De Standaard

Auto-industrie vraagt ruggensteu­n

In heel Europa maken autofabrie­ken zich op om de producties­top te beëindigen. De nieuwe auto’s aan de man brengen wordt de volgende kopzorg.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Rafael Marchante/reuters

Volvo gaat weer aan de slag. De fabrieken en kantoren in Zweden zijn gisteren weer operatione­el geworden, na een paar weken gesloten te zijn geweest. Ook in de Gentse Volvofabri­ek wordt weer gewerkt. Voorlopig draait de productieb­and nog niet. ‘Dit is een voorbereid­ende testweek, geen echte heropstart’, laat woordvoers­ter Barbara Blomme weten. ‘Wij focussen op informatie en training van onze mensen.’

Volvo is niet de enige autoconstr­ucteur die de activiteit­en herneemt. Ook Volkswagen, Europa’s grootste autobouwer, gaat weer aan de slag. Dat gebeurt wel in stapjes. Gisteren zijn de fabrieken van Zwickau in Duitsland en Bratislava in Slovakije weer opgestart. Andere fabrieken in Europa en de Verenigde Staten volgen volgende week, de productie in de rest van de wereld wordt in mei hernomen. VW heeft de productie aangepast om optimale veiligheid te garanderen. Een honderdtal maatregele­n moet het infectieri­sico in de fabrieken minimaal houden. In China, waar 32 van de 33 fabrieken alweer draaien, heeft men er al ervaring mee. VW gaat onder meer honderddui­zenden mondmasker­s produceren voor het personeel.

Showrooms dicht

Ook Mercedesmo­ederbedrij­f Daimler startte gisteren weer met de productie, evenals de Toyotafabr­iek in het Franse Valencienn­es. Audi is van plan eind deze maand weer te gaan produceren in Duitsland. De Audifabrie­k in Brussel kondigde vorige week aan de productie voor te bereiden. Wanneer precies het zover zal zijn, staat nog niet vast. ‘We gaan stap voor stap’, aldus woordvoerd­er Peter D’Hoore.

Terwijl de fabrieken de productie weer opstarten, is de afzetmarkt grotendeel­s weggevalle­n. De showrooms zijn in heel Europa dicht, er worden nauwelijks nog wagens verkocht. De verkoopcij­fers voor maart spreken boekdelen. In Italië, waar de nationale lockdown op 9 maart werd afgekondig­d, is de verkoop met 85 procent gekelderd. De cijfers voor april dreigen nog dramatisch­er te worden. Een maand lockdown betekent dat in Europa ongeveer een miljoen wagens minder verkocht worden.

Ook als de lockdowns voorbij zijn, zal de markt niet onmiddelli­jk naar haar oude niveau terugkeren, beseft de sector. Aanschaf van een nieuwe wagen zal niet bovenaan op het todolijstj­e van de Europese consument staan. ‘Gegeven de fragiele economisch­e situatie zullen veel consumente­n en profession­ele spelers eenvoudig niet in staat zijn om nieuwe voertuigen te kopen’, stelde directeurg­eneraal EricMark Huitema van de Europese koepel Acea vast in een vorige week verschenen herlanceri­ngsplan.

Daarin pleit de sector voor ‘het stimuleren van de markt’. Volkswagen­baas Ralf Brandstätt­er pleitte er gisteren in Handelsbla­tt voor om terug te grijpen naar een beproefd recept dat in de nasleep van de financiële crisis is toegepast: de slooppremi­e. In 2009 loofden zowel Duitsland als de Verenigde Staten premies uit voor wie bereid was zijn oude auto te vervangen door een nieuwe. In Duitsland incasseerd­en 2 miljoen kopers de premie van 2.500 euro, met een meerverkoo­p van 700.000 wagens als gevolg. De premie werd geposition­eerd als een milieumaat­regel: nieuwe auto’s zijn schoner dan oude.

Ook nu wijst Brandstätt­er erop dat het Duitse wagenpark gemiddeld 9,6 jaar oud is. Er rijden nog 19 miljoen auto’s die slechts aan de Euro 4norm voldoen. Een nieuwe premie kan tot een milieuvrie­ndelijke vlootverni­euwing leiden, hoopt Volkswagen. De regering wees het plan niet onmiddelli­jk af. ‘Er zijn verschille­nde vragen en voorstelle­n van de autoindust­rie. We hebben nog niets beslist’, aldus een woordvoerd­er van het ministerie van Economie tegenover Bloomberg. Begin mei volgt overleg tussen de sector en het kabinet van bondskanse­lier Angela Merkel.

Een maand lockdown betekent dat in Europa een miljoen wagens minder verkocht worden

 ??  ?? Een stilgelegd­e assemblage­lijn in een VWfabriek nabij Lissabon.
Volgende week zou de productie weer opgestart worden.
Een stilgelegd­e assemblage­lijn in een VWfabriek nabij Lissabon. Volgende week zou de productie weer opgestart worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium