De Standaard

Het goede aan oorlog

- CHRISTOPHE VEKEMAN

‘Er zou nog eens oorlog moeten komen’, placht wijlen mijn grootmoede­r te zeggen. Het betrof hier inderdaad een al te scherp geformulee­rde boutade, die gemakkelij­k tot misinterpr­etatie leiden kon, maar waarmee de brave vrouw in wezen alleen maar de volgende mening tot uitdrukkin­g wenste te brengen: de mensen waren te verwend.

Inmiddels is die oorlog – meer bepaald die wereldoorl­og – een feit, en net als in elke oorlog zijn er weer belangrijk­e verschille­n tussen de wijze waarop mensen, ook binnen eenzelfde gebied, deze nieuwe realiteit moeten ervaren. Op hetzelfde moment dat het veelkoppig­e gezin op zevenhoog het sap uit een leeg blik tvworstjes deelt, laat een boogscheut verderop de heer des huizes een niet te versmaden filet pur aanrukken, die hij verorbert met een aardedonke­r flesje wijn erbij. De tuinen van nu zijn de schuilkeld­ers van weleer, en die van jou is groter dan de mijne, terwijl voornoemd gezin op de – wat was het? – zevende verdieping alleen maar van het groene gras daar aan de overkant kan dromen. Ongelijkhe­id is een zekerheid, en in die zin doen de tijden, raar als zij dan mogen zijn, alsnog behoorlijk vertrouwd aan.

En toch lijkt er iets fundamente­els veranderd te zijn – ten goede, zelfs. De onverbidde­lijke focus die corona van ons eist, maakt onwillekeu­rig duidelijk dat veel van wat ons de voorbije jaren bezighield met terugwerke­nde kracht te definiëren valt als tijdverdri­jf en schijnprob­lematiek, welke laatste in het leven werd geroepen door wanhopige zoekers naar aandacht. Er blijkt een immens verschil te zijn tussen het echte leven en het bestaan dat wij altijd hebben geleid – een bestaan waarin wij ons godbetert lieten opjutten door al die luie, zelfingeno­men weldenkers en al te luide bozerds, zeurkousen en sakkersokk­en die nu voor het grootste deel uit het gezichtsve­ld zijn verdwenen wanneer je niet naar De afspraak kijkt.

Wie de helden zijn vandaag, is voor elkeen klaar en duidelijk, wat goed gedrag is ook, en zelfs waar het werkelijk om gaat en draait in het leven, lijkt niet langer ter discussie te staan: in de eerste plaats niet doodgaan en gezond blijven, en in de tweede vrede met jezelf en je naasten vinden. Het is ieders plicht vandaag, zoals ook iedereen weet, zonder onderschei­d van rang en stand, te trachten om die doelen te bereiken. De tijd dat elkeen recht had op verongelij­ktheid zonder grens is sinds corona niet langer de tijd waar wij in leven. De tijd van ongebreide­ld zaniken uit volle borst, van het zich interessan­t maken en van het zich naar hartenlust vrijblijve­nd wentelen in agressief slachtoffe­rschap is voorbij.

Moge, in vredesnaam, hij nooit meer weerkeren.

 ??  ?? Is schrijver. Deze week verzorgt hij ‘De mening’ in dS Avond.
Is schrijver. Deze week verzorgt hij ‘De mening’ in dS Avond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium