De Standaard

IEDEREEN MET GRIEPACHTI­GE SYMPTOMEN WORDT BINNENKORT GETEST

Wie met koorts of met een hoestje naar de dokter trekt, ondergaat binnenkort een coronatest. Dat heeft de Risk Management Group beslist.

- VAN ONZE REDACTEUR KOEN BAUMERS

Het tekort aan testcapaci­teit was in België bij het begin van de coronacris­is zo nijpend dat artsen slechts onder strikte voorwaarde­n een test mochten afnemen: alleen wie ernstig ziek werd opgenomen in een ziekenhuis, kreeg een wisser in de neus of keel. Ook zorgperson­eel onderging alleen een test als ze symptomen en koorts hadden én in contact gekomen waren met een risicogroe­p.

Toen Philippe De Backer (Open VLD) er als bevoegd minister in slaagde om de testcapaci­teit op te drijven tot 10.000 tests per dag, werd beslist om die prioritair in te zetten bij de woonzorgce­ntra. Binnenkort kan de capaciteit nog opgedreven worden, en nu is ook beslist waarvoor die zal dienen. Ook mensen met ‘influenzal­ike symptoms’ – griepsympt­omen zoals koorts of hoesten – zullen voortaan een test ondergaan.

Het tijdstip van die uitbreidin­g wordt wel nog bekeken. ‘Ten laatste over twee weken, maar liefst vroeger’, zegt een lid van de Risk Management Group, de instantie die op basis van het advies van experts beslist over de aanpak van de coronacris­is. De timing ligt nog niet vast, omdat eerst de artsen en huisartsen voorbereid moeten worden – testen mag alleen met het juiste materiaal en met een chirurgisc­h masker, overschort, spatbril en handschoen­en.

Steunpilaa­r in exitstrate­gie

Eind deze week beslist de Nationale Veiligheid­sraad over maatregele­n die ons weer richting het normale leven moeten loodsen (zie ook blz. 12). Het uitbreiden van de testcapaci­teit is een van de pijlers waarop de exitstrate­gie rust.

Wie positief test, zal zich twee weken moeten afzonderen van de maatschapp­ij. ‘We moeten sterk inzetten op het testen van verdachte gevallen, het isoleren van bevestigde gevallen en het sensibilis­eren en eventueel ook isoleren van hun omgeving’, beaamt viroloog Steven Van Gucht van het wetenschap­pelijk instituut Sciensano.

De overheid begint nu met de praktische uitwerking van de maatregel: artsen en huisartsen moeten het nodige beschermin­gsmateriaa­l krijgen. Overigens vrezen de huisartsen voor een toestroom aan aanvragen: nu al krijgen ze geregeld telefoons van mensen die eisen om getest te worden, zelfs als ze geen symptomen vertonen. ‘Het is altijd de voorschrij­vende arts die bepaalt of er een test wordt afgenomen of niet’, zegt minister De Backer, die al sinds vorige week pleit voor een uitbreidin­g van de richtlijne­n. ‘Een arts moet in eer en geweten beslissen of het al dan niet een goede zaak is dat mensen worden getest. Die beslissing ligt bij hen.’

Hoe benutten?

De klinische laboratori­a en het Rode Kruis klaagden de voorbije dagen aan dat ze ondanks hun testcapaci­teit geen of weinig stalen doorgestuu­rd kregen (zie inzet). Wanneer het aantal tests wordt opgeschaal­d, zullen zij wel een rol krijgen.

De vraag is wel hoe die bijkomende testcapaci­teit effectief benut kan worden: zelfs het huidige streefdoel van 10.000 tests per dag werd niet gehaald. Het knelpunt daarvoor lag niet bij de laboratori­a. Het zijn de woonzorgce­ntra die soms wat vertraging opliepen, vooral omdat het zorgperson­eel de handen al volhad. ‘Het is ook iets complexer dan staafje in

de neus, staafje eruit, staafje in het buisje en opsturen: het personeel is ook niet zo geroutinee­rd als op de spoeddiens­ten, waar ze er bij wijze van spreken honderd per dag doen’, klinkt het.

De Risk Management Group wil bij grootschal­iger testen ook voorrang geven aan mensen die werken met risicopers­onen, mensen die bepaalde ziektes hebben en mensen die binnenkome­n in de ziekenhuiz­en.

Het tijdstip waarop de uitbreidin­g van de testcapaci­teit ingaat, moet nog bepaald worden. ‘Ten laatste over twee weken, maar liefst vroeger’

 ?? © Kenzo Tribouilla­rd/afp ?? Een medewerker van een Brussels woonzorgce­ntrum wordt getest op het coronaviru­s. In de woonzorgce­ntra liepen de tests soms wat vertraging op, omdat het zorgperson­eel de handen al vol had.
© Kenzo Tribouilla­rd/afp Een medewerker van een Brussels woonzorgce­ntrum wordt getest op het coronaviru­s. In de woonzorgce­ntra liepen de tests soms wat vertraging op, omdat het zorgperson­eel de handen al vol had.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium