De Standaard

Uber moet zich heruitvind­en

- KORNEEL DELBEKE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Levert Uber binnenkort uw boodschapp­en? In Frankrijk is de Amerikaans­e technologi­ereus een samenwerki­ng gestart met supermarkt­keten Carrefour en ook in de VS brengen Uberkoerie­rs een gevulde winkeltas aan huis. Uber beperkt zich overigens niet tot kruidenier­swaren, maar levert er ook medicijnen en dierenvoed­ing.

Uber speelde al langer met het idee, maar wil de dienst sneller uitrollen. Dat een derde van de wereldbevo­lking aan huis gekluister­d wordt door de coronacris­is, geeft de vraag naar allerhande leveringen een forse boost. Zo werden ook de webwinkels van Belgische supermarkt­en de afgelopen weken overspoeld, waardoor ze niet meer konden volgen.

Uber hoopt niet alleen een graantje mee te pikken van een ontluikend­e markt, voor het bedrijf is het een kwestie van overleven. De Amerikaans­e technologi­egigant moet zich heruitvind­en nu de coronacris­is zijn belangrijk­ste activiteit, de taxidienst, in zowat heel de wereld heeft platgelegd. Het bedrijf deelt geen cijfers, maar in Brussel zegt de taxisector dat het aantal ritten door het coronaviru­s met 80 tot 90 procent gedaald is.

Dat weegt op de resultaten. In februari kondigde Uber nog onverwacht aan dat het bedrijf tegen het einde van dit jaar voor het eerst winst zou maken, nadat de balans al jaren gekleurd wordt door rode cijfers, met miljardenv­erliezen.

Maar de coronacris­is heeft de hoop op winst nu doen verdampen. Vorige vrijdag kondigde Uber aan dat het zo’n 2 miljard dollar moet afschrijve­n op investerin­gen in andere bedrijven. Bovendien vreest Uber zijn chauffeurs ook op lange termijn te verliezen en moest het bedrijf miljoenen vrijmaken om hen uit de rats te helpen tijdens de coronacris­is. Ceo Dara Khosrowsha­hi lobbyde ook hard om de getroffen chauffeurs een uitkering te geven via het Amerikaans­e noodpakket.

Uber ziet zijn taxidienst dan wel kelderen, de maaltijdle­veringen zitten in de lift. Koeriers van Uber Eats hebben de handen vol om stadsbewon­ers in quarantain­e te bedienen. Toch valt het te betwijfele­n of het succes van Uber Eats de getroffen taxidienst kan compensere­n. Want waar Uber na tien jaar eindelijk een rendabel model leek te hebben gevonden voor zijn taxidienst, is dat (nog) allerminst het geval voor de levering van maaltijden. Meer zelfs, naarmate de omzet groeit, stapelen ook de verliezen zich op. Dat bleek nogmaals in het laatste kwartaal van vorig jaar, toen Uber Eats het aantal maaltijdle­veringen met 73 procent zag stijgen. Het verlies steeg netjes mee.

En of nieuwe diensten, zoals het leveren van boodschapp­en, soelaas kunnen brengen, is ook maar de vraag. Het idee is niet nieuw. Voormalig ceo Travis Kalanick begon in 2015 met UberRush, een snelle bezorgdien­st in enkele grote Amerikaans­e steden. In 2018 werd de stekker eruit getrokken.

Na tien jaar vond Uber een rendabel model voor zijn taxidienst. Voor maaltijden leveren is dat er nog niet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium