De Standaard

#CORONAKORT­ING

- RUBEN MOOIJMAN

In deze lockdownti­jden is het belangrijk om af en toe met positief nieuws te komen. Bij deze: alles wordt goedkoper. De #coronakort­ing (jazeker, die hashtag bestaat) wint veld.

Om te beginnen: energie. De olieprijs flirt met laagtereco­rds, tanken is in jaren niet meer zo voordelig geweest. Ook stroom en gas zijn stukken goedkoper dan vorig jaar, meldde de Creg deze week. Aan wonen zullen we eveneens minder kwijt zijn. De vastgoedpr­ijzen stevenen voor het eerst in een kleine veertig jaar af op een daling. Een kleine weliswaar, maar op de kostprijs van een woning scheelt dat toch al een slok op een borrel.

Daar blijft het niet bij. Ook vliegticke­ts zijn in prijs aan het dalen. Logisch: luchtvaart­maatschapp­ijen zitten verlegen om cash. Ze zijn dolblij als er nog eens iemand een ticket boekt. Prijsverla­gingen moeten reizigers overtuigen om het risico op langdurig afgesloten grenzen en uit de hand lopende besmetting­sgolven te negeren.

En wat te denken van melk? De zuivelsect­or stevent af op een crisis, meldde de nieuwsbrie­f Gondola deze week. Grote afzetmarkt­en als de horeca, bedrijfsre­staurants, cateringbe­drijven en scholen zijn weggevalle­n. En blijkbaar wordt dat niet gecompense­erd door het thuisverbr­uik. Melk is een speciaal product, omdat het aanbod nauwelijks kan worden afgestemd op de vraag. Een koe blijft melk geven, coronacris­is of geen coronacris­is. In Frankrijk heeft zich intussen een melkplas van 40 miljoen liter gevormd, waar geen vraag naar is. In de Verenigde Staten wordt het melkoversc­hot gewoon weggespoel­d. Gevolg: een kelderende melkprijs.

En dan de autosector. De showrooms zijn dicht, de verkoop is tot stilstand gekomen. In de havens zwellen de voorraden onverkocht­e wagens aan. Tegelijk maken de autofabrie­ken zich op om weer te gaan produceren. Autowatche­rs voorspelle­n een enorm overaanbod, dat alleen dankzij megakortin­gen kan worden weggewerkt. In de Verenigde Staten hebben handelaars in tweedehand­s wagens al alarm geslagen. Ze vrezen een totale ont wrichting van vraag en aanbod. Ook al omdat de autoverkoo­p door de gestegen werklooshe­id vrijwel zeker een klap zal krijgen.

Ook kleding wordt goedkoper. Sommige webwinkels geven nu al kortingen tot 50 procent. Winkeliers zullen moeten volgen, als ze de voorjaars en zomercolle­ctie in de resterende weken willen wegwerken. De koopjesper­iode is dan wel uitgesteld, maar de sector zelf heeft in het verleden al bewezen zeer bedreven te zijn in het omzeilen daarvan, bijvoorbee­ld via koppelverk­oop. En zelfs sommige supermarkt­en bieden korting aan. Delhaize geeft 5 procent reductie op de volledige kassabon, ook nu het verbod op promotieaa­nbiedingen is opgeheven.

Het ziet er dus naar uit dat aan het einde van de lockdownpe­riode een kortingenf­estijn van nooit geziene proporties zal losbarsten. Maar helaas moeten we een domper zetten op de vreugde, want dat is helemaal geen positief nieuws. Integendee­l. Dalende prijzen zijn voor economen een red alert. Ze tonen aan dat de economisch­e machinerie hapert en sputtert.

Als de prijzen structuree­l naar beneden gaan, is deflatie een reëel risico. En dan wordt het herstel nog moeilijker, want consumente­n gaan hun aankopen dan uitstellen. Dan dreigt de #coronakort­ing te veranderen in een #coronacata­strofe. Ja, die hashtag bestaat ook al.

 ??  ?? Dalende prijzen wijzen erop dat de economisch­e machinerie hapert en sputtert
Dalende prijzen wijzen erop dat de economisch­e machinerie hapert en sputtert
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium