De Standaard

Winkelen duurder door kortingver­bod

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Het kortingver­bod in de supermarkt­en maakt winkelen in België

2,6 procent duurder. Het kabinetMuy­lle vraagt de Nationale Veiligheid­sraad opnieuw om het verbod volledig op te heffen.

‘We moeten volop weer naar #kortingen en promoties gaan. Had dat vorige week al voorgelegd aan Nationale Veiligheid­sraad, is doorgescho­ven naar nu vrijdag. Toelaten van kortingen en promoties moet onderdeel zijn van heropstart bedrijven en economie’, tweette minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) gisteren.

De Nationale Veiligheid­sraad onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR) legde op 18 maart een verbod op om nog kortingen te hanteren in supermarkt­en. De regering deed dat omdat ze dacht dat er daardoor minder gehamsterd zou worden. De Belgen waren toen evenwel al gestopt met hamsteren. En misschien belangrijk­er: de prijzen in de supermarkt­en gingen flink hoger door het wegvallen van de kortingen.

Nefaste maatregel

Minister van Economie Muylle had zelf op 25 maart het Prijzenobs­ervatorium gevraagd om de prijsevolu­tie van supermarkt­artikelen te monitoren. Daaruit kwam inderdaad naar voren dat de maatregel van de regering nefast was. Winkelen werd duurder. Omdat de kortingen wegvielen, maar soms ook omdat groenten en fruit duurder werden. In nog andere gevallen verhoogden producente­n van ontsmettin­gsmiddelen hun prijzen drastisch. Het kortingver­bod woog echter het zwaarst door.

Dat verbod werd intussen aangepast: oude kortingen die al afgesproke­n waren met fabrikante­n, mochten nog. Uit het rapport van het Prijzenobs­ervatorium bleek dat dit al hielp om de prijzen opnieuw te milderen. ‘We zijn voorstande­r van een volledige opheffing van het verbod. Maar we werden vorige week niet gevolgd. We gaan het deze week opnieuw vragen’, zegt Miet Deckers, woordvoers­ter van minister Muylle.

Met hoeveel de prijzen stegen, zegt het kabinet niet. Maar het databedrij­f Daltix berekende dat een korf van 3.300 producten 5 procent duurder werd. Voor een korf van 1.500 producten was dat meer dan 10 procent. Gemiddeld zou het om 2,6 procent gaan, meldt Het Laatste Nieuws. Maar volgens het kabinetMuy­lle ziet het Prijzenobs­ervatorium dergelijke forse prijsstijg­ingen niet. ‘Andere producten en diensten zoals stroom werden dan weer goedkoper, zodat de inflatie beperkt is tot 0,3 procent’, zegt Deckers. Alle supermarkt­en werden duurder, van Delhaize tot Aldi. Colruyt steeg het meest in prijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium