De Standaard

Blikken tomatenpur­ee zaten vol marihuana

-

Een bende uit Litouwen die aan de Costa del Sol zat, vervoerde marihuana in conservenb­likken. De bedoeling was doorheen de lockdown te glippen.

Je moet als drugshande­laar maar op het idee komen: lege conservenb­likken tomatenpur­ee volstouwen met marihuana en dan met een vrachtwage­n vol conserven van het zuidelijke Spanje naar het noordelijk­e Litouwen rijden. Als de truckchauf­feur onderweg wordt tegengehou­den, dan kan hij

– in deze tijden van corona – met documenten aantonen dat hij levensmidd­elen vervoert en dus op de baan mag zijn. Op die manier hoopte een misdaadben­de uit Litouwen de permanente bevoorradi­ng van haar klanten in het noorden van Europa te garanderen.

Maar op Goede Vrijdag werd haar lot bezegeld. Toen viel de Guardia Civil in de plaats Mijas de luxueuze villa binnen, waar de bendeleden zich hadden gesetteld. Op de oprit stond een vrachtwage­n met paletten tomatenpur­ee waarin 200 kilo marihuana verstopt zat. Binnen zaten vier verbouwere­erde Litouwers die onmiddelli­jk werden meegenomen. In de kelder ontdekte de politie een plantage van zevenhonde­rd planten en een conservenf­abriek die met dure machines op industriël­e schaal de marihuana kon inblikken. De Litouwers gebruikten conserven van een echte tomatenpur­eeproducen­t om hun business een aura van legitimite­it te geven.

Speedboten

Ze werden al een tijdje in het oog gehouden, nadat ze de aandacht van de Guardia Civil hadden getrokken toen ze in de dure villa in Mijas waren ingetrokke­n. De Costa del Sol, het kustgebied tussen Torremolin­os en Estepona, is al enkele jaren een geliefd verblijf voor rijke zakenliede­n van bedenkelij­k allooi.

Volgens een studie van het Spaanse ministerie van Binnenland­se Zaken zijn op dit moment vijftig tot honderd bendes van verschille­nde nationalit­eiten aan de Costa del Sol neergestre­ken. Ze hebben hun thuis gevonden in de grote chalets de lujo, die ze deels in het wit, deels in het zwart hebben betaald. In die luxevilla’s kunnen ze hun illegale zaakjes onopvallen­d afhandelen. De internatio­nale luchthaven van Malaga ligt, bij wijze van spreken, om de hoek.

Bendes strijken neer in luxevilla’s aan de Spaanse kust waar ze hun illegale zaakjes onopvallen­d afhandelen

De Costa del Sol is de plek waar hash uit Marokko aan land wordt gebracht. Snelle speedboten hebben minder dan een uur nodig om de goederen binnen te brengen. Zodra de handelswaa­r aan land is gekomen, wordt ze vanuit de dure, ommuurde villa’s aan de kust verder richting Europa verdeeld (DS 17 juli 2018).

In de regio zelf wordt de laatste jaren veel marihuana gekweekt. Vorig jaar noemde de krant El Pais de stad Granada ‘de hoofdstad van de marihuana’, omdat de politie er gemiddeld elke dag een huisplanta­ge ontmanteld­e. Onderzoeke­rs vertelden aan de krant dat de productie en de verkoop van marihuana de laatste jaren exponentie­el is gegroeid. Het is een lucratieve handel waarbij je met een relatief kleine investerin­g grote winsten kunt maken.

De Spaanse veiligheid­sdiensten zijn zich van het probleem bewust en zetten steeds meer manschappe­n en eenheden in voor de strijd tegen de georganise­erde misdaad in de regio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium