De Standaard

De vraag van 3,3 miljard per week

Hoe voorkom je dat een gedeelteli­jke heropening van de bedrijven de ‘oneerlijke concurrent­ie’ nog vergroot? ‘Door iedereen die dat veilig kan doen, te laten heropstart­en’, zeggen de ondernemer­s. Niet iedereen is het daarmee eens.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Eén van de moeilijkst­e beslissing­en die de Nationale Veiligheid­sraad morgen moet nemen, is hoeveel economisch­e activiteit er op 4 mei opnieuw kan opstarten. De inzet bedraagt miljarden, elke week dat we langer in lockdown blijven, kost de economie 3,3 miljard euro. 41 procent van de werknemers uit de privésecto­r is tijdelijk werkloos, de helft van de zelfstandi­gen in hoofdberoe­p heeft een vervanging­sinkomen aangevraag­d. Dat betekent dat 1,5 miljoen mensen die normaal gezien bijdragen aan de economie, nu ten laste van de staat zijn. De lockdown treft vooral de zelfstandi­gen en kleine bedrijven. Van de grote bedrijven valt immers 48 procent onder de essentiële sectoren, bij de zelfstandi­gen is dat maar 16 procent. Bedrijven uit de essentiële sectoren konden blijven werken, al was het vaak op een lager ritme omwille van de veiligheid of door het wegvallen van (een deel van) de vraag.

Lijvige brochure

De nietessent­iële sectoren zouden vanaf 4 mei gefaseerd mogen heropstart­en. In die sectoren worden protocolak­koorden afgesloten en er wordt momenteel een lijvige brochure verspreid over wat een veilige herstart inhoudt. ‘Hoe komen de werknemers het best naar hun werk? Hoe organiseer je dat ze ’s middags veilig kunnen eten?’, geeft Pieter Timmermans, de ceo van het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) als voorbeeld. In de retailsect­or zou maar een deel van de ondernemin­gen kunnen openen. Wie volgens het systeem van collect and go kan werken, bijvoorbee­ld. Ikea past het al in verschille­nde landen toe en hoopt dat België nu volgt.

Maar zowel de zelfstandi­genorganis­atie Unizo, de winkelfede­ratie Comeos als het VBO zien zo’n opstart volgens categorie niet zitten. ‘Iedereen die veilig kan openen, zou mogen openen. Anders krijg je concurrent­ievervalsi­ng’, zegt Timmermans. Peter Demets, de ceo van Legio, die onder meer de badkamerwi­nkels X20 overkoepel­t, schetst het probleem in zijn branche: ‘Aan de bovenkant van de markt heb je Van Marcke die levert aan de profession­ele handel, aan de onderkant heb je de doehetzelf­winkels. Wij mogen niet openen, terwijl er in onze grote gespeciali­seerde showrooms altijd maar een beperkt publiek aanwezig is. Hetzelfde zie je bij de gespeciali­seerde parket, fiets en verfwinkel­s.’

Wunsch op de rem

Binnen de GEESadvies­groep en de regering hebben sommigen begrip voor die waarschuwi­ng. De regering zou dan ook voor een ruimere heropening gaan dan momenteel gedacht wordt, al houdt Pierre Wunsch, de covoorzitt­er van de adviesgroe­p EMRG, de boot af. ‘We weten nog te weinig over dit virus. We moeten gefaseerd opstarten en dus is oneerlijke concurrent­ie onvermijde­lijk’, zei hij gisteren. De fashion retail is als de dood dat ze pas in een tweede fase, op 18 mei, zou kunnen openen. ‘Onze sector wordt twee keer getroffen. We zitten met onze voorraad en we hebben geen inkomsten’, zegt Luc Van Mol van ZEB.

Niet minder dan 10 procent van de bedrijven zegt dat ze het geen maand meer volhouden, 7 procent vreest een faillissem­ent. Opvallend: daar zitten ook heel wat bedrijven uit de industrie en de landbouw bij. In de sectoren van cultuur, ontspannin­g, horeca en retail is men het meest beducht voor faillissem­enten. Wunsch wil vooral voorkomen dat deze crisis permanente schade veroorzaak­t. Daarom moeten er maatregele­n komen om het kapitaal van de getroffen bedrijven te versterken. Het bankenplan met de overbruggi­ngskrediet­en volstaat niet. Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is de beste maatregel om uit de crisis te geraken, ervoor te zorgen dat de bedrijven opnieuw weer omzet kunnen boeken.

De regering zou voor een ruimere heropening gaan dan momenteel gedacht wordt

krijgen sommige bedrijven het bijzonder moeilijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium