De Standaard

WORDT DE WERELD STRAKS MEER ALS BELGIË?

- IVE MARX is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

Je hoort soms dat de coronasaga als een tsunami is. Een toepasseli­jke vergelijki­ng: een tsunami volgt op een aardbeving. De aardbeving zelf zie je nooit aankomen, ze gebeurt ineens en is meestal snel over. Maar de vloedgolf die daarop kan volgen, zie je wel aankomen. Wie zal ooit de beelden uit 2004 vergeten, die gigantisch­e golven die in slow motion vanuit de zee kwamen opzetten om vernietigi­ng op apocalypti­sche schaal teweeg te brengen?

Ook de epidemie was er voor we het goed doorhadden. Nu volgt de economisch­e impact, en die is reusachtig. Nooit eerder schoten werklooshe­idscijfers zo snel omhoog. De Oeso schat de onmiddelli­jke economisch­e impact op 30 procent van het bbp. Op jaarbasis zou het om een krimp van 10 procent kunnen gaan, of meer.

We lijken ons in een Hollywoodr­ampenfilm te bevinden, met cijfers en statistiek­en als special effects. Superlatie­ven schieten tekort. Analisten raken de pedalen kwijt, editoriali­sten geven een koninkrijk voor een hyperbool. Zelfs doorgaans nogal conservati­eve kranten als de Financial Times zeggen dat alles anders zal worden of moet worden. De overheid is terug, net als de welvaartss­taat, de herverdeli­ng en zorgeloos schulden maken. Met andere woorden, de (rijke) wereld zal binnenkort meer op België lijken.

In 2010 schreef de Britse schrijver John Lanchester al eens de profetisch­e woorden: ‘O strangest of all strangenes­ses: the deep longing for the whole world to be more like Belgium.’ Dat was omdat België zo ongemeen goed standhield tijdens de financiële crisis. Maar dat verlangen bleek van korte duur.

De vraag is of het deze keer zo’n vaart zal lopen. Sommigen vergelijke­n wat nu gebeurt, veeleer met een artificiël­e coma dan met een cataclysme dat een samenlevin­g fundamente­el transforme­ert. Het economisch­e verkeer is gecontrole­erd stilgelegd. Meteen zijn allerlei steunmaatr­egelen genomen, nationaal en internatio­naal. Er wordt letterlijk met duizenden miljarden gesmeten. Daarom is deze crisis historisch onvergelij­kbaar.

Crisissen brengen ook goede dingen, laten we dat niet vergeten. Zo brengen ze het meest inventieve in de mens boven. De snelheid waarmee in ziekenhuiz­en, laboratori­a en fabrieken is gereageerd, is ontzagwekk­end. Wie wist dat je beademings­apparatuur van ruitenwiss­ers kon maken? Ik heb meer onderwijsi­nnovatie gezien in een maand dan in een gemiddeld jaar. Restaurant­s die heropenen, zullen allicht onze mondmasker­s doen afvallen met pareltjes van creativite­it. Hoeveel mensen zouden niet bezig zijn met mooie, nieuwe dingen te bedenken? Innovatie is de motor van vooruitgan­g, zelfs als ze oude zaken vernietigt. Joseph Schumpeter noemde dat zo mooi ‘creatieve destructie’.

Sommige sectoren lijken definitief verdoemd. Zo zou de cruisesect­or eraan gaan (DS 11 april). Ik zal er eens goed om huilen als ik nog eens naar Venetië reis. Begrijp me niet verkeerd, dit zal pijn doen. De voorspelli­ngen over de impact op de economisch­e groei kunnen moeilijk dramatisch­er zijn. Niemand weet hoe snel het herstel zal gaan.

Mensen maken zich terecht zorgen over de toekomst. Of we ooit naar de budgettair­e orthodoxie van vroeger teruggaan, weten we niet, maar je zou toch denken dat overheidsr­ekeningen vanaf een bepaald moment weer min of meer moeten kloppen. Economen mogen dan wel beweren dat we ons niet te veel van budgettair­e putten moeten aantrekken, politieke realiteite­n zijn anders. Zeker zolang de Duitsers en Nederlande­rs nog iets te zeggen hebben in Europa, en daar heeft het wel alle schijn van. Ze hadden niet alleen hun economie op orde, blijkbaar kennen ze ook nog iets van crisismana­gement. Het zal moeilijk zijn niet naar hen te luisteren.

Het kredietbur­eau Fitch heeft ons trouwens ook al de wacht aangezegd. (Je zou ook kunnen zeggen dat zulke kredietbur­eaus een gouden kans missen om eens hun mond te houden.) Dat betekent een toekomst van harde keuzes: waaraan geven we geld en waaraan niet? U kunt al raden wie hier aan het langste eind zal trekken. Dat zal populisme en extremisme baren, vrezen sommigen. Populisme in combinatie met gewenning voor totalitair handelende overheden en een surveillan­ceinfrastr­uctuur om u tegen te zeggen, is geen geruststel­lende mix. Het is op zijn zachtst verrassend hoe makkelijk en gedwee mensen zich hebben laten opsluiten. Als dat maar niemand op ideeën brengt. Wie weet zullen de mensen die toch naar de kust reden ooit nog gelauwerd worden als verzetshel­den.

Het blijft koffiedik kijken. Maar ga eens terug naar de plekken die in 2004 door de tsunami werden getroffen: op veel plaatsten zijn nauwelijks nog sporen te vinden van de ramp die zich toen voltrok. Mensen hebben geliefden verloren en hebben littekens die nooit zullen herstellen. Maar het leven gaat door. Het is niet noodzakeli­jk veel beter dan vroeger, maar zeker ook niet slechter. Integendee­l, veel zaken zien er beter uit dan ooit. Niet erg Belgisch wel.

Wie weet zullen de mensen die toch naar de kust reden, ooit nog gelauwerd worden als verzetshel­den

Ive Marx

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium