De Standaard

EEN F35VLOOT BESCHERMT ONS NIET

- HENDRIK VOS

Het kan altijd nog erger. Jan Balliauw herinnert ons eraan in een beklemmend­e documentai­re voor Canvas. Zonder mondmasker, maar met een muts en in een blauw gewaad trok hij naar de restanten van de kerncentra­le van Tsjernobyl. Hij sprak er met mensen die de ramp miraculeus overleefde­n. De kans op een nucleaire ontploffin­g is klein. Maar als het zover is, wordt het pardoes een catastrofe.

In 2011 smolt de reactor van Fukushima. Daarmee verdween de illusie dat zulke ongelukken alleen gebeuren in staten die op het punt staan om ineen te klappen. In het hyperpreci­eze Japan werd de centrale dooreenges­chud na een zeebeving. Waar radioactiv­iteit op grote schaal vrijkomt, staat een heropening van kappers en tuincentra de komende vijfduizen­d jaar niet op de planning.

Bij Electrabel tillen ze niet zwaar aan die precedente­n. Vorige week kwam opnieuw de vraag om enkele reactoren van Doel en

Tihange langer in bedrijf te houden. Anders dreigt er een stroomteko­rt, klonk het. Belgische kerncentra­les zaten de voorbije jaren vooral in het nieuws wegens plots opduikende scheuren die er niet hoorden te zijn.

‘Hou het veilig’, schrijven we elkaar tegenwoord­ig, in plaats van ‘warme groeten’. Daarmee bedoelen we: blijf op anderhalve meter afstand, organiseer geen clandestie­ne barbecues en maak je terstond uit de voeten als iemand kucht. In heel de wereld houden mensen zich aan die voorschrif­ten, maar op de ene plek slaat het virus harder toe dan op de andere. Geluk speelt een rol, naast factoren die de verzamelde virologen nog niet doorgrond hebben.

Maar ook de overheid maakt het verschil. Duitsland is minder zwaar getroffen dan vergelijkb­are landen. Ze hadden er meer testspulle­n en beschermen­d materiaal in de kast liggen dan elders. Krankzinni­g duur was dat niet. Vooruitzie­nd wel. In Berlijn nemen ze hun voorzorgen, ook op andere vlakken. Na de knal in Fukushima werd een kernuitsta­p tegen 2022 aangekondi­gd. De reactoren worden er een na een stilgegele­gd, niemand vraagt uitstel en met een stroomteko­rt zullen de Duitsers nooit te maken krijgen. Ze halen nu wel meer energie uit kolen dan elders, maar ze plannen een afbouw. Het kan, bewijst Oostenrijk, dat geen kernenergi­e opwekt en vorige week zijn laatste kolencentr­ale sloot.

Het is altijd de belangrijk­ste taak van de staat geweest: instaan voor de veiligheid van de onderdanen. In de loop van de geschieden­is hebben bedreiging­en nieuwe gedaanten aangenomen. We zijn risico’s anders gaan inschatten en hebben meer of minder middelen om ons te wapenen.

Lange tijd ging het grote gevaar uit van buurlanden met slechte bedoelinge­n. Dus hebben we geïnvestee­rd in een leger dat voor de landsverde­diging moest zorgen. Voor de zekerheid hebben we in KleineBrog­el een voorraadje kernrakett­en liggen. Tot vandaag kopen we pokkenduur materiaal om te land, ter zee en in de lucht kunstjes uit te halen, in het bijzonder tijdens het defilé op de nationale feestdag. Daarnaast beschermt de overheid ons tegen ziektes door in gezondheid­szorg te voorzien. De hele welvaartss­taat is een verzekerin­g tegen malheur dat ons overvallen kan. Maar hoe wegen we bedreiging­en tegen elkaar af ? Welke risico’s zijn vandaag het grootst?

Waar radioactiv­iteit op grote schaal vrijkomt, is een heropening van kappers en tuincentra de komende 5.000 jaar niet gepland

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium