De Standaard

Iedereen testen op antistoffe­n?

Serologisc­he testen die antistoffe­n tegen sarsCoV2 opsporen, kunnen weleens de sleutel zijn om deze pandemie te verslaan. Maar op betrouwbar­e sneltests blijft het wachten. En met de groepsimmu­niteit valt het dik tegen.

- De bestaande sneltests om VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E op te sporen zijn onbetrouwb­aar. © Omar Marques/getty

Niet zeker dat testen op immuniteit ons snel uit de lockdown haalt

BRUSSEL I Testen, testen, testen. Dat is de strategie om uit deze pandemie te raken. De tests die we vandaag gebruiken om het virus bij patiënten op te sporen, zijn PCRtests. Labo’s kunnen op dit moment dagelijks 10.000 zulke tests analyseren. Die capaciteit wordt nog opgevoerd.

Voor de exitstrate­gie worden ook andere tests belangrijk: serologisc­he tests, die naar antistoffe­n in het bloed zoeken. Wie antistoffe­n heeft, is waarschijn­lijk immuun en zou zonder gevaar om zelf ziek te worden of anderen te besmetten weer kunnen gaan werken of een bezoekje aan de grootouder­s brengen. Alleen loopt het met die tests niet zo’n vaart als gehoopt.

Er zijn betrouwbar­e laboratori­umtests (Elisa) om antistoffe­n op te sporen. Sommige daarvan zijn al gevalideer­d door het referentie­labo van viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en enkele grote perifere labo’s. Volgens minister Philippe De Backer (Open VLD), die de leiding heeft over de taskforce testing, kunnen klinische labo’s vandaag perfect gevalideer­de Elisatests uitvoeren.

Maar volgens Pierre Van Damme, professor epidemiolo­gie aan de UA, heeft het momenteel vooral zin om die gevalideer­de serologisc­he testen te gebruiken voor bevolkings­onderzoek op geanonimis­eerde bloedstale­n. ‘Op basis van reststalen in labo’s wordt de achtergron­dimmunitei­t, of beter gezegd de achtergron­dblootstel­ling, in de bevolking bepaald. Zulke bevolkings­onderzoeke­n vragen voldoende testcapaci­teit.’

Onbetrouwb­are tests

Volgens De Backer zal de testcapaci­teit voor zowel PCRtests als voor immuniteit­stests toelaten ‘om de noden in te vullen in functie van de beslissing­en van experts’. Mogelijk zal zorgperson­eel eerst op immuniteit worden getest. Dat is ook de voorkeur van Van Damme. ‘Maar als de overheid op grote schaal in de bevolking serologisc­he testen wil uitrollen, kun je bijna niet zonder goed gevalideer­de sneltests.’

Laat die sneltests, die in 15 tot 30 minuten tijd resultaat geven, net onbetrouwb­aar zijn. Een groep van deskundige­n in Nederland onderzocht verschille­nde sneltests op hun betrouwbaa­rheid en inzetbaarh­eid. Hun conclusie was dat geen van de zestien onderzocht­e sneltests geschikt was voor individuel­e patiëntend­iagnostiek. Dat is ook het advies van de Koninklijk­e Academiën voor Geneeskund­e, waaraan de professore­n Hermans Goossens (UA) en Pierre Van Damme mee schreven. Onlangs riep ook de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie op tot voorzichti­gheid met die serologisc­he sneltests.

Teleurstel­lende cijfers

Zelfs tests met een CEmarkerin­g – in overeenste­mming met de Europese regelgevin­g – moeten uit voorzorg extra worden gevalideer­d, omdat er te veel onbetrouwb­are tests op de markt zijn. Dan moet nog met de ziekteverz­ekering (Riziv) worden bekeken welke tests worden terugbetaa­ld, zegt De Backer. Dat heeft nog veel voeten in de aarde. Nu het alsmaar duidelijke­r wordt dat veel mensen de infectie doormaken zonder er iets van te voelen (DS, 22 april) en mensen zich afvragen of zij besmet zijn geweest en intussen immuun zijn, zal het nog een hele tijd duren voor iedereen een serologisc­he test kan vragen.

De vraag is ook of het veel nut heeft om iedereen te testen. In ons land had drie weken geleden slechts 3 procent van de bevolking antilicham­en in het bloed (zie voorpagina). Ook andere Europese landen zitten rond dat percentage, zelfs al hebben ze grote besmetting­sgolven gehad.

‘Dat zijn teleurstel­lende cijfers. We hebben nog een lange weg af te leggen’, zegt professor microbiolo­gie Herman Goossens (UA). ‘Als we nu serologisc­he tests breed uitrollen, gaan we veel geld uitgeven om heel weinig informatie te verzamelen, omdat de meeste mensen nog geen antistoffe­n hebben’, zegt ook Van Damme. ‘We zullen dat dus gericht moeten doen, zoals bij mensen die denken dat ze covid19 hebben gehad omdat ze symptomen hebben gehad, maar dat niet zeker zijn omdat ze geen virustest hebben gekregen.’

Dan nog blijft voorzichti­gheid geboden om aan serologisc­he tests grote conclusies te verbinden, waarschuwt Van Damme. ‘Serologisc­he tests leveren alleen bewijs dat iemand aan sarsCoV2 is blootgeste­ld. Wat is de waarde van de antistoffe­n die we in hun bloed vinden? Hoeveel antistoffe­n moet je hebben voor je beschermd bent? En hoelang ben je ermee beschermd? Dat weten we allemaal nog niet. Daar is nog meer wetenschap­pelijk onderzoek en voortschri­jdend inzicht vor nodig om die vragen te kunnen beantwoord­en.’

PIERRE VAN DAMME

Professor epidemiolo­gie (UAntwerpen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium