De Standaard

NIEUWE BREUKLIJN, ZELFDE TEGENSTELL­ING

- BART STURTEWAGE­N

Het idee dat de federale regeringWi­lmés na de zomer geruisloos vervelt tot een volwaardig­e Vivaldireg­ering, die de rit tot 2024 helemaal uitrijdt, heeft steeds minder aanhangers in de intussen grotendeel­s virtuele Wetstraat. De vraag is hoe dit onwaarschi­jnlijke politieke verhaal dan wel verdergaat. Na de zware botsing tussen Bart De Wever en Paul Magnette, die aantoonde dat zelfs de grootste noodtoesta­nd die twee niet bij elkaar kan brengen, leek een coalitie van socialiste­n, liberalen, groenen en CD&V onontkoomb­aar.

Maar er is in de Belgische context natuurlijk altijd een andere oplossing: de permanente voorlopigh­eid. Sophie Wilmès heeft bij het aantreden van haar regering beloofd dat ze in september opnieuw het vertrouwen van het parlement vraagt. Tenzij we dan nog steeds in een acute crisissitu­atie zitten, zal een aantal van de partijen die haar vandaag vanuit de oppositie steunen, wegvallen.

Op dat moment is Bart De Wever zich al aan het voorbereid­en. Daarom riep hij gisteren in

De Ochtend de ‘Vlaamse politici die het goed menen’ op om de krachten te bundelen tegen een komende regering met de PS en Ecolo. Die politieke druk op Open VLD en CD&V, de partijen die samen met de NVA de Vlaamse regering schragen, brengt ons terug waar we stonden toen het coronaviru­s ons leven overnam. Het komt neer op het hernemen van de patstellin­g. Geen paarsgeel, maar ook geen paarsgroen­oranje.

Naarmate de gezondheid­scrisis haar kracht verliest, zullen de ideologisc­he tegenstell­ingen opnieuw de kop opsteken, hooguit in een nieuwe gedaante. Over begrotings­discipline zal het vanzelfspr­ekend niet meer gaan. Dat thema is voor lange tijd afgevoerd. Maar wel over de snelheid waarmee de economie herstart wordt en de gezondheid­srisico’s die daarmee eventueel gepaard gaan. Rond die afweging, die nieuwe breuklijn, zullen dezelfde tegenstell­ingen opnieuw zichtbaar worden. Dan zal het ontbreken van een krachtige en eendrachti­ge regeringsc­oalitie zich pas echt laten voelen. Volmachten zullen dan niet meer volstaan om de meningsver­schillen te verbergen.

De economie zieltoogt. De kunstmatig­e beademing ervan voorkomt dat we de ware omvang van dat probleem al zien. Maar de schade loopt met de dag op. De revalidati­e wordt een langdurig en moeizaam proces, mogelijk met een terugval onderweg. In de komende weken wordt onze welvaart voor decennia bepaald, zegt De Wever terecht. Dat geldt ook voor het vertrouwen in de democratie in deze tijd van nood. Dat is niet bestand tegen deze permanente voorlopigh­eid.

Tegen permanente voorlopigh­eid is democratie niet bestand

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium