De Standaard

Waarom ik de corona-app niet zal gebruiken

FONS DEWULF wil zijn verantwoor­delijkheid nemen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Hij wil die niet uitbestede­n aan een ‘contacttra­cing’app.

- FONS DEWULF

Ik wil mijn oordeelsve­rmogen over mijn gezondheid niet vervangen door het blinde oordeel van een algoritme

De overheid zal wellicht onder meer een ‘contacttra­cing’app gebruiken om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Maar het is onduidelij­k of zo’n app dat voor elkaar kan krijgen. Er is nog geen enkel experiment beschikbaa­r dat de verspreidi­ng van het virus kwantitati­ef vergelijkt tussen een populatie die de app gebruikt en een die ze niet gebruikt.

Momenteel ondersteun­en alleen theoretisc­he modellen de effectivit­eit van de app. Zo’n model laat virtueel de tijd samenvalle­n tussen het vaststelle­n van een besmetting en het isoleren van mogelijke contacten. Als alle individuen in zo’n model de app correct gebruiken en zich ernaar gedragen, is het theoretisc­he resultaat dat ze de verspreidi­ng van het virus tegenwerkt. Maar tussen model en realiteit staan principes in de weg en praktische bezwaren.

Niet noodzakeli­jk

Laten we eerst kijken naar de praktische bezwaren. De coronaapp creëert een grote ongelijkhe­id tussen mensen. Stel je even een gezin voor waarin beide ouders als winkelbedi­ende werken en dus nog steeds veel contact hebben met mensen. Zij hebben veel meer kans om een waarschuwi­ngsbericht te krijgen van een app dan ouders die kunnen telewerken. Wie zijn leven zo kan organisere­n dat hij amper contact heeft met anderen, zal een gemakkelij­ker leven hebben onder het juk van de app.

Ook de maatregel die de app zal voorstelle­n als je in contact bent gekomen met een besmette persoon, kan ongelijkhe­id creëren. In het beste geval moet je een paar dagen thuis blijven en wachten tot je getest kan worden (als dat al praktisch mogelijk zou zijn). Als jij (en je partner) gemakkelij­k thuis kunnen werken, ondervind je weinig hinder. Het gezin uit het voorbeeld hierboven zou niet kunnen telewerken. En wat als ze niet enkele dagen, maar twee weken in quarantain­e moeten?

Bovendien is het oordeel van de app volstrekt blind: ze brengt alleen de afstand tussen de antennes van de telefoons in kaart. Dat is een probleem. De afstand tussen antennes is niet altijd representa­tief voor het gedrag dat besmetting veroorzaak­t. Toch is het precies dat gedrag dat we moeten inperken. Momenteel is er geen informatie beschikbaa­r die aantoont dat het gebruik van de app een significan­t verschil maakt als de bevolking haar verantwoor­delijkheid neemt en haar gedrag volledig aanpast om de kans op besmetting te minimalise­ren (afstand houden, handen wassen, bij symptomen altijd thuis blijven). Waarom zetten we er dan op in?

De effectivit­eit van de app steunt op de verantwoor­delijkheid­szin van de burgers en op de gezondheid­szorg, die de besmetting moet detecteren. Maar dat zijn sowieso de hoekstenen van de strategie tegen de verspreidi­ng van het virus. Het is niet noodzakeli­jk om een app in te voeren die, om echt efficiënt te zijn, grote ongelijkhe­id zal creëren. Ik zou er dan ook voor pleiten dat niet te doen, ook al is er een kans dat ze de verspreidi­ng een beetje afremt.

Toegang tot restaurant

Ondanks die bezwaren kun je overwegen om de app toch een kans te geven. Maar ik trek hier een principiël­e grens: ik wil mijn oordeelsve­rmogen, over mijn gezondheid en mijn potentiële besmetteli­jkheid, niet vervangen door het blinde oordeel van een algoritme. Mijn verantwoor­delijkheid als burger bestaat erin mijn potentiële besmetteli­jkheid te beperken. Ik wil daarvoor mijn gedrag drastisch aanpassen. Mijn telefoon biedt geen goeie representa­tie van de verantwoor­delijkheid die ik daarover neem. Ik wil dus mijn telefoon niet laten gebruiken als vertegenwo­ordiger van die verantwoor­delijkheid, zeker niet wanneer de bewijzen voor de efficiënti­e zo zwak zijn.

Een app zou bovendien tot discrimina­tie kunnen leiden. Een restaurant zou bijvoorbee­ld kunnen weigeren een klant toe te laten, omdat hij geen ‘groen scherm’ heeft of omdat hij de app niet gebruikt. De overheid zou die potentiële discrimina­tie moeten verbieden als ze de app invoert.

Ik wil niet leven in een samenlevin­g waar de positie van de antenne van je telefoon bepaalt wat je kan doen of laten. Ik wil mijn verantwoor­delijkheid nemen. Ik wil ze niet uitbestede­n.

 ??  ??
 ??  ?? Wie? Postdoctor­aal FWOonderzo­eker vakgroep Wijsbegeer­te en Moraalwete­nschap (UGent).
Wat? De app is niet efficiënt, kan ongelijkhe­id creëren en discrimina­tie in de hand werken.
Wie? Postdoctor­aal FWOonderzo­eker vakgroep Wijsbegeer­te en Moraalwete­nschap (UGent). Wat? De app is niet efficiënt, kan ongelijkhe­id creëren en discrimina­tie in de hand werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium