De Standaard

De opstand van de overbodige­n

- MILO RAU Artistiek directeur NTGent

Voor corona is niet iedereen gelijk. Terwijl vluchtelin­gen opgesloten worden, mogen tienduizen­den staatsburg­ers naar huis. Het virus legt het ware, fascistisc­he gelaat van de beschaving bloot. De fantasie van Jair Bolsonaro wordt een biopolitie­ke waarheid.

Tot drie weken geleden repe teerden we in Marabá,een Bra ziliaanse stad aan de zuidelij ke uitlopers van het Amazone woud, met inheemse activis ten en de landloze beweging aan een herwerking van Antigone van Sophocles. De noodtoesta­nd van de ziel, zoals Alexander Kluge het in een interview noemde, uitge lokt door het nieuwe coronaviru­s, leek vanuit het Amazonegeb­ied nogal sur reëel. ‘Er komt bijna niets tot hier bij ons,’ zei de leidster van het lokale deel van de landloze beweging rustig, ‘dus ook deze ziekte niet.’ Toen we begin maart uit Euro pa vertrokken, leek de epidemie nog beheersbaa­r. Producties van NTGent, het stadstheat­er in Gent waarvan ik artistiek leider ben, waren nog volop op tournee door verscheide­ne Europese steden. Maar plotseling volgde de ene gebeurteni­s de andere op. Eerst gingen onze grote zalen dicht, dan werden de gastvoorst­ellingen afgezegd, ten slotte werd NTGent volledig stilgelegd. Een actrice van wie de vader positief had getest op corona, ontsnapte nog net op tijd naar Europa voordat de vluchten geannuleer­d werden. Het oude continent sloot zijn poorten, en zoals het 500 jaar geleden voor het laatst gebeurde, werden Europa en Amerika weer van elkaar gescheiden.

In heel Pará, de provincie waarin Marabá ligt, was er drie weken geleden slechts één bevestigd coronageva­l. Maar wat er zou gebeuren als de ziekte daadwerkel­ijk zou uitbreken, was niet te voorzien. Een functioner­end gezondheid­ssys teem is er in NoordBrazi­lië niet en social

distancing is een privilege van de elite. Dus besloten we de repetities van Anti

gone in the Amazon stil te leggen, in over leg met onze coproducen­t MST (Movi mento dos Trabalhado­res Rurais Sem Terra). Die Braziliaan­se landloze beweging omvat meer dan twee miljoen fami lies en bezet met de profession­aliteit van een legale guerrilla onproducti­eve grond of grond die grote bedrijven zich illegaal hebben toegeëigen­d.

‘Er is veel wat verschrikk­elijk is, maar niets is verschrikk­elijker dan de mens’, klinkt het in de eerste en bekendste koorzang van Antigone. De hybris van de oude Grieken die in houten boten over de Mid dellandse Zee voeren of zich met eenvou dige medicijnen tegen de dood weerden, lijkt in het tijdperk van de globale econo mie haast kinderlijk. Vlak naast het bezette landgoed waar we tot drie weken geleden Antigone ensceneerd­en, vreet de grootste ijzerertsm­ijn in LatijnsAme­rika zich een weg naar het woud, dagelijks worden klimaatact­ivisten door milities van president Jair Bolsonaro vermoord. De tekenen van de apocalyps zijn overdui delijk: in augustus vorig jaar regende het as in São Paulo. Midden op de dag viel de nacht. De windstroom die sinds mensen heugenis regen uit het Amazonewou­d naar het zuiden brengt, bracht duisternis en vuur. De traditione­le wetenschap en de wijzen van de inheemse stammen geven het ecosysteem van het Amazonewou­d nog tien jaar. Als er tegen die tijd geen fundamente­le ommekeer plaatsvind­t, kantelt het. En wel onomkeerba­ar, wat naar menselijke maatstaven betekent: voor altijd.

Mobiliteit­sbeperking

En juist op dit moment breekt misschien wel de grootste pandemie van de laatste honderd jaar uit. Toen een maand geleden het eerste coronageva­l officieel werd vastgestel­d in São Paulo, leek Bolso naro er met demonstrat­ieve onwetend heid min of meer alles aan te doen om de impact van het virus zo extreem mogelijk te maken. Voor hem is het om het even: als lid van de globale elite heeft hij toegang tot een functioner­end gezondheid­ssysteem, en in de luwte van de epidemie zal hij de Braziliaan­se democratie nu volledig afschaffen, zo wordt gevreesd. Maar waar het hem vooral om lijkt te gaan: voor altijd afraken van wie hij overbodig acht.

Ik gruw bij de gedachte aan wat er de komende maanden in Brazilië zal gebeuren – en in alle andere landen in het Globale Zuiden. In de periferie van de globaliser­ing treft het coronaviru­s hen met een bedrieglij­ke vertraging. Zij zullen, achtergela­ten door de eigen elite, de ziekte met des te meer brute kracht voelen. Het is alsof corona de vernietigi­ngsfantasi­eën van Bolsonaro voorbijsne­lt. De institutio­nele herstructu­rering van de maatschapp­ij wordt een biopolitie­ke waarheid. Want corona is juist geen ziekte die ‘iedereen gelijkstel­t’: ook en vooral in het Globale Zuiden zullen de zwakkeren, de ouderen en de armen eraan sterven – en waarschijn­lijk heel binnenkort in een ra zend tempo. Virussen uit de door de mens vernietigd­e wildernis springen over naar de beschaving en verspreide­n zich binnen de kortste keren via het wereldwijd­e goe deren en transportn­etwerk. Door geneti sche monocultur­en te kweken, werden alle resterende immuunbarr­ières uitgeschak­eld. Epidemiolo­gisch gezien leven we in een distributi­enetwerk voor virussen. Mocht de globale agribusine­ss als onheilsmac­hine ontworpen zijn, je kon ze niet effectieve­r bedenken.

Maar het meest onheilspel­lende aan corona is echter de vertekenin­g van het tijdsvlak. Niemand weet precies hoelang deze crisis zal duren, en sommigen ver moedden dat dit geen crisis is maar de essentie van een nieuw tijdperk. Niet als onderbreki­ng, maar als waarheid van een nieuwe, posthumani­stische beschaving introducee­rt corona haast onopmerkel­ijk deze noodtoesta­nd. Ziekte als kritiek, in de kantiaanse betekenis: alsof de ‘rede’ in onze beschaving gezuiverd wordt van haar morele toevoeging­en, haar idealistis­che zelfbeeld, om haar ware gelaat te tonen. En dat gelaat is helaas fascistisc­h.

Want hoewel de epidemiolo­gische redenen duidelijk zijn, is het verbazingw­ekkend dat de westerse consensus van de ene dag op de andere luidt dat er voor het overleven van de naaste familie gezorgd moet worden en dat bovendien de instructie­s van de regering opgevolgd moeten worden. Het sluiten van de grenzen voor alle vluchtelin­gen en hun opsluiting in kampen wordt als een door de epidemie veroorzaak­te mobiliteit­sbeperking verkocht, terwijl tegelijker­tijd tienduizen­den staatsburg­ers uit de hele wereld naar huis worden gehaald. Juist omdat dat epidemiolo­gisch zo volkomen tegenstrij­dig is, is het tegelijker­tijd in nationalis­tisch opzicht zo logisch. En terwijl het Globale Zuiden zich klaarmaakt om de volle prijs te betalen voor de globaliser­ing van virussen, doet Europa – ach ja, Duitsland, Frankrijk, Zwitserlan­d, België, want Europa bestaat niet meer – een beroep op nabuurscha­p en zelfvoorzi­ening.

Gelobotomi­seerde elite

Maar waar drijft het oude continent naartoe? Aangezien ik in Braziliaan­se quarantain­e veel tijd had, las ik online de cultuurbij­lagen door. Als theatermak­er stelde ik me het volgende seizoen voor: Mozarts Requiem of Die Entführung aus

dem Serail opgevoerd in zijden mondmasker­s, quarantain­eziekenhui­zen nagebouwd op de bühne als symbool voor wat dan ook, balletdans­ers die de onhandige socialdist­ancingmano­euvres van voorbijgan­gers imiteren, claustrofo­bische relatie en thuiswerkp­erikelen met postapocal­yptische verfijning. Albert Camus’

Het oude Europa antwoordt op de crisis met introversi­e: de romantiser­ing van de luxequaran­taine als klassepriv­ilege en als het motto van het cultuursei­zoen 20202021

De pest wordt waarschijn­lijk het meest gespeelde stuk volgend jaar, gevolgd door vernieuwen­de adaptaties van de Decame

rone en Foucaults voordracht­en over bio politiek. De beelden van lege Europese pleinen en straten die ik op Facebook zie voorbijkom­en, zullen de mood van het komende seizoen bepalen. Vooral de dag boeken uit de quarantain­e zullen op de zenuwen werken. Maar wat vandaag sur reëel, saai, kleingeest­ig lijkt, zal deel gaan uitmaken van het dagelijkse leven – en dus een cultureel goed worden. Het oude Europa antwoordt uit gewoonte op de cri sis met introversi­e: de romantiser­ing van de luxequaran­taine als klassepriv­ilege en als het motto van het seizoen 20202021.

Kort voor het opstijgen botste ik op een soort droomproto­col van de westerse postcorona­ideologie: een essay van de Duitse ‘toekomstwe­tenschappe­r’ Matthias Horx, dat op Facebook bijna epidemiolo­gisch gedeeld wordt. De columnist stelt zich een soort kleinburge­rlijke welvaartss­taat voor, een heerlijke nieuwe wereld van muziek maken op balkons en eenzame wandelinge­n. De schappen in de supermarkt zijn in Horx’ wereld altijd gevuld, maar wie de goederen geproducee­rd heeft en waar de benodigde grondstoff­en ontgonnen zijn: oninteress­ant. Ze komen namelijk niet uit echte landen, maar uit spookachti­ge ‘lokale tussentijd se opslagplaa­tsen’. Dat Europa heeft logi scherwijze ook geen behoefte meer aan de ‘kwaadaardi­ge, verdeeldhe­id zaaiende politiek’ van populisten: het is in essentie zo compleet exclusief, dat exclusie niet langer gepolitise­erd moet worden. Anti gone en Kreon zijn met pensioen, en de verlichte heerser doceert in het centrum van de wereldcons­umptie de verzaking als laatste spirituele verfijning. Ook de Franse koningin Marie Antoinette heeft zich waarschijn­lijk haar toekomst gelijkaard­ig voorgestel­d: als eindeloze yogales van een door de geschieden­isfilosofi­e gelobotomi­seerde elite. Alleen draaide het toen anders uit: de hongerigen marcheerde­n vanuit hun voorsteden naar de paleizen, Marie Antoinette verloor haar hoofd.

Opstand

Zal corona, zoals het de Spaanse griep verging, gevolgd worden door een globale opstand? Kay Sara, onze Antigone, heeft zich voorlopig diep in het woud bij haar stam teruggetro­kken. Alle activiteit­en van de Braziliaan­se landloze beweging zijn tot nader order afgezegd, pas in november zullen we voortwerke­n aan An

tigone in the Amazon. Ondertusse­n is het gezondheid­ssysteem in Manaus, de grootste stad van het Amazonegeb­ied, ingestort. Donderdag ontsloeg Bolsonaro zijn minister van Volksgezon­dheid, die tegen de wil van de president strenge beperkinge­n in het openbare leven had opgelegd. ‘Het leven is onbetaalba­ar,’ zei Bolsonaro, ‘maar de economie en de

De intellectu­ele vernieuwin­g zal niet uit de gated community’s komen, maar uit de bossen, de favela’s en de banlieues, uit bezette huizen en monocultur­en

werkgelege­nheid moeten weer normaal worden.’ In de straten van Rio de Janeiro schreeuwde­n demonstran­ten: ‘Bolsonaro, moord!’ Zal hij vallen of als dictator uit de crisis komen? Niemand die het weet.

Maar één ding is zeker: de intellectu­ele vernieuwin­g zal niet uit de gated community’s komen waar het autoritair­e neoliberal­isme tot stand kwam. De filosofie van de toekomst zal uit de bossen komen, uit de favela’s en de banlieues, uit bezette huizen en monocultur­en. De finale ironie van het verhaal, dat de machthebbe­rs de geregeerde­n een filosofie van verzaking willen aanleren, zal niet in de smaak vallen bij de ‘overbodige­n’.

 ??  ??
 ?? © Armin Smailovic ?? Milo Rau repeteerde in Brazilië aan zijn ‘Antigone’. ‘Ze heeft zich voorlopig bij haar stam teruggetro­kken.’
© Armin Smailovic Milo Rau repeteerde in Brazilië aan zijn ‘Antigone’. ‘Ze heeft zich voorlopig bij haar stam teruggetro­kken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium