De Standaard

Gemeenten nemen zelf heft in handen met mondmasker­s

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘De bevolking roept om mondmasker­s, zeker als ze merkt dat in buurgemeen­ten al maskers worden verdeeld’

Ook in centrumsta­d Leuven worden vanaf volgende week tienduizen­den mondmasker­s onder de bevolking verdeeld.

Alle Leuvenaars vanaf twaalf jaar krijgen vanaf eind volgende week een gratis mondmasker in de brievenbus. Het gaat om een herbruikba­ar, wasbaar masker van Belgische makelij met bijbehoren­de handleidin­g, dat is overlegd met de KU Leuven en viroloog Marc Van Ranst.

Leuven wordt zo waarschijn­lijk de eerste centrumsta­d die zich voorbereid­t op het einde van lockdown, waarin comfortmas­kers allicht een belangrijk­e rol kunnen spelen.

‘We nemen onze verantwoor­delijkheid, nu de Veiligheid­sraad heeft gezegd dat mondmasker­s waarschijn­lijk een rol zullen spelen in een geleidelij­ke, waakzame afbouw van de coronamaat­regelen’, zegt Mohamed Ridouani (SP.A), burgemeest­er van Leuven. ‘We willen tegen elke prijs vermijden dat we op 3 mei, of op het einde van de lockdown, niet voorbereid zouden zijn.’

Maar ook andere gemeenten nemen het heft in handen. Even na Leuven kondigde gisteren ook Koen Van den Heuvel (CD&V), burgemeest­er van de gemeente PuursSintA­mands, aan dat er 20.000 maskers zijn aangekocht om onder de inwoners te verdelen, daarnaast zoekt de gemeente ook vrijwillig­ers om er nog 5.000 zelf te maken. In het Hageland hebben verschille­nde gemeenten zich verenigd om mondmasker­s aan te kopen. In OostVlaand­eren hebben gemeenten als Deinze en Zulte al aankondigi­ngen gedaan, net als verscheide­ne gemeenten in Brussel en Wallonië. In veel gemeenten bestaan al initiatiev­en van vrijwillig­ers om mondmasker­s te maken voor de zorgsector.

Ongeruste telefoons

De gemeenten spelen zo sneller op de bal dan de federale of regionale overheden. Het gaat wel nog altijd om lokale initiatiev­en, die niet worden gecoördine­erd, niet door regeringen, niet door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). ‘Burgemeest­ers krijgen veel telefoons van ongeruste mensen en nemen zelf het initiatief’, zegt Nathalie Debast van de VVSG. ‘De bevolking roept om mondmasker­s, zeker als ze merkt dat in buurgemeen­ten al maskers worden verdeeld.’

Volgens Le Soir heeft de federale overheid het idee laten vallen om zelf de verdeling van mondmasker­s te organisere­n. Wel zouden er mogelijk filters ter beschikkin­g worden gesteld, die verwerkt moeten worden in een zelfgemaak­t masker. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontkent dat daar al een beslissing over gevallen is. Die volgt pas als er uitsluitse­l is over de exitstrate­gie.

NATHALIE DEBAST Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium