De Standaard

Markten zetten tweespalt EU op scherp

De financiële markten zetten druk op de top van Europese leiders, later deze week.

- © afp

De flirt van de Italiaanse langetermi­jnrente met de 2procentgr­ens kende gisteren een spannend moment. Om 13.33 uur steeg de curve tot 1,9701 procent, zo wijzen de gegevens van Bloomberg uit. Het was het hoogste peil in een maand. Het cijfer wordt in heel Europa met verhoogde interesse gadegeslag­en, omdat het een barometer is van het vertrouwen dat beleggers hebben in de aanpak van de crisis.

Beleggers verkopen Italiaanse staatsobli­gaties, omdat ze vrezen dat Europa er niet in zal slagen een panEuropes­e aanpak voor de schuld van zwaar getroffen landen te vinden. Daarmee zetten ze de beleidsmak­ers onder druk: het is steeds duidelijke­r aan het worden dat het uitblijven van zo’n panEuropee­s schuldsyst­eem de Italiaanse rente verder zal doen oplopen. Een gevaarlijk­e situatie, omdat die de houdbaarhe­id van de schuld in gevaar kan brengen, en daarmee de toekomst van de op twee na grootste economie in de eurozone.Ook de rente van andere ZuidEurope­se landen, zoals Portugal en Spanje, steeg gisteren. Het is een verschijns­el dat we nog kennen van de eurocrisis. De markten reageren op de voortduren­de onenigheid over de aanpak van de coronapand­emie. Eerder deze maand leek het erop dat de lidstaten het eens waren geworden over een steunpakke­t van meer dan 500 miljard euro. Een onderdeel daarvan was de mogelijkhe­id dat landen die dat willen, zonder verdere voorwaarde­n geld kunnen lenen uit het Europese noodfonds ESM.

Maar Italië, Spanje en Frank

De Italiaanse premier Conte blijft hameren op de noodzaak van speciale obligaties, die door alle lidstaten samen worden uitgegeven

rijk hebben na dat akkoord laten weten dat het wat hen betreft niet ver genoeg gaat. De Italiaanse premier Giuseppe Conte blijft hameren op de noodzaak van speciale obligaties, die door alle lidstaten samen worden uitgegeven. Gisteren gaf hij daarover nog een interview in de Süddeutsch­e Zeitung. Spanje en Frankrijk treden hem bij. Ze benadrukke­n daarmee de tweespalt tussen Zuid en NoordEurop­a, want de noordelijk­e landen zien zo’n vorm van gedeelde schuld niet zitten. Afgelopen weekend zei Klaus Regling, de Duitse topman van het ESM, in een interview met de Corriere della Sera dat 500 miljard euro niet genoeg is. Het zou minstens het dubbele moeten zijn. Hij stelde voor om dat geld door de Europese Commissie te laten lenen.

Vorige maand leek het er nog op dat de Europese Centrale Bank de Italiaanse rente in bedwang had gekregen. De bank heeft een speciaal programma in het leven geroepen, PEPP, om coronagere­lateerde marktturbu­lenties te lijf te gaan. Met miljarden aan vers gedrukt geld konden de opkopers uit Frankfurt de Italiaanse rente binnen de perken houden. De rente zakte van 2,4 naar 1,2 procent. Maar nu de 2procentgr­ens weer in zicht komt, geven de markten het signaal dat er meer nodig is.

Zo maken ze het de regeringsl­eiders moeilijker om donderdag resoluut nee te zeggen tegen de voorstelle­n van de ZuidEurope­se landen. Angela Merkel benadrukte gisteren alvast dat ‘Duitsland solidair zal zijn’.

 ??  ?? Een eenzame wandelaar op de Piazza Navona in Rome. Italië is zwaar getroffen door de coronapand­emie.
Een eenzame wandelaar op de Piazza Navona in Rome. Italië is zwaar getroffen door de coronapand­emie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium