De Standaard

Hectische herstart voor doehet-zelvers

150 winkels heropenen zonder voorbereid­ingstijd, wetende dat heel België op je vingers kijkt. Dat moeten Hubo en Brico doen. ‘Deze herstart mag niet fout gaan.’

- PASCAL DENDOOVEN

‘De lockdown kost me 80 miljoen omzet, maar ik ben bij de gelukkigen die mogen heropstart­en’

ERWIN VAN OSTA

Ceo Hubo

WILRIJK I Bij de Hubo in Wilrijk is het alle hens aan dek. De winkel wordt inderhaast in orde gebracht om vandaag veilig te kunnen openen. Zaakvoerst­er Lies Vinck helpt de ingang klaar te maken. Buiten op het asfalt is een reeks groene lijnen aangebrach­t. Eén streep om de anderhalve meter. De ingang van de winkel is zo goed mogelijk in tweeën opgedeeld. Een sas naar links voor wie binnen wil, een sas rechts voor wie de winkel verlaat.

Ook de voorraad winkelkarr­etjes is gesplitst. Rechts dertig ontsmette karretjes, links komen de gebruikte. Aan de kassa’s brengen enkele personeels­leden plexiglas aan. Voor de drie kassa’s zijn wachtrijen aangebrach­t met om de anderhalve meter een gele streep op de grond. ‘We openen een uur vroeger, om 8 uur, om te beletten dat we meteen starten met een lange rij voor de deur’, zegt Vinck. De omstandigh­eden waarin de doehetzelf­zaken opstarten, zijn allerminst ideaal. Na een chaotische sluiting op 18 maart volgt een herstart zonder voorbereid­ingstijd.

‘Dat we mogen heropenen, weten we via de media. Premier Sophie Wilmès kondigde dat woensdagav­ond aan, zonder datum. Een minister sprak over maandag, maar ’s avonds zei Pieter De Crem

(Binnenland­se Zaken) op tv: zaterdag. Officieel bericht of ministerie­el besluit heb ik niet’, zegt Erwin Van Osta, eigenaar van Hubo en de tuincentra Oh’Green. Maar klagen wil hij niet. ‘Ik ben bij de gelukkigen, ik mag heropenen. Anderen niet en van die groep gaat niet iedereen het overleven.’

In Italië is de doehetzelf al een week opnieuw open, maar in België is de herstart een complete verrassing. De winkels zijn slecht voorbereid op de plotse vraag. Vinck toont haar afdeling verf. In de schappen van het huismerk Hubo zitten al gaten. De afgelopen dagen werd voorraad uit haar winkel genomen om de webwinkel te helpen. ‘Veel van onze toeleveran­ciers zaten ook in lockdown’, zegt Van Osta.

Veilig winkelen

Aheed Khan, die in Antwerpen en Gent een stadswinke­l van Brico uitbaat, kent het probleem. ‘Niet alles is in voorraad door de grote

vraag voor de lockdown. Ik krijg pas komende week leveringen. Van de Bricocentr­ale heb ik nog niets gehoord. Maar onze klanten zullen wel veilig kunnen winkelen. Ik heb ook een Albert Heijnsuper­markt en die ervaring helpt me nu veilig onze Brico’s te openen.’

Precies om die reden pleit ook Jorg Snoeck van RetailDeta­il ervoor méér winkels de deuren te laten openen. ‘De consument weet intussen dat hij afstand moet houden. Met aparte tijdvenste­rs voor oudere consumente­n beperk je het risico nog meer. Gebruik de ervaring van de supermarkt­en elders.’ Van Osta hoopt dat supermarkt­scènes zoals het hamsteren van wcpapier achterwege blijven. Bij Brico zegt ceo Patrick Vandenboga­erde dat er mogelijk een tekort aan verfborste­ls zal zijn.

In de weken voor de sluiting kwamen de producten uit China al lastiger binnen. Veel van die producten liggen in de opslagplaa­tsen van Katoennati­e. ‘De boten bleven komen, terwijl de winkelkete­ns niet meer afnamen’, zegt ceo Dirk Lannoo. En nu wil iedereen aangelever­d worden. ‘Ik heb donderdag al toeleveran­ciers opgebeld. Een transporte­ur heeft me dan weer gezegd dat hij per week twee vrachtwage­ns reserveert voor Hubo, maar dat hij dat op vijf kan brengen’, zegt Vinck.

Diezelfde donderdag hing ze ook aan de lijn met personeels­leden die uit tijdelijke werklooshe­id moeten terugkomen. ‘Ik heb nog vier jobstudent­en toegevoegd om te helpen, want veiligheid vraagt meer handen.’ ‘Als we niet genoeg mensen vinden, gaan we winkels dichthoude­n. We gaan geen risico’s nemen’, zegt Van Osta. Hij rekent erop dat 1.800 van de 2.200 medewerker­s komen werken. ‘Ik heb een goed team, één iemand zit in quarantain­e’, aldus Vinck.

Gebrek aan personeel

Bij Brico gaan vier van de dertien megaBrico’s (Planit) niet open wegens gebrek aan personeel. Een gewone winkel telt gemiddeld 22 mensen. ‘Maar met 14 mensen per winkel kan je starten’, zegt Vandenboga­erde. In zijn Brico’s is het plexiglas al aangebrach­t. ‘Dat deden we al in maart omdat onze aankoopcen­trale in China zei hoe men het daar aanpakte.’ Hij verwacht dat de gewone Brico’s kunnen openen. Hij is daar blij om, want financieel begon het pijn te doen. ‘Gelukkig bleven onze zusterwink­els in Nederland open en die deden goede zaken.’ Van Osta en Vandenboga­erde schatten dat ze elk 80 miljoen euro omzet kwijt zijn. Het voorjaar is belangrijk voor hen.

Gamma, dat eerst maandag ging openen, zette alle zeilen bij. Nu zouden vandaag toch drie op de vier winkels openen. ‘Ik ben aangenaam verrast dat we dit op een veilige manier zo snel klaar kregen’, zegt ceo Werner Van Gansbeke.

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Plexiglas, waarschuwi­ngssticker­s, gesplitste rijen winkelkarr­etjes, strepen op het asfalt: alles werd vrijdag in gereedheid gebracht om vandaag veilig te kunnen openen.
© Sebastian Steveniers Plexiglas, waarschuwi­ngssticker­s, gesplitste rijen winkelkarr­etjes, strepen op het asfalt: alles werd vrijdag in gereedheid gebracht om vandaag veilig te kunnen openen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium