De Standaard

Schutter doodt achttien mensen in Canada

Elke week dat de handel niet heropent, kost drie miljard euro. De roep om een heropstart klinkt luid.

- FRANK KUIN

Een als politieage­nt verklede man legde in Nova Scotia een dodelijk traject van 100 kilometer af. Nooit eerder vond in Canada zo’n groot schietinci­dent plaats.

Bij een reeks schietpart­ijen op het platteland in de Canadese kustprovin­cie Nova Scotia zijn zaterdagav­ond en zondag zeker achttien slachtoffe­rs gevallen, onder wie een agente. Dat bevestigde de Canadese politie gisteren. Over de identiteit van de overige slachtoffe­rs zijn nog geen mededeling­en gedaan. De schutter, een 51jarige man die zich als een politieman vermomd had, is omgekomen.

Het bloedbad is het dodelijkst­e schietinci­dent in de Canadese geschieden­is, en het dodental kan nog oplopen. De autoriteit­en onderzoeke­n meerdere plaatsen langs een route van ongeveer honderd kilometer die de schutter in twaalf uur aflegde, grotendeel­s in een auto die leek op een politiewag­en. Over zijn motieven is nog weinig bekend.

De dader, door de politie geïdentifi­ceerd als Gabriel Wortman, richtte zaterdagav­ond eerst een bloedbad aan in het plaatsje Portapique, waar hij onroerend goed bezat. Veel van de doden werden in en rond een woning gevonden waar het eerste schietinci­dent plaatsvond. Ook gingen drie gebouwen in vlammen op.

Een nachtelijk­e achtervolg­ing door de politie volgde, onder meer over een snelweg, waarbij de bevolking werd gewaarschu­wd voor een schutter. Mensen in de buurt werden aangemaand te schuilen in hun kelders. Ook noemden de politie een nummerplaa­t waaraan de auto kon worden herkend.

Bij een confrontat­ie tussen de schutter en de politie in het plaatsje Shubenacad­ie kwam een agente om het leven. Een andere agent raakte gewond.

De achtervolg­ing eindigde zondag tegen het middaguur (plaatselij­ke tijd) bij een benzinesta­tion in de plaats Enfield, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Halifax, de hoofdstad van Nova Scotia. Daar werd de dader omsingeld door politieaut­o’s en neergescho­ten. Volgens de Canadese tvzender CTV is de dader door de politie gedood, de autoriteit­en hebben dat niet bevestigd.

Tandtechni­cus

De schutter werkte als tandtechni­cus in de buurt van Halifax. Hij was geen bekende bij de politie. Volgens de autoriteit­en handelde hij vermoedeli­jk alleen. ‘We geloven dat één persoon verantwoor­delijk is voor alle moorden.’ De man reed in een auto die leek op een politiewag­en. Dat zou erop wijzen dat de dader voorbereid was en het niet om een impulsieve daad ging.

Schietpart­ijen met meer dan tien doden zijn zeldzaam in Canada, zeker in vergelijki­ng met buurland de Verenigde Staten. In 1989 werden veertien vrouwelijk­e studenten doodgescho­ten en raakten veertien anderen gewond bij een technische hogeschool in Montreal. De dader kwam daarbij ook om het leven.

Een nachtelijk­e achtervolg­ing volgde, waarbij de bevolking voor een schutter werd gewaarschu­wd

1. De roep om een heropstart klinkt steeds luider. Wat zijn de argumenten?

Bernard Thiers, ceo van Unilin dat onder meer het laminaat QuickStep produceert en verkoopt, wil zo snel mogelijk actie. ‘Zowel de consument als de handelaar weet ondertusse­n hoe hij moet omgaan met covid19.

centra die in het weekend open mochten, toonden dat de burger en de handelaar de regels kennen: afstand houden, plexiglas, wachtrijen met afstand, ontsmettin­gsmiddelen.’ En dus heeft verder wachten om andere winkels te laten opengaan, geen zin, meent Thiers. Hij verwacht immers dat de veiligheid­smaatregel­en in de winkels ook binnen een maand nog nodig zullen zijn. Hij pleit ervoor om zaken zoals garages, bandencent­rales, toonzalen, fietswinke­ls, carwashes en dergelijke te laten opengaan. ‘De federale overheid zou alleen het algemeen principe moeten uitvaardig­en dat alles open kan. De lokale overheid zou dan het praktische moeten invullen: wat kan veilig open en wat niet?’

2.

Wat zegt de handelsfed­eratie?

Danny Van Assche, de ceo van de organisati­e van zelfstandi­gen Unizo, ziet nu drie modellen. Winkels die verplicht gesloten zijn, winkels die (verplicht) open zijn en bedrijven waar gewerkt wordt als het kan via telewerkin­g of met respect voor social distancing. ‘Vervang de opgeleg de sluiting door de mogelijkhe­id te openen op voorwaarde dat men het veilig kan organisere­n.’ Hij wijst erop dat ook de kleine voedingswi­nkels (bakkers, slagers, superettes ...) al weken tonen dat ze veilig kunnen werken. Ook de ervaring van Neder land en Duitsland, waar winkels grotendeel­s open bleven, die van Oostenrijk en Zwitserlan­d, waar heropgesta­rt wordt, en die van Azië, zijn nuttig. Van Assche hoopt dat de zaak de komende dagen goed aangepakt wordt zo dat de Nationale Veiligheid­sraad vrijdag al kan communicer­en over een bredere opstart. Voor hem is 4 mei de allerlaats­te datum. Want de huidige situatie stelt ernstige concurrent­ieprobleme­n.

3.

Is er oneerlijke concurrent­ie?

Unizo vindt dat de oneerlijke concurrent­ie nog is toegenomen nu doehetzelf­zaken en tuincentra de deuren hebben geopend. Hypermarkt­en verkopen allerlei producten die andere winkels nu niet mogen aanbieden. De gespeciali­seerde verfwinkel mag geen verf verkopen, de doehetzelf wel. Die verkoopt ook fietsen, maar de zelfstandi­ge fietswinke­l is dicht. Hetzelfde voor de verkoop van laminaat en parket. ‘Dit mag niet lang meer blijven duren’, vindt Van Assche. Volgens Jorg Snoeck, eigenaar van RetailDeta­il, heeft heropenen niets te maken met de producten die men verkoopt, wel met de maatregele­n die men neemt. Ook Snoeck pleit voor een brede heropening. Dominique Michel van de handelsfed­eratie Comeos deelt dat standpunt: veiligheid moet het enige criterium zijn om te beslissen of een winkel opnieuw open kan.

4.

Wat kost dit de economie en waarom zijn scholen zo belangrijk?

Elke week dat de lockdown duurt, kost de economie circa 3 miljard euro, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Bank. Een opvallende vaststelli­ng in de analyse van vroegere pandemieën is dat scholen een cruciale factor zijn. Als de scholen dicht zijn, is de schade van de pandemie voor de economie twee keer zo groot. Dat komt omdat veel arbeidskra­chten dan voor hun kinderen moeten zorgen. Daardoor zijn ze niet of maar moeilijk inzetbaar voor een heropstart van de economie. Daardoor is er naast vraaguitva­l ook een aanbodscho­k: werkkracht­en die niet beschikbaa­r zijn.

De vraaguitva­l is in België deels opgevangen door de loonsubsid­ie vanuit de overheid via de tijdelijke werklooshe­id en andere premies. Maar de vraag die nog overblijft, is gedeelteli­jk naar buitenland­se onlineplat­formen gegaan. Die draaien op volle toeren. Doordat België het de ecommerce moeilijk heeft gemaakt met strenge reglemente­n, zitten de logistieke centra aan de andere kant van de grens. De werkgelege­nheid verschuift daardoor naar het buitenland. Veel mensen hebben onlinewink­elen nu ontdekt en gaan zo blijven winkelen. De verschuivi­ng van werkgelege­nheid naar het buitenland is daardoor een blijver. Vanden Houte pleit wel voor een doordachte heropstart. ‘Wie snel sukkelacht­ig heropstart, staat er na een jaar soms slechter voor dan wie langer vasthield aan strikte regels.’

‘De kosten voor de economie zijn dubbel zo groot als scholen dichtgaan in een pandemie’

PETER VANDEN HOUTE

Hoofdecono­om ING Bank

 ?? © Eric Lalmand/belga ?? Agenten kijken toe of de heropening van een Brico in Oudergem volgens de regels verkoopt.
© Eric Lalmand/belga Agenten kijken toe of de heropening van een Brico in Oudergem volgens de regels verkoopt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium