De Standaard

Na reservatie naar het pretpark of museum

Het nieuwe normaal als de exit begint

- (sdc)

BRUSSEL I Gaan we deze zomer nog krijsend in een rollercoas­ter over de kop mogen gaan? Als het van de Belgische pretparken afhangt, verenigd in Belgopark, is het antwoord ondubbelzi­nnig ‘ja’. Een reeks maatregele­n, geïnspiree­rd op het regime waaronder Chinese pretparken nu open zijn, moet dit mogelijk maken. Zoals het reduceren van de capaciteit van de parken, door onder andere alleen na reservatie toegang te verlenen. Ook worden de rijen voor de attracties langer gemaakt, waardoor iedere bezoeker tijdens het aanschuive­n de social distance kan respectere­n. Na elke rit worden de karretjes van de attractie ook meteen ontsmet.

Plopsaland in De Panne, eigendom van de mediagroep Studio 100, gaat nog verder en wil ook met een vroege (9 tot 15 uur) en late shift (16 tot 22 uur) werken, waarbij telkens slechts 4.000

mensen toegelaten worden. Op een normale dag is de capaciteit 12.000 mensen. Drie keer minder mensen toelaten dan de maximumcap­aciteit, maakt het afstand bewaren veel makkelijke­r. Een aantal shows en contact met bekende pretparkfi­guren die door het park lopen, zouden ook in alle pretparken worden afgeschaft.

‘Het idee om met shiften te werken komt van onszelf’, zegt Hans Bourlon, de ceo van Studio 100. ‘De andere maatregele­n hebben we afgestemd op wat Chinese parken nu toepassen’, zegt Bourlon. ‘We hebben ook overlegd met de Efteling, die voorstelle­n deed aan de Nederlands­e overheid, die eerstdaags een beslissing zal nemen over de pretparken deze zomer. In Duitsland zijn de dierenpark­en trouwens al heropend’.

De zwembaden van Studio 100, zoals het aquapark dat bij Plopsaland ligt, vallen buiten de voorstelle­n van Belgopark. ‘Daarvoor moeten we afwachten wat algemeen over het al of niet heropenen van zwembaden beslist wordt’, zegt Bourlon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium