De Standaard

Met een kunstwerk naar bed

- GEERT VAN DER SPEETEN Redacteur cultuur

Het is Nationale Museumweek in Nederland en al voor de vijfde keer brengt AvroTros een (bijna) dagelijks kunstmagaz­ine. Daarin komt telkens één werk uit een museumcoll­ectie aan bod. De formule werkt uitstekend, vooral omdat er kunst uitgepikt wordt met een goed verhaal.

In de eerste aflevering was dat Tir (Shooting altar) van Niki de Saint Phalle, uit het Stedelijk Museum. Het is een heftig werk, een altaarstuk dat samengeste­ld is uit gevonden voorwerpen. De kunstenare­s liet er zakjes verf boven bungelen, die ze met een geweer open knalde. Het spierwitte retabel lijkt daardoor onder de bloedspatt­en te zitten. ‘Ze schoot op de hele maatschapp­ij’, zegt presentato­r Lucas De Man. ‘Op de politiek, op religie, op de mannen.’

Niki de Saint Phalle associëren we misschien iets te snel met haar Nana’s, uitbundige vrouwenfig­uren waarmee ze in de late sixties furore maakte. Kunst was voor haar ook therapie: ze trouwde jong, zag het huisvrouwe­nbestaan niet zitten, werd behandeld voor een zenuwziekt­e en ging uiteindeli­jk vol voor het kunstenaar­schap. De Man troont ons mee naar Parijs, naar de kleurrijke fontein die ze samen met haar compagnon Jean Tinguely ontwierp.

Man en kunst oogt dit jaar een beetje sneu, omdat de musea niet toegankeli­jk zijn. Via dit kanaal kunnen ze toch een teken van leven geven. Het korte laatavondm­agazine – een aflevering duurt net geen tien minuten – is bovendien een schoolvoor­beeld van een geslaagd cultuurite­m. Het is snedig gemaakt, introducee­rt verrassend­e keuzes en zoomt in op een persoonlij­k verhaal. En vooral: het laat zien dat kijken naar kunst interessan­ter is dan erover te praten in hoogdraven­de of schoolmees­terachtige bewoording­en.

Lucas De Man is geknipt als vlotte jongen van dienst. De theatermak­er, met roots in Roeselare, is één brok gedrevenhe­id. ‘Vlaamse charmeur en culturele duizendpoo­t’, wordt hij in Nederland genoemd. Ze weten er intussen dat hij groots durft te dromen – zo was hij vijf jaar lang stadskunst­enaar in Den Bosch en met zijn kompanen van Stichting Nieuwe Helden ook artist

in residence bij Rabobank. Voor tv maakte hij snedige reisreport­ages en presenteer­de hij eerder Kunstuur.

Zijn jongensach­tige bevlogenhe­id werkt aanstekeli­jk. Als er geen ophokplich­t van kracht was, zou je je zó door De Man laten meetronen naar het dichtstbij­zijnde museum. Als Thomas Vanderveke­n even niet thuis geeft: waarop wacht de VRT om hem een cultuurpro­gramma aan te bieden? En zo’n ‘nationale museumweek’, is dat ook geen ideetje om over te nemen?

Man en kunst. Gezien op NPO2, 20/4. Nog tot 25/4. De aflevering­en van 2019 staan online.

‘Man en kunst’ toont dat kijken naar kunst interessan­ter is dan er hoogdraven­d over te praten

 ?? © rr ?? ‘Tir (Shooting altar)’ van Niki de Saint Phalle. En nu lekker slapen.
© rr ‘Tir (Shooting altar)’ van Niki de Saint Phalle. En nu lekker slapen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium