd. Dat volstond – in tegenstell­ing tot bij ons– om getest te worden. Toen bleek dat de leraar inderdaad ziek was, ging zijn school meteen dicht en werden 235 collega’s en leerlingen getest. Die konden vervolgens, bij een positief resultaat, in een strenge quarantain­e geplaatst worden.

Maar ook dan worden ze op veel plekken niet aan hun lot over gelaten. Exemplaris­ch is het verhaal van de coronataxi­s in Heidelberg. Daarin zit een aantal goed beschermde verplegers die thuis komen checken of de zuur stofopname van de positief geteste mensen op peil blijft. Als dat niet het geval is, wordt hen aange raden om direct naar het zieken huis te vertrekken. Dat doen ze omdat ze vastgestel­d hadden dat het virus na 7 tot 10 dagen, wan neer er een nieuwe fase intreedt, écht gevaarlijk wordt. Op dat mo ment hangen mensen het best aan een beademings­apparaat. Anders arriveren ze, aldus ook Drosten, in het ziekenhuis met longen die al veel sterker beschadigd zijn.

Ook dát heeft natuurlijk gehol pen: het gezondheid­ssysteem in Duitsland bleek erg robuust. Geen enkel Europees land heeft zoveel ziekenhuis­bedden per hoofd van de bevolking: 8 per duizend in woners. Alleen Oostenrijk komt in de buurt. In België, dat het op dat vlak zeker niet slecht doet, zijn het er 5,6. Maar de Duitsers beschik ken ook over bijzonder veel inten

sive carebedden: 34 per 100.000 inwoners. In Europa komt nie mand in de buurt. Ook België niet, dat het met zijn 16 intensive carebedden per 100.000 inwoners ook heel goed doet.

‘Daardoor zijn we nooit in de problemen gekomen de afgelopen weken’, zegt Martin Stürmer, de viroloog uit Frankfurt. ‘Er zijn ook nu nog altijd ruim voldoende bed den. Maar we moeten voorzichti­g blijven: ook bij ons zie je dat de sterftecij­fers ondertusse­n wat zijn gestegen. Dat heeft ook hier te maken met de toestand in de rust huizen.’

Rustige vastheid

Stürmer is niet triomfalis­tisch. Hij wijst erop dat de contacten tussen de generaties in Duitsland minder direct zijn dan in Italië. Daardoor zou er een vertragend effect kunnen zijn. Hij zegt ook dat de Italianen gewoon ongeluk hebben gehad, doordat het virus bij hen uitbrak in Europa. Maar net zoals veel landgenote­n is hij wel erg positief over de manier waarop de crisis tot nu toe werd aangepakt in Duitsland. Hij verwijst bijvoorbee­ld ook naar de driveintes­tcentra waar mensen, zonder hun auto te verlaten, een neusuitstr­ijkje kunnen laten afnemen. En hij prijst de politici.

Voor alle duidelijkh­eid: ook in Duitsland waren er de afgelopen weken een aantal politieke discussies. Zo bleek het niet altijd eenvoudig om alle deelstaatp­residenten op dezelfde lijn te krijgen. Federalism­e heeft ook zijn nadelen. De Beierse christende­mocratisch­e ministerpr­esident Markus Söder wil de lockdownma­atregelen niet te snel opheffen, terwijl zijn CDUcollega uit NoordrijnW­estfalen, Armin Laschet, vooral aan de economisch­e doorstart denkt. Maar tot verscheure­nde clashes leidde het voorlopig niet.

Dat heeft natuurlijk ook te ma ken met de leiding van Angela Merkel. De afgelopen jaren kreeg de Duitse kanselier vaak kritiek voor haar manier van politiek bedrijven. Merkel paste voor dras tische hervorming­en. Ze was niet altijd een toonbeeld van durf. Ze probeerde debatten te ontdoen van hun ideologisc­he lading. Zo faciliteer­de ze, volgens critici, mee de opgang van politieke extremen, zoals de AfD.

Maar die technocrat­ische aan pak komt in deze crisis wel goed van pas. Hij zal ook in de komende weken en maanden, als de lock

downmaatre­gelen stapsgewij­s en voorzichti­g opgeheven moeten worden, van nut blijken. Wie Merkel deze week rustig zag uitleggen hoe de besmetting­sfactor naar beneden moet om het gezondheid­ssysteem niet te laten imploderen, zag dat een weten schappelij­ke achtergron­d in deze tijden een troef is. Merkel behaal de een doctoraat in de chemie.

Wereldtopp­ers

zo goed kan samenwerke­n met een aantal topwetensc­happers. De Duitse Steven Van Gucht is Lothar Wieler van het gezaghebbe­nde Robert Koch Instituut. Hij houdt de bevolking twee keer per week, op doodernsti­ge wijze, op de hoogte van de cijfers. Hij wordt vaak geprezen.

En daarnaast is er dus ook Christian Drosten. Zijn podcast over de coronacris­is bereikt dagelijks honderddui­zenden Duitsers. Drosten is niet weg te slaan van de televisie. Hij is een wereldtopp­er in zijn vak. In 2003 was hij een van de wetenschap­pers die het sarsvirus wist te ‘ontsleutel­en’. De snelle diagnostis­che test die hij toen mee uitwerkte en die hem nu in staat stelde om ook sarsCoV2 zo snel te decoderen, wordt nog steeds gebruikt.

Twee jaar na zijn sarsvondst, in december 2005, werd Drosten beloond met het Bundesver

dienstkreu­z. Het was een van de eerste onderschei­dingen die werd uitgereikt door de kersverse regering van … Merkel. Haar popularite­itscijfers zitten vijftien jaar later weer in de lift, net als die van haar CDU. Vragen over een vijfde termijn blokt ze consequent af.

In Heidelberg komen verpleegku­ndigen met een coronataxi aan huis om de zuurstofop­name van wie positief testte te checken

Gezondheid is een bevoegdhei­d van de 16 deelstaten. Daardoor is er een uitgebreid netwerk van publieke en private laboratori­a

 ?? © Abacapress/belga ?? Testen, afzonderen, behandelen. De Duitse machine werkt.
© Abacapress/belga Testen, afzonderen, behandelen. De Duitse machine werkt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © belga ?? Viroloog Christian Drosten.
© belga Viroloog Christian Drosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium