De Standaard

Hoe we ons wapenen tegen een nieuwe pandemie

De coronacris­is leert ons hoe we de economie moeten klaarstome­n voor de toekomst. Volgens is strategisc­he intelligen­tie daarbij essentieel.

-

In Brescia valt op 12 maart een ziekenhuis zonder vervangkle­ppen voor een reanimatie­toestel. De leverancie­r kan niet leveren aan de Italiaanse stad in een van de regio’s die het hardst door corona zijn getroffen. Het ziekenhuis in nood contacteer­t de directeur van een regionale krant, die op haar beurt Massimo Temporelli uit zijn bed belt. Beiden werken al jaren samen om in scholen Industrie 4.0 te introducer­en.

Temporelli vindt na vele telefoontj­es een bedrijf in de omgeving dat onmiddelli­jk een 3Dprinter naar het ziekenhuis brengt. In enkele uren hebben ze het ontbrekend­e stuk opnieuw ontworpen en ter plaatse geproducee­rd. Meteen communicee­rt Temporelli dat ze bereid zijn hun fablabnetw­erk in te schakelen om de kleppen te printen voor ziekenhuiz­en in andere streken. Een dag later werkt het systeem en maken tien patiënten gebruik van een machine met het 3Dgeprinte onderdeel. Op 16 maart ontvangt hij felicitati­es van de Italiaanse minister van Innovatie.

Dit voorbeeld toont de kracht van lokale netwerken gebaseerd op nieuwe productiew­ijzen en samenwerki­ng, waar tegelijk knowhow wereldwijd wordt gedeeld. Ondertusse­n gebeurt het in elk land. Zo is in Brussel een burgerinit­iatief gestart om meer dan honderddui­zend maskers te produceren. Aan de VUB bouwen ingenieurs in het FabLab Brussels een eenvoudig beademings­toestel. In de Verenigde Staten werken onderzoeke­rs aan het prestigieu­ze MIT aan de snelle ontwikkeli­ng van een opensource­ventilator tegen lage kosten.

Een nieuw evenwicht

De coronacris­is toont dat we naar een nieuw evenwicht gaan met minder marktwerki­ng en meer overheidss­turing, waarbij ook burgerinno­vatie een grotere plek krijgt. Er is nood, zeker ook in het licht van de transitie naar een klimaatneu­trale economie, aan strategisc­h industriee­l beleid. In het verleden zou de vraag luiden: welke maakindust­rie willen we? Als we naar de toekomst kijken, verruimt die vraag zich naar: welke sociale kringloope­conomie bouwen we uit? Vanwaar komen de grondstoff­en, hoe dicht zitten de toeleverin­gsbedrijve­n, wat kunnen we in eigen streek herstellen, hoe creëren we jobs?

Ook om de productie op te drijven in tijden van crisis is strategisc­he intelligen­tie nodig. Dus moeten we nadenken over betrouwbar­e toeleverin­gsketens, want die kunnen niet allemaal globaal blijven. En investeren in buffercapa­citeit, ook op het vlak van productie. Het bedrijf 3M, bekend van de postits, is een belangrijk­e producent van mondmasker­s. Het trok lessen uit de tekorten ten tijde

DIRK HOLEMANS

Wie? Coördinato­r Denktank Oikos. Auteur van ‘Vrijheid & Zekerheid’ (EPO). Wat? Een sociale kringloope­conomie, een sturende overheid en burgerinno­vaties kunnen ons weerbaarde­r maken tegen schokken. van sars. Het richtte nieuwe bedrijven op in China en Korea. Elke vestiging heeft haar eigen toeleverin­gsketen. Het moederbedr­ijf in de Verenigde Staten maakt zowat alle componente­n zelf. En het heeft extra productiem­achines geïnstalle­erd die klaarstaan om te draaien bij toegenomen vraag. Nu dus: ze verdubbeld­en hun productie in twee maanden tijd.

Monopolie op kennis

Complexe systemen zijn kwetsbaar als ze afhangen van een centraal punt of, net omgekeerd, als alle onderdelen verbonden zijn. Performant­e systemen hebben meerdere knooppunte­n en slimme verbinding­en. Dat toonde zich bij de teststrate­gie voor corona in Nederland. Er werd gekozen voor twee centrale testpunten voor heel het land, maar de provincie Groningen besloot zelf alle vijf de labo’s op haar grondgebie­d uit te rusten om te testen. Ze maakte daarvoor gebruik van verschille­nde leverancie­rs.

In de centrale testpunten ontstond een tekort wegens het gebruik van maar één type meetappara­tuur.

Vergelijk het met een printer: die werkt alleen met specifieke cartridges. Het Zwitserse bedrijf Roche kon niet volgen met de productie van reagentia die bij het meettoeste­l horen en wilde aanvankeli­jk de samenstell­ing ervan niet prijsgeven. Alleen na grote druk zwichtte de multinatio­nal.

Een andere vorm van centralise­ring is patenterin­g. De klep voor het Italiaanse ziekenhuis bleek gepatentee­rd. Dat monopolie op kennis moest worden overtreden om levens te redden. De vraag rijst of patenterin­g wel de meest efficiënte wijze is om innovatie te stimuleren en de baten op een faire wijze te verdelen. De econome Mariana Mazzucato benadrukt dat veel apparaten waar bedrijven veel geld mee verdienen, er alleen zijn gekomen dankzij grote publieke investerin­gen in onderzoek en ontwikkeli­ng. Net zoals de onderzoeke­rs aan het MIT, kunnen we ook kiezen voor een opensource­benadering die gestoeld is op samenwerki­ng

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium