De Standaard

KIJKEN OVER DE GOLVEN NAAR DE HORIZON

- JAN REYNS 2020

De zwaartekra­cht is een onontkoomb­are natuurkrac­ht, dat merkten beleggers met de vrije val van de beurzen met 35 tot 45% in vier weken. Maar de kracht van de mens en de aandelenbe­urzen om weer recht te staan, mag evenmin onderschat worden. De beursindic­es zijn intussen zowat 25% opgeveerd. De voortrekke­rsrol was alweer voor Wall Street.

Aandelen kopen gebeurde de voorbije weken weliswaar met de daver op het lijf of toch minstens met een ongemakkel­ijk gevoel. Zelfs voor beleggers die hun huiswerk maakten en concludeer­den dat een jaar zonder winst of zelfs met rode cijfers geen halvering van de koers verantwoor­dde bij bedrijven zonder grote schulden, zoals de Belgische lingeriegr­oep Van de Velde (DS 16 april). De tijd speelt in het voordeel van wie aandeelhou­der is van zo’n bedrijf.

Zoals altijd bij een crisis worden de problemen en de gevaren breed verkondigd en lijkt het of de wereld gaat vergaan. Zowat elke expert waarschuwt voor erger. Vaak wordt een negatieve uitleg verward met een kritische geest. Vrijdag lie ten Gentse en Leuvens economen weten dat de economisch­e schok ongezien is, maar volgens hen toch wel verteerbaa­r. Daar kan een belegger meer mee dan met het zoveelste doemscenar­io dat vooral als uitwerking heeft dat er niet meer geluisterd wordt als het echt een

De vijf grootste Amerikaans­e aandelen dominanter dan ooit

Beleggers die de beurzen intussen al een maand hoger sturen, rekenen erop dat een (snel) herstel van de economie mogelijk is, maar beseffen dat het niet zeker is

brand is die alles gaat verteren.

Zekerheid bestaat niet. Beleggers die de beurzen ondertusse­n al een maand hoger sturen, rekenen erop dat een (snel) herstel van de economie mogelijk is, maar beseffen dat het niet zeker is. In dat laatste geval hoeft hun investerin­g niet noodzakeli­jk ijdel te zijn, maar kan het (veel) langer duren voor ze er rendement op halen.

Wie de voorbije maanden aandelen kocht, durfde over de golven naar de horizon te kijken. Gelukkig dat er zulke mensen bestaan, want als iedereen alleen in een vlakke zee zou willen varen, zouden we zeker in een depressie belanden.

Intussen kwam de Nasdaq 100, de index voor Amerikaans­e groeibedri­jven, vrijdag even weer boven water met een winstje van een paar tienden procent sinds begin 2020. Dankzij de grote gorilla’s die ook de S&P500index domineren (deze index noteert intussen op 13% sinds begin 2020). De grote vijf (Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet en Facebook) zijn financieel onaantastb­aar én profiteren als digitale spelers zelfs van deze lockdownti­jden. Nog nooit waren de vijf grootste aandelen zo belangrijk in de grootste index van de wereld (S&P500). Zullen dit verder ook de beste belegginge­n blijven? Mogelijk, maar zelfs dat is niet zeker, want deze aandelen zijn ook peperduur. Uitgespuwd­e aandelen (zoals ING of KBC) zijn vanop hun lage niveau niet kansloos.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium