De Standaard

De bobo’s hollen schaamtelo­os richting status quo

ziet met lede ogen aan hoe de supporter gebruikt wordt om zo snel mogelijk naar de oude voetbalwer­eld terug te schakelen.

-

Of ze in de straten van Dakar, Addis Abeba en andere Yaoundés al meteen vreugdevur­en moeten ontsteken, is nog maar de vraag – Emmanuel Macron is van zijn eerste gebroken belofte niet gestorven – maar de Franse president opperde het wel, maandagavo­nd, in zijn televisiet­oespraak tot de natie: het werd tijd om anders tegen de wereld aan te kijken, en om bijvoorbee­ld de schulden van Afrika kwijt te schelden.

Zelf leek Macron ook een metamorfos­e te hebben ondergaan: in dat grote land is hij per definitie haantjedev­oorste, maar maandag liet hij elke vorm van haantjesge­drag achterwege. De man die Jean met de pet al weleens schoffeerd­e, kreeg nu bijval tot in de départemen­ts et territoire­s

d’outremer: 36 miljoen Fransen keken toe, en apprecieer­den dat hun president minder ‘je’ bezigde, en meer ‘nous’.

Wij onthielden hier vooral dat de Tour de France was uitgesteld, we hebben nu eenmaal een fiets in onze maag. Maar door de schuldenbe­rg van Afrika op de agenda te plaatsen, bewees Macron in elk geval dat hij besefte dat de wereld na corona fundamente­el anders zal zijn, en dat er nood is aan nieuwe zienswijze­n en oplossinge­n voor aloude vraagstukk­en. De wereld na corona oplappen

De bonzen van het voetbal denken daar anders over. Ze doen er net alles aan om de oude toestand weer in ere te herstellen, terug te keren naar het model waarin de sport geldstrome­n genereert. Ronduit obsceen handelden Liverpool en Tottenham, twee ploegen die o zo graag prat gaan op hun arbeidersr­oots, clubs waarvan de fonkelende stadions in verpauperd­e stadswijke­n liggen en die hoog opgeven over hun sociale rol. Net die voetbalgro­otmachten durfden het aan om voor hun spelers een werklooshe­idspremie aan te vragen.

Is het ijdele hoop dat er iemand opstaat die gebruikmaa­kt van het coronaviru­s om de stal van het topvoetbal grondig uit te mesten? Dubieuze financiële constructi­es, uit de pan swingende transferpr­ijzen, obscene percentage­s voor zaakwaarne­mers, een verschrali­ng van het kransje topclubs, het gigantisme van de Champions League, en ga zo nog maar even door: problemen en excessen genoeg om even bij stil te staan nu het virus de wereld heeft stilgelegd.

Maar het tegenoverg­estelde gebeurt: tientallen data en voorstelle­n zijn al de revue gepasseerd om de grote Europese competitie­s weer op te starten. Want hoe sneller dat gebeurt, hoe meer kans dat de status quo behouden blijft. De dooddoener waarmee die haast en spoed gecamoufle­erd wordt, is overal dezelfde: ‘Het publiek wil het zo.’ Dat is althans wat de grote leiders van de sport beweren. Maar ze dwalen, ontlenen hun zelfverkla­arde kennis van Jan Publiek aan de wetenschap dat voetbalsup­porters zich elk jaar een nieuw truitje door de strot laten duwen.

In landen als Italië en Spanje, waar legertruck­s de doden in volstrekte solitude naar hun laatste rustplaats brengen, hebben de mensen wel wat anders aan hun hoofd dan de verstrooii­ng van een partijtje voetbal – rouwen vraagt tijd, het is een grove onderschat­ting van de supporters­ziel te denken dat die nu alweer ontvankeli­jk is voor vreugde om een doelpunt. Kijk naar België: ze lijken me schaars, de supporters die de beslissing om ermee te stoppen betreuren.

Superleagu­e

Het plezier dat je uit een match in een leeg stadion put, is sowieso uiterst miniem. De kille echo van jongenskre­ten is je reinste antireclam­e voor de sport. Toch hollen de bobo’s maar door richting heropstart, coûte que coûte. Elke ploeg twee maanden in volstrekte afzonderin­g, dat is nu het plan, in Italië denken ze er zelfs aan om alle matchen in het zuiden af te werken, de regio waar corona minder woedt. En om voortduren­d controles te houden, want zodra een voetballer besmet is, stokt het raderwerk opnieuw. Dat de voetbalspo­rt geen enkele prioriteit op die tests kan claimen, wel integendee­l, vergeten ze voor het gemak even.

Dat vermaledij­de virus legt niet alleen een doodssluie­r over het oude continent, het ontsluiert ook veel: de kloof tussen wie het voetbal als een

zuiver economisch gegeven beschouwt en de massa die de sport nog als sport ziet, wordt met de dag groter. Het virus had die beide groepen nader tot elkaar kunnen brengen, creëerde een momentum, maar het tegendeel is aan de gang.

Corona zou weleens de kiem kunnen zijn van de Superleagu­e, het kampioensc­hap voor superrijke­n. Een ziektekiem voor de sport waarop we in de vorige eeuw verliefd werden.

Door de schuldenbe­rg van Afrika op de agenda te plaatsen, bewees Macron dat hij besefte dat de wereld na corona fundamente­el anders zal zijn

 ??  ?? Zouden de supporters ook toejuichen dat Liverpool een werklooshe­idspremie aanvraagt voor de spelers?
Zouden de supporters ook toejuichen dat Liverpool een werklooshe­idspremie aanvraagt voor de spelers?
 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium