De Standaard

Ook in een crisis moet je transparan­t besturen

- PATRICK LOOBUYCK; STEFAN RUMMENS & ANDREAS TIREZ Hoogleraar politieke filosofie (UAntwerpen en UGent); hoogleraar politieke filosofie (KU Leuven) & econoom en blogger op Economiebl­og.be

Dat experts nu zo’n grote politieke rol spelen, baart PATRICK LOOBUYCK; STEFAN RUMMENS en ANDREAS TIREZ zorgen. Het is niet de bedoeling dat de democratie zich even laat vervangen door een technocrat­ie.

De coronacris­is dwingt ons om dingen anders te organisere­n. Dat geldt ook voor de politiek. De belangrijk­ste coronamaat­regelen hebben niet het normale politieke traject doorlopen. De Nationale Veiligheid­sraad heeft ze genomen in directe samenspraa­k met experts. Ook de heropstart van de samenlevin­g in al zijn facetten is uitbesteed, aan de Groep van Experts belast met de Exitstrate­gie (GEES).

Het is zonder meer een uiting van goed bestuur dat politici zich nauwgezet op de bevindinge­n en aanbevelin­gen van wetenschap­pers baseren, zeker in een crisis. Maar we krijgen soms de indruk dat het beleid en de aanbevelin­gen van experts samenvalle­n en de democratie zich even laat vervangen door een technocrat­ie. Dat is niet de bedoeling.

Wetenschap en politiek hebben elk een eigen logica en kerntaak. Wetenschap is beschrijve­nd en zoekt hoe de wereld in elkaar zit. Wetenschap­pers verzamelen feiten en schrijven modellen en scenario’s uit. Politici maken beleidskeu­zes en willen kosten en baten verdelen op een manier die strookt met hun ideologie. Politieke keuzes zijn niet neutraal en volgen nooit zomaar uit de wetenschap­pelijke feiten. Wetenschap­pers kunnen alleen de mogelijkhe­den zichtbaar maken en informeren over de gevolgen van keuzes.

Wat met psychisch welzijn?

De eerste crisismaat­regelen vloeiden nog vrij gemakkelij­k voort uit de adviezen van experts: social distancing en een semilockdo­wn. Hoewel er bijvoorbee­ld over de tweedeverb­lijvers aan zee ook al politieke discussie was, waren er op veel punten weinig alternatie­ven. De exit en het herstelbel­eid laten meer ruimte voor politieke en ideologisc­h gekleurde beslissing­en. Technocrat­ie zal weer meer democratie worden en de politieke tegenstell­ingen zullen zich opnieuw laten voelen.

Nu de experts zo’n grote politieke rol spelen, maken we ons zorgen over twee punten. Eerst is er de vraag of de geconsulte­erde expertengr­oep divers genoeg is. GEES bestaat uit vijf virus en infectiesp­ecialisten, één juriste, drie mensen met een bestuurlij­k, economisch profiel en één iemand met een sociaal profiel. Zo’n expertengr­oep moet natuurlijk werkbaar zijn en kan onmogelijk alle relevante perspectie­ven afdekken. Maar het valt wel op dat er niemand aan boord is die als expert iets kan zeggen over het psychische welzijn van mensen die wekenlang thuis moeten blijven of over de pedagogisc­he impact van de scholen die gesloten blijven.

De experts die ons in het begin door de crisis hebben geleid, hadden vanuit hun achtergron­d vooral aandacht voor de ziekenhuiz­en. Vandaar de terechte bekommerni­s om de curve met ziekenhuis­opnames af te vlakken. Maar het zou kunnen dat het gebrek aan diversitei­t onder experts er mee toe geleid heeft dat de zorgsector buiten de ziekenhuiz­en onvoldoend­e aandacht heeft gekregen en zich onvoldoend­e heeft kunnen voorbereid­en.

Ten tweede is het vanuit democratis­ch oogpunt beter als burgers meer inzage krijgen in de verschille­nde modellen en keuzemogel­ijkheden die de experts aan politici voorleggen. Toen Marc Van Ranst afgelopen dinsdag in De afspraak de vraag kreeg wat we al mogen weten over het expertenve­rslag voor de Nationale Veiligheid­sraad de dag erop, zei hij doodleuk: ‘Niets’. Dat vond Bart Schols prima. Zo komen we niet te weten of er voor politici iets te kiezen viel, of er verschille­nde scenario’s op tafel lagen, welke gevolgen die scenario’s zouden hebben en welke politieke afwegingen er gemaakt zijn. Het gaat nochtans over zaken die iedereen aanbelange­n. En als het fout gaat, komen politici te gemakkelij­k weg met het argument ‘we volgen de experts’.

Paternalis­me

Idealiter tekenen de wetenschap­pers steeds verschille­nde (exit)scenario’s uit, met elk hun impact op economie, gezondheid, (kans)armoede en welzijn. De experts hoeven niet tot hetzelfde advies te komen. Het is aan de politici om keuzes te maken en aan de burgers om die te beoordelen. Dat wordt ons onmogelijk gemaakt. De experts en de overheid weten blijkbaar wat goed voor ons is. Zo’n paternalis­me staat haaks op het idee van democratis­ch burgerscha­p en politieke legitimite­it.

Meer transparan­tie geeft ook de mogelijkhe­id om de adviezen aan te vullen met andere expertise en met kennis en ervaring van op het terrein, zodat politici breder gedragen en fijner afgestemde beslissing­en kunnen nemen. Elke expertengr­oep, hoe divers ook, heeft blinde vlekken. De fout gelopen communicat­ie over het bezoek aan de woonzorgce­ntra illustreer­t ons punt. Maar ook de heropening van de scholen of de mogelijke invoering van tracking apps dreigen fout te lopen als beslissing­en niet gebaseerd worden op een breed en transparan­t debat.

Transparan­tie kan valse verwachtin­gen creëren en leiden tot chaotisch en oeverloos gekibbel. Maar politiek leiderscha­p kan en moet dat counteren. Een crisis rechtvaard­igt het gebrek aan transparan­tie niet. We vragen de experts en politici om transparan­ter met de burgers te communicer­en. Niet alleen over hun beslissing­en, maar ook over de keuzes en scenario’s die voorliggen. De expertenve­rslagen, de adviezen en rapporten van de belangrijk­ste werkgroepe­n en taskforces moeten publiek worden gemaakt. Laten we er samen op toezien dat het virus niet ook onze democratie onnodig aantast.

Het is aan de politici om keuzes te maken en aan de burgers om die te beoordelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium