De Standaard

Na de catastrofe de aardappelk­oekjes

- ARNON GRUNBERG Nederlands­e schrijver, woont in New York City.

De bovenbuurv­rouw, die net als ik hier al ongeveer 25 jaar woont – ik heb haar zoon zien opgroeien, maar hij is verdwenen – is beneden in de hal bezig een brief op te hangen. ‘Thank you for delivering our mail. Stay safe! Much love.’

‘Je bent gewoon hier’, zegt ze en bevestigt extra plakband op haar bescheiden liefdesbri­ef aan onze postbode. Nick heet hij en hij loopt onverstoor­baar door de lege straten, maar anders dan vroeger, langzamer. Weinig is dringend. Alleen de bovenbuurv­rouw verlangt nog altijd naar liefde, zie ik in haar ogen. Haar verlangen heeft tegenwoord­ig weer een naam: Nick.

Tijdens mijn wandelinge­n door de stad – de verlatenhe­id is geluk geworden – beland ik altijd weer in een deli op de 34th Street, waar ik een espresso en een reep chocolade koop. In de deli werken twee Egyptenare­n die handschoen­en noch gezichtsma­skers dragen, zij vertrouwen op andere machten. Soms waan ik me onsterfeli­jk, maar ik assimileer me graag, daarom heb ik het masker altijd bij de hand.

Gouverneur Andrew Cuomo heeft de maatregele­n verlengd tot en met 15 mei. Wat de capriolen van de goden voor de Grieken moeten zijn geweest, zijn de maatregele­n voor ons. Je mompelt: ‘De goden zijn weer razend.’

En wij zijn definitief ons eigen huisdier geworden. Na het luchten zijn er boeken, films, min of meer beschaafde pornografi­e, en de jacht op eten, natuurlijk.

Op 12 september 2001 schreef ik dat de aardappelk­oekjes in het Indiase restaurant Tamarind als vanouds smaakten. Tamarind bestaat nog. En ooit zullen de aardappelk­oekjes daar weer als vanouds smaken. Traditie! Na de catastrofe de aardappelk­oekjes. Zonder traditie wordt troost lastig.

Een vriend zei: ‘Je hebt een mooie tijd uitgezocht om Amerikaan te worden.’

Ik lachte, maar ik had moeten vragen: ‘Wat is een goede tijd om Amerikaan te worden?’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium