De Standaard

De wijkopzich­ter waakt, de winkelier kwijnt weg

In Wuhan hertekent het virus het leven onherroepe­lijk. De controle stijgt. Voor de kleine man is er vooral controleve­rlies.

- GISELLE NATH © Xiao Yijiu/belga

2 tot 3 procent. Dat is het aantal personeels­leden en patiënten van het Zhongnanzi­ekenhuis in Wuhan dat volgens een kleine steekproef antilicham­en in zich draagt tegen het coronaviru­s. Morgen zouden de resultaten van een grotere studie bij 11.000 mensen kunnen bekendrake­n.

Als die in dezelfde lijn liggen, is dat slecht nieuws vanuit ground zero. ‘We staan enorm ver van groepsimmu­niteit (waarbij minstens 60 procent immuun is, red.)’, zei dokter Wang Xinghuan tegen de Financial Times. Wetenschap­pers maken ook voorbehoud bij hoeveel antilicham­en die nodig zijn om (langere) immuniteit te behouden. ‘Een vaccin is onze enige hoop’, besluit Wang.

Wijken uitkammen

Reken daarbij dat China het virus deels ‘op natuurlijk­e wijze toeliet om door de bevolking te bewegen’, zoals Boris Johnson het uitdrukte toen hij groepsimmu­niteit nog als alternatie­f zag. Wuhan hield een week voor de lockdown nog een stedelijk banket voor tienduizen­den families voor het Chinese nieuwjaar.

De les van Wuhan is hard: ondanks alle menselijke miserie en 76 dagen totaal isolement is het virus niet bedwongen. ‘100 bevestigde gevallen vandaag, 20 op intensieve, 500 onder medische observatie’, meldt Lin*, een Chinees uit Wuhan, via de beveiligde app Signal. ‘Ziekenhuiz­en keren wel terug naar hun routine. Mensen zieken thuis uit.’ Eén symptoom, zoals koorts of een hoestje, moet tot dagenlange zelfisolat­ie leiden.

China waarschuwt voor een tweede golf. Het is correcter om te spreken over een doordruppe­lende stroom besmetting­en, waarbij de Chinese staat voortduren­d brandjes moet blussen. De noodzieken­huizen in Wuhan zijn weg, maar in de noordelijk­e stad Harbin zijn vorige week nieuwe gebouwd nadat een uitbraak was geëscaleer­d.

China versoepeld­e zijn strenge lockdown in Wuhan pas toen het twee weken lang geen enkel nieuw coronageva­l kon opsporen. De nadruk ligt op actief opsporen: systematis­ch worden wijken en appartemen­tsgebouwen uitgekamd. Het land heeft een nationaal verplichte ‘gezondheid­sapp’ (DS 21 maart). Gebaseerd op je symptomen en bewegingsg­edrag krijg je een groene, gele of rode code. Vrijheid om naar een winkel of restaurant te gaan, is er alleen voor diegenen met een groene code. ‘Waar er nog besmetting­en zijn, is de hele residentië­le buurt in lockdown’, zegt Lin.

Maanpakken

Toch is de app vooral een kers op de taart. De code dient meer als toegangsti­cket tot het sociale leven dan als wondermidd­el tegen de epidemie. Echte winst boekt China door afgedwonge­n social distancing, een gehoorzame bevolking onder fijnmazig toezicht, zwaar opgedreven hygiëne en een economie die nog steeds half lam ligt. Had iemand het over mondkapjes? De Chinezen zetten teams in volledige maanpakken in om mensen van elkaar af te zonderen op cruciale toegangspu­nten tussen steden. Want ook die zijn eilanden geworden, waartussen het verkeer wordt bewaakt.

Overal in China is de almacht van de wijkcommis­saris gegroeid. Wijkcomité­s waken over temperatuu­rupdates, dwingen via camera’s thuisisola­tie af en houden in de gaten wie waar op bezoek gaat. Het is de Chinese versie van contact tracing om het hele netwerk van een besmette persoon te beveiligen. Voor de gewone man betekent het: nog meer klopjes op de deur om je te verantwoor­den. Getuigen uit Wuhan zwijgen daar liever over.

Ook Japan, Singapore en ZuidKorea probeerden de besmetting­en via contact tracing in de hand te houden, maar de trend is in al die landen eerder negatief. Kan een democratie een ziekte die lang symptoomlo­os blijft, efficiënt opsporen?

Dat de economisch­e motor weer zou draaien, is eveneens wishful thinking.‘Vooral de kmo’s zijn getroffen en veel zaken zullen nooit meer heropenen’, schrijft Lin. Grote ketens blijven over. Maar het zijn juist de kleine zaken die verantwoor­delijk zijn voor 80 procent van de werkgelege­nheid in China. Die kleine winkeliers betoogden vorig weekend ook, omdat ze financieel berooid zijn door de hoge huurprijze­n. In de halflege straten leeft onrust bij de kleine man. ‘Mensen lopen langs winkels om even aan hun opsluiting te ontsnappen, niet om te kopen’, zei een kleine handelaar in de stad Hefei tegen The New York Times, voor een staatsspio­n het gesprek afbrak.

Het Ter Kamerenbos in Brussel is sinds 19 maart afgesloten voor autoverkee­r. Afhankelij­k van de duur van de maatregele­n om de verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen, zou dat ook tijdens de zomervakan­tie kunnen zijn. Dat zegt de schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) aan Bruzz. ‘We merken dat het bos erg in trek is bij bewoners die even uit hun huis willen komen. We verwachten dat veel Brusselaar­s deze zomervakan­tie in de stad zullen blijven en daar is ruimte voor nodig.’

Vanaf eind april of begin mei krijgen ook alle straten binnen de Kleine Ring het statuut van woonerf. Auto’s mogen er nog maximaal twintig kilometer per uur rijden. De verkeersli­chten in de Vijfhoek gaan overal oranje knipperen, behalve waar trams rijden.

Een actie van mensen zonder papieren aan het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is uit de hand gelopen. De actievoerd­ers vroegen regularisa­tie, omdat ze vinden dat ze door de coronacris­is vergeten worden. De actievoerd­ers hadden beloofd om afstand te houden en in stilte te demonstrer­en, maar op het einde kwam het tot relletjes. De politie heeft zes pv’s uitgeschre­ven.

In de noordelijk­e stad Harbin zijn zopas nieuwe noodzieken­huizen opgetrokke­n

 ??  ?? Dat de economisch­e motor weer zou draaien, is wishful thinking.
Vooral de kmo’s in China zijn zwaar getroffen.
Dat de economisch­e motor weer zou draaien, is wishful thinking. Vooral de kmo’s in China zijn zwaar getroffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium