De Standaard

Meer cash geld in omloop

-

BRUSSEL I Sinds het uitbreken van de coronacris­is zijn er in de eurozone aanzienlij­k meer bankbiljet­ten in omloop. Dat blijkt uit de weekstaat van de Europese Centrale Bank. Op 10 april waren er voor 1.327 miljard euro aan biljetten in circulatie. Dat was het hoogste bedrag sinds de financiële crisis van 2008. Vergeleken met vier weken geleden is het bedrag met 41 miljard euro gestegen. Sinds oktober 2008 is er niet meer zo’n grote sprong opgetekend, signaleert de Financial Times.

Vooral in maart, toen op verschille­nde plaatsen in Europa lockdowns werden afgekondig­d, steeg de hoeveelhei­d cash snel. Dat patroon wijkt af van dat van vorig jaar. Toen bleef het bedrag aan circuleren­de bankbiljet­ten in de eerste maanden van het jaar min of meer constant.

De evolutie is niet onlogisch. Doordat winkels en restaurant­s in grote delen van de eurozone gesloten zijn, blijven veel bankbiljet­ten ongebruikt in portemonne­es, geldkistje­s en kassalades zitten. Wie geld heeft afgehaald aan een bankautoma­at, raakt het bijna niet kwijt. Ook al omdat de winkels en eetgelegen­heden die nog wel operatione­el zijn, klanten aansporen om contactloo­s te betalen. In sommige landen is contactloo­s betalen minder ingeburger­d en hebben consumente­n extra geld afgehaald. Dat is onder meer gebruikt om voorraden voedsel en toiletpapi­er aan te leggen.

Ook in België stijgt de bankbiljet­tencircula­tie, maar de Nationale Bank publiceert alleen cijfers op maandbasis. In maart is de biljettenc­irculatie met

1,2 miljard euro gestegen, een toename van 2,8 procent ten opzichte van de maand voordien.

De Ierse centrale bank publiceerd­e eerder deze maand gegevens waaruit bleek dat sinds de sluiting van de scholen het aantal geldafhali­ngen is gedaald, maar dat de gemiddelde afgehaalde bedragen gestegen zijn van 137 euro begin maart naar 178 euro begin april. Vorig jaar rond deze tijd bleef het gemiddelde afgehaalde bedrag stabiel rond 133 euro. (rmg)

 ?? © getty images/westend61 ??
© getty images/westend61

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium