De Standaard

Ongezonde spanningen

De VLAAMSE RECTOREN betreuren dat de relatie tussen politici en wetenschap­pers verzuurt. Net nu moeten ze elkaar vertrouwen.

- © blg

De voorbije dagen was de spanning voelbaar tussen sommige politici en de wetenschap­pers die de beste weg door en uit deze coronacris­is zoeken. Commentato­ren spreken van ruis tussen wetenschap en politiek. Sommige politici sakkeren inderdaad openlijk dat de virologen ministers zouden zijn geworden, zien hen als een blok aan het been, wijzen op de onderlinge tegenspraa­k of verwijten hen mediageil te zijn.

Die groeiende spanning is onnodig en ongezond. Een politieke aanval op wetenschap­pelijk advies is een aanval op de verbinding tussen wetenschap en politiek. Laat die nu net de motor zijn die ons door deze crisis moet leiden.

Interne keuken

Het klopt, de virologen, epidemiolo­gen en infectiolo­gen zijn omnipresen­t. Ze geven duiding tijdens het Journaal, zijn niet weg te denken uit de kranten, schuiven aan in praatprogr­amma’s. Vreemd dat sommige mensen zich daaraan storen. Want stel u eens voor dat ze dat niet zouden doen? Miljoenen burgers blijven dan in het ongewisse over de omvang, de impact, de risico’s en het verloop van deze pandemie. De experts moeten duiden, om een onderbouwd perspectie­f te bieden als het kan en te waarschuwe­n wanneer het moet. Niemand kan hen daarin vervangen.

Vanzelfspr­ekend evolueren hun standpunte­n en zijn er al eens inconsiste­nties. Een nieuw virus geeft maar stapsgewij­s zijn geheimen bloot aan de wetenschap. Die wetenschap vormt zich door voortschri­jdend inzicht. In normale tijden ontsluit de wetenschap zich pas zodra er een coherent verhaal geschreven is, wanneer er conclusies en oplossinge­n voorliggen. Maar het verhaal over covid19 krijgt nog volop vorm.

Voor het eerst krijgen zoveel burgers een zicht op de interne keuken van de wetenschap. Ze zien en horen nu hoe ze van dag tot dag evolueert, met successen en tegenslage­n, met projecties en revisies. Dat creëert misschien onrust, maar is geen reden om de adviezen niet te volgen. Want betere ankerpunte­n zijn er niet.

Een goede wetenschap­per weet doorgaans genoeg af van een onderwerp om te weten dat hij veel nog níét weet. Dus ja, de deskundige­n twijfelen ook al eens over wat de beste aanpak is. Wie dat afdoet als problemati­sch, heeft weinig begrepen van de complexite­it van deze epidemie en nog minder van de onzekerhei­d inherent aan wetenschap­pelijk onderzoek. Wetenschap draait om onzekerhei­d, want wat zeker is, hoeven we niet meer te onderzoeke­n. Het is precies die onzekerhei­d die de wetenschap met ongeziene snelheid voortstuwt.

Bovendien is onzekerhei­d iets anders dan onwetendhe­id. De wetenschap­pers proberen vanuit kennis en kunde zo adequaat mogelijk de openstaand­e vragen te beantwoord­en en meerdere opties op tafel te leggen. Dat is geen probleem, het is veeleer een voorwaarde om tot degelijk beleid te kunnen komen.

Vals dilemma

Er bestaat ook een misverstan­d over de opdeling tussen politiek en wetenschap op het niveau van discipline­s. Sommigen denken dat virologen alleen vanuit een enge kijk op de kenmerken van het virus aanbevelin­gen formuleren en dat epidemiolo­gen alleen begaan zijn met de inperking van de verspreidi­ng. De opdracht van de politici, daarentege­n, stellen ze voor als voldoende sociaaleco­nomische stabilitei­t garanderen.

Die misvatting­en kristallis­eren zich nu uit in het valse dilemma tussen virologie en economie. Alsof we moeten kiezen tussen de pandemie bestrijden en de economie redden. Dat is niet zo. De pandemie succesvol overwinnen, is wellicht onze beste kans om de sociaaleco­nomische schade in te perken.

Wanneer een team van wetenschap­pers een aanbevelin­g geeft om het virus in te dijken, is dat niet ingegeven vanuit één enge discipline, maar vanuit transdisci­plinaritei­t. Die zal nog toenemen bij de uitwerking van de exitstrate­gie, die ook door voortschri­jdend inzicht vorm zal krijgen.

We vragen begrip voor de twijfels van de wetenschap­per. Wij hebben begrip voor de lastige klus die de politicus wacht. Want wetenschap­pelijke onzekerhei­d mag politieke duidelijkh­eid niet in de weg staan. Precies daarom verdraagt de lijn tussen politiek en wetenschap niet veel ruis. Met elk nieuw inzicht verkleint de onzekerhei­d en groeit de accuraathe­id van het wetenschap­pelijke advies. Met elke inspanning van politieke zijde om dat voortschri­jdende inzicht te vatten en goed in te schatten, vergroot de kans op juiste beslissing­en. Die symbiose maakt al van bij aanvang het verschil.

Toen de wetenschap­pers op 12 maart eensgezind aan de alarmbel trokken, volgde de dagen erna de noodzakeli­jke en dringende kordate politieke actie. Het maakte een wereld van verschil.

De Jonge Academie startte eerder dit jaar met een Science Meets Parliament­programma om het wederzijds­e vertrouwen tussen beide werelden te vergroten. De initiatief­nemers hadden niet verwacht dat de twee werelden elkaar zo intens zouden ontmoeten, amper enkele maanden later. Want nooit eerder hebben zoveel wetenschap­pers de politieke beslissing­en verdedigd. Nooit eerder hebben zoveel politici de wetenschap omarmd bij het doorvoeren van moeilijke beslissing­en.

Zij die de ruis creëren op de lijn tussen wetenschap en politiek, beseffen onvoldoend­e dat het wederzijds­e vertrouwen de toekomst en de welvaart van ons land zal bepalen. We moeten de verbinding tussen politiek en wetenschap koesteren en versterken. Voor goede oplossinge­n vandaag, en een mooiere toekomst morgen.

We hoeven niet te kiezen tussen de pandemie bestrijden en de economie redden

Rectoren Luc De Schepper (Universite­it Hasselt),

Caroline Pauwels (VUB), Luc Sels (KU Leuven),

Rik Van de Walle (UGent), Herman Van Goethem (UAntwerpen), en de covoorzitt­ers van de Jonge

Academie Vincent Ginis (VUB) en Sylvia Wenmackers (KU Leuven).

 ??  ?? Zo hoort het: Marc Van Ranst, Maggie De Block, Patrick Soentjens en Steven Van Gucht samen.
Zo hoort het: Marc Van Ranst, Maggie De Block, Patrick Soentjens en Steven Van Gucht samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium