De Standaard

Onvrede over Bpost groeit

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © blg

Vertraagde leveringen, duizenden achterstal­lige pakjes, een laat aangekondi­gde toeslag en een mondige (syndicale) werkvloer doen Bpost naar adem happen.

Gesloten winkels en een aan huis gekluister­de bevolking door de coronamaat­regelen hebben de ecommerce een ongeziene boost gegeven. Pakjesleve­ranciers worstelen sinds enkele weken met volumes die ze in normale tijden alleen in de eindejaars­periode verwerken. Maar in tegenstell­ing tot Black Friday of kerst overspoelt deze coronacris­is hen hard en onverwacht.

Ook Bpost krijgt de enorme hoeveelhei­d pakjes nog amper verwerkt. Het bedrijf deelt geen cijfers, maar verschille­nde bronnen spreken van 450.000 tot 500.000 pakjes per dag, ruwweg een verdubbeli­ng van de normale volumes. Volgens één manager raken daarvan dagelijks 70.000 tot 80.000 pakjes niet tijdig verwerkt.

Last in, first out

Die stapelen zich op, want Bpost hanteert het ‘last in, first out’principe en geeft voorrang aan pakjes die als laatste binnenkwam­en. ‘Er wordt heel hard gewerkt, maar er zijn nu eenmaal limieten aan mensen, machines, gebouwen en voertuigen’, zegt de manager. Het is alle hens aan dek. Een vakbondsbr­on stelt dat de sorteer en distributi­ecentra ondertusse­n hulp krijgen van 280 mensen uit administra­tieve diensten. ‘Ook de financiële adviseurs springen bij’, klinkt het.

Om de volumes onder controle te krijgen, heeft Bpost zijn klanten gevraagd om de leveringen meer te spreiden. ‘We weigeren geen enkele klant’, zegt woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. ‘Maar als een klant de ene dag 3.000 pakjes levert, de volgende 10.000 en de derde dag 20.000, dan moeten we afspraken maken.’

Die afspraken lopen evenwel niet overal van een leien dakje. De

Standaard belde drie middelgrot­e webwinkels die alle hun onvrede uiten over hun samenwerki­ng met Bpost, omdat er hele trailers met pakjes niet worden opgehaald. Ook bij De Standaard Boekhandel en Schoenen Torfs kwam Bpost de afgelopen dagen niet langs, getuigden ze in De Tijd.

De bedrijven werden pas op het allerlaats­te moment ingelicht, klinkt het. ‘Uiteraard hebben wij begrip voor de situatie’, getuigt een getroffen webwinkel. ‘Als ik pas in de namiddag moet horen dat Bpost vanavond een volle trailer niet komt halen, dan weet ik dat ze in de rats zitten. Het loopt bij alle pakjesleve­ranciers stroef, maar bij Bpost is de communicat­ie toch erg ongelukkig.’

Toeslag

Dat Bpost sinds paasmaanda­g zijn profession­ele klanten een extra toeslag van 0,25 cent per pakje aanrekent, stuitte ook op protest. Unizo noemde het een ‘bijzonder cynisch paascadeau’, zeker nu veel kleine bedrijven noodgedwon­gen op leveringen moeten overschake­len. De tarieven van Bpost blijven wel in lijn met andere pakjesbezo­rgers, zeggen de bevraagde webshops. Bovendien blijven de marges op pakjes klein. De verdeling van reclamefol­ders, die stilaan opnieuw op gang komt, is veel lucratieve­r voor het bedrijf.

Ondertusse­n moet Bpost ook zijn medewerker­s tevreden houden. De verhoogde volumes maken het niet eenvoudig om de veiligheid­sregels en social distancing te respectere­n. Dat leidt tot spanningen in bepaalde kantoren, geven vakbondsaf­gevaardigd­en JeanPierre Nyns (ACOD) en Annick Boon (ACV) toe. Door de sterke syndicale vertegenwo­ordiging heeft Bpost ook een mondige werkvloer. Sinds gisteren worden er aan het personeel mondmasker­s ter beschikkin­g gesteld.

‘Het loopt bij alle pakjesleve­ranciers stroef, maar bij Bpost is de communicat­ie toch erg ongelukkig’

GETROFFEN WEBWINKEL

Het distributi­ecentrum in Schaarbeek. Van de 450.000 pakjes per dag zouden er raken.

 ??  ?? dagelijks 70.000 tot 80.000 niet tijdig verwerkt
dagelijks 70.000 tot 80.000 niet tijdig verwerkt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium