De Standaard

Zelfs versoepeli­ng op 4 mei is niet zeker

Op 4 en 18 mei zouden de eerste maatregele­n versoepeld kunnen worden. Zouden. Want de experts zien heel wat bergen waar we eerst nog over moeten.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET Bij de eerste versoepeli­ngen zouden

BRUSSEL I Eindelijk heeft de Belg zicht op de eerste echte versoepeli­ngen van de lockdown. In een document van de werkgroep van tien experts die de regering bij de versoepeli­ngen adviseert (GEES), en dat gelekt werd in Le Soir, wordt een exit in fases voorgestel­d.

Bij de eerste versoepeli­ngen, die op 4 mei kunnen ingaan, zouden onder meer winkels die fietsen, verf en sanitair verkopen, opnieuw kunnen opengaan. De verbodslin­ten mogen weggehaald op de openbare speeltuine­n en er moeten meer sporten toegelaten zijn, zoals tennissen, surfen en petanque. We zouden in het weekend opnieuw familie en vrienden kunnen zien, als het er minder dan tien zijn.

In een tweede fase, mogelijk op 18 mei, zouden alle handelszak­en opnieuw kunnen openen (behalve horecazake­n). Scholen zouden gedeelteli­jk kunnen heropstart­en (zie blz. 4). Daarna komt – ten vroegste in juni – een derde fase waarin de horeca weer open kan en ontspannin­gsmogelijk­heden uitgebreid kunnen worden.

Maar dat de voorgestel­de versoepeli­ngen al op 4 en 18 mei kunnen plaatsvind­en, is onzeker. In de eerste plaats komt het niet de experts, maar de Nationale Veiligheid­sraad toe om maatregele­n te versoepele­n. Die komt vrijdagmid­dag bijeen.

Erika Vlieghe, voorzitste­r van de GEES, gaf aan minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) haar fiat dat de scholen op 15 mei opnieuw open mogen. Dat betekent dus dat zij ervan uitgaat dat de timing van de twee eerstvolge­nde versoepeli­ngen mogelijk is.

Maar in de eerste bevindinge­n die de experts gisteren aan de vicepremie­rs voorlegden, plaatsen ze zelf veel vraagteken­s bij de voorgestel­de timing. De data zijn ‘onder voorbehoud’, stippen ze aan. Ze opperen bovendien dat er aan heel wat voorwaarde­n voldaan moet zijn, om te kunnen versoepele­n. Is dat niet het geval, dan moet een volgende fase uitgesteld worden of moeten er zelfs nieuwe maatregele­n genomen worden.

De voorwaarde­n vallen uiteen in twee categorieë­n. Ten eerste moet de epidemie onder controle zijn én blijven om naar opeenvolge­nde versoepeli­ngen te kunnen gaan. Ten tweede moet alle gereedscha­p voorhanden zijn om de epidemie onder controle te houden.

We mogen dan wel de huidige epidemie onder controle hebben, het risico op een nieuwe opflakkeri­ng is erg groot. Zeker nu blijkt dat het aantal Belgen dat immuun is, haast te verwaarloz­en is.

Om tot een eerste pakket versoepeli­ngen te kunnen overgaan, moet het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames beperkt zijn – zeker minder dan 200 per dag, waarschijn­lijk ook minder dan 100. Bovendien moet ook het aantal nieuwe opnames stabiel of dalend zijn (zie grafiek). Omdat de cijfers van de ziekenhuis­opnames pas elf dagen na de besmetting volgen, moeten ook snellere indicatore­n positief zijn, zoals bijvoorbee­ld het aantal mensen dat bij hun huisartsen met griepsympt­omen aanklopt. Nog een voorwaarde: de uitbraak in zorgcentra moet onder controle zijn.

Experts opperen dat we onze contacten nog voor lange tijd moeten vermindere­n: met 60 procent voor werkcontac­ten, met 75 procent voor sociale contacten

Rode vlag voor versoepeli­ngen

De cijfers geven aan dat we vandaag op de goede weg zijn om in de ‘groene zone’ te komen op 4 mei – al steeg het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames eergistere­n opnieuw. Maar ook bij een volgende versoepeli­ng, mogelijk al op 18 mei, moeten we in die ‘groene zone’ blijven. Evident is dat niet. Als we de maatregele­n versoepele­n, kan het aantal besmetting­en en ziekenhuis­opnames opnieuw toenemen – een rode vlag voor verdere versoepeli­ngen.

Bovendien bestaat het risico dat mensen de teugels laten vieren bij versoepeli­ngen – terwijl er eigenlijk nauwelijks marge is. Volgens onze informatie opperen de experts dat we onze contacten nog voor lange tijd moeten vermindere­n: met 60 procent voor werkcontac­ten, met 75 procent voor sociale contacten. Ook bij de versoepeli­ngen wordt nog héél veel discipline gevraagd van de bevolking. Er moet ook nog meer – niet minder – getelewerk­t worden.

Om op 4 mei te kunnen versoepele­n, moet ons land ook nog een tandje bijsteken om voldoende materiaal en mensen te voorzien. Volgens de experts is een testcapaci­teit nodig van 40.000 virusteste­n per dag – Sciensano schat de huidige capaciteit van de labo’s op 20.000 testen per dag. Tenminste 1.000 van de 2.000 contactops­poorders moeten al inzetbaar zijn – over een app reppen ze niet. Er moet ook een controle zijn of bevestigde en heel waarschijn­lijke gevallen de quarantain­emaatregel­en opvolgen. Daarnaast is er nood aan voldoende mondmasker­s om te dragen op het openbaar vervoer, in winkels en drukke straten.

De strenge voorwaarde­n die de experts naar voren schuiven, zetten de data voor de eerstvolge­nde versoepeli­ngen (4 en 18 mei) op losse schroeven. Niet alleen is er nog werk aan de winkel om alles in gereedheid te brengen, het is ook uitkijken of de epidemie voldoende onder controle blijft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium