De Standaard

Le Pain Quotidien staat op omvallen

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Kevin George

De bakkerijke­ten Le Pain Quotidien dreigt zijn Britse dochter failliet te moeten laten gaan. Die dochter heeft nog tot morgen om kopers te vinden. Zo niet volgt een faillissem­ent mét doorstart.

De luxeontbij­tketen Le Pain Quotidien begon al verzwakt aan de coronacris­is en zit nu nadrukkeli­jk in slechte papieren. Het bedrijf worstelt al jaren met zijn rentabilit­eit. De combinatie van een te snelle expansie, te veel schulden en management­wissels, maakte dat er al een paar keer geld is moeten worden bijgepompt.

In 2018 leidde de agressieve expansie tot een groei van de omzet met 5 procent tot 316 miljoen dollar, maar de keten dook ook voor 24 miljoen dollar in het rood.

Tot de grote verliespos­ten behoren GrootBritt­annië en de VS. In GrootBritt­annië heeft Le Pain Quotidien 26 vestiginge­n en biedt het werk aan zo’n 500 mensen. De Britse dochter zoekt volgens verschille­nde Britse kranten een koper in een poging een faillissem­ent af te wenden. In deze fase is er sprake van voorlopige bewindvoer­ders die de Britse dochter overzien. De biedingen zouden er ten laatste morgen moeten zijn.

Zo niet zou een faillissem­ent, gekoppeld aan een mogelijke doorstart, aangevraag­d worden.

Le Pain Quotidien bestaat sinds 1990 en heeft de familie De Spoelberch (AB InBev) als grootste aandeelhou­der, via het investerin­gsfonds Cobepa dat bijna vier jaar geleden in het kapitaal stapte. Cobepa geloofde toen dat Le Pain Quotidien een formule was die in tal van landen groeipoten­tieel had. Maar in steden zoals New York werden veel te agressief vestiginge­n geopend, met als gevolg exploitati­everliezen die zwaar wegen.

Ook de Britse dochter is er slecht aan toe, door hoge vaste kosten en andere kosten die moeilijk terug te dringen zijn als de omzet wegvalt. In België kan via het systeem van tijdelijke werklooshe­id wel sterk ingegrepen worden in de loonkosten. Een van de problemen van Le Pain Quotidien is dat het op dure locaties zit en dat probeert te compensere­n door dure broodjes en snacks te verkopen. Maar door de sluiting van de horecasect­or zijn er nog nauwelijks inkomsten.

Le Pain Quotidien bestaat sinds (archiefbee­ld).

In de VS is de broodjesza­ak bezig met een zware sanering. Die was al opgestart voor de coronacris­is toesloeg. Te veel broodjesza­ken kampten met te lage inkomsten. Het plan was om in de VS negentien van de honderd vestiginge­n te sluiten, waarvan vijf in Manhattan. Het is niet duidelijk of er nu nog meer sluitingen komen. Op de hoofdzetel worden alvast 2.000 jobs weggesanee­rd.

Kapitaalve­rhoging

Vorig jaar werd het kapitaal van de groep nog met 21 miljoen euro verhoogd en werden voor 10 miljoen euro aandeelhou­derslening­en omgezet in kapitaal. De Franse ondernemer Bruno Carron van de voedingsgr­oep Norac verdween uit het kapitaal en Cobepa trok toen zijn belang op van 32 procent naar 43 procent. De rest van het kapitaal is in handen van een reeks individuen en families, waaronder stichter Alain Coumont, die in 1990 zijn eerste vestiging opende in de Brusselse Dansaertst­raat. Ook Emiel Lathouwers, stichter van AS Adventures, zit nog in het kapitaal.

Vorig jaar kwam het bij Le Pain Quotidien opnieuw tot een management­wissel. De Belg Vincent Herbert maakte zijn rentree, terwijl de Amerikaan Jerry Gamez, die stond voor een agressieve groei, bedankt werd voor zijn diensten. Eind vorig jaar telde de keten nog circa 290 verkooppun­ten, verdeeld over 22 landen.

De Britse dochter gaat mogelijk deze week failliet

 ??  ?? 1990
1990

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium