De Standaard

Coronatijd­perk

-

gen en inzichten. Eenzaamhei­d en stilte kunnen heilzaam zijn om te herstellen van een hectische periode. Maar als het te lang duurt, volgt de depressie en uiteindeli­jk de waanzin. Misschien moeten we weldra cultuur voorschrij­ven aan kwetsbare mensen in plaats van antidepres­siva.

Misschien moeten we weldra cultuur voorschrij­ven aan kwetsbare mensen in plaats van antidepres­siva

Met de deur op een kier

Kunst en cultuur kunnen het coronaviru­s niet verslaan. Dat kunnen alleen de wetenschap en een gediscipli­neerde bevolking. Maar kunst kan wel een vaccin zijn dat ons zal helpen om het postcorona­tijdperk beter te begrijpen en verwerken.

Zelfs als de epidemie uitdooft, zullen sommige beperkende maatregele­n blijven gelden. De grote evenemente­n, van de Gentse Feesten tot Rock Werchter, gaan dit jaar niet door. Maar wat met andere evenemente­n en initiatiev­en?

Tentoonste­llingen zijn geen concerten. Bozar en veel andere musea en cultuurhui­zen hebben de infrastruc­tuur, het personeel en de digitale backoffice om de deur van onze tentoonste­llingsruim­ten op een kier te zetten. Als het mogelijk is om op een veilige manier een supermarkt te bezoeken, dan moet het ook mogelijk zijn om op een veilige manier naar de expo van Keith Haring of Van Eyck te gaan, of om Bokrijk te bezoeken. Met digitale kaartenver­koop om files te vermijden, een beperkt aantal mensen tegelijk in de zaal en permanente bewaking door suppoosten.

Dat houdt in dat het personeel, de kunstenaar­s én het publiek ervan overtuigd moeten zijn dat ze opnieuw op een veilige manier tentoonste­llingen kunnen bezoeken. Niet zoals vroeger, maar misschien zelfs intenser en rustiger.

En wat met concerten, theater en dansvoorst­ellingen, lezingen en debatten? Daar liggen de kaarten nog moeilijker. Misschien is het een goed idee om te kijken hoe Japan – al van vóór de coronacris­is – omgaat met het risico op besmetting. Er gaapt een kloof tussen een volledige lockdown en de terugkeer naar de situatie van voor 13 maart. Er zijn tussenoplo­ssingen mogelijk.

Schilderij van de maand

De federale regering heeft een tienkoppig­e werkgroep samengeste­ld die de exit uit de lockdown moet voorbereid­en. ‘Team Exit’ bestaat uit gerenommee­rde specialist­en, die elk op hun domein beslagen op het ijs komen. Het siert de regering dat ze de inbreng van specialist­en naar waarde schat in zo’n delicate kwestie. Politieke spelletjes of winstbejag zijn uit den boze. Ook de cultuursec­tor kan zijn steentje bijdragen in de bespreking­en.

Tijdens de Tweede Wereldoorl­og liet Winston Churchill de schilderij­en van de National Gallery overbrenge­n naar een mijn in Wales. Tegelijk bleef het museum open. Elke maand werd één schilderij naar Londen gehaald en tentoonges­teld. Het begin van het ‘Picture of the Month’concept, dat nog steeds bestaat. Het populairst­e schilderij bij de Londenaars was Noli me tangere, van Titiaan. In het Nederlands: ‘Raak me niet aan.’ Toepasseli­jk in deze tijden.

The Times schreef toen: ‘Omdat het gezicht van Londen vandaag gehavend en gewond is, hebben we er meer dan ooit behoefte aan om mooie dingen te zien.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium